DOCUMENT Cele 742 de școli care pilotează cataloage electronice private sunt responsabile de protecția datelor elevilor / Catalogul electronic al Ministerului Educației, un proiect abandonat

3.146 de vizualizări
Foto: captură – ordin ME
Ordinul cu cele 742 de școli selectate să folosească catalogul electronic, în anul școlar 2022-2023, a fost publicat în Monitorul Oficial. Aceste școli sunt responsabile de siguranța datelor cu caracter personal și le este interzis să solicite bani elevilor și părinților pentru achiziționare programelor de catalog electronic. Amintim că Edupedu.ro a scris că numărul acestor școli este de trei ori mai mare față de anul școlar trecut.

Menționăm că nu există un catalog electronic pus la dispoziție de către Ministerul Educației. Toate aceste școli au apelat la aplicații/programe private ce au fost achiziționate de pe piața de investiții. Nu se știe ce se va întâmpla după ce va fi încheiată pilotarea.

Proiectul european de realizare a unui catalog electronic, semnat de Ministerul Educației în 2019, nu a fost lansat în licitație nici până în acest moment. Până la finalul acestui an proiectul ar fi trebuit implementat. – detalii aici

Potrivit ordinului, situația școlară, inclusiv rezultatele evaluării, se consemnează doar în catalogul electronic. Cu toate acestea, catalogul electronic se tipărește, semnează, avizează și arhivează de directorul unității de învățământ, la finalul anului școlar, conform sursei menționate. Acest lucru se realizează în conformitate cu prevederile art. 27 alin. (5) și (8) din Regulamentul privind regimul actelor de studii și al documentelor școlare gestionate de unitățile de învățământ preuniversitar:

„(5) La sfârșitul anului școlar se întocmește, pe ultima pagină a catalogului clasei, un proces-verbal privind verificarea mediilor și a mediilor generale, semnat de învățător/diriginte și titularii de discipline și vizat de directorul unității de învățământ.

(8) Catalogul clasei, după completarea procesului-verbal, tipărit pe ultima sa pagină, se arhivează la unitatea de învățământ preuniversitar emitentă, cu termen de păstrare permanent”.

Noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede la art. 106 alin. (2) că unitățile pilot pot folosi doar catalogul electronic, fără cel clasic, dar acesta trebuie tipărit și arhivat, obligatoriu, la finalul anului: „Rezultatele evaluării se consemnează în catalog, cu cerneală albastră, sub forma: „Calificativul/data”, respectiv „Nota/data” sau în catalogul electronic, în cazul unităților-pilot în care se utilizează acesta, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării și arhivării acestuia la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat”.

Protecția datelor elevilor

În ordinul publicat în Monitorul Oficial apare că școlile care folosesc catalogul electronic „asigură prin contractele încheiate cu furnizorii programelor/serviciilor de catalog electronic siguranța datelor cu caracter personal, în conformitate cu reglementările în vigoare”.

De asemenea, este interzis acestor unități de învățământ să solicite bani de la elevi sau de la părinți pentru achiziționarea programelor/serviciilor de catalog electronic. Școlile asigură din bugetul propriu aceste cheltuieli, potrivit documentului.

Transferul elevilor

„Art. 4. — Elevilor aflați în situație de transfer dintr-o unitate de învățământ care folosește catalog electronic li se eliberează situația școlară consemnată în foaia matricolă”, apare în document.

Citește și:
De trei ori mai multe școli au fost selectate să folosească catalogul electronic, față de anul școlar trecut / Lista celor 742 de școli care pot renunța la catalogul clasic
Ministerul Educației nu a scos încă la licitație, la doi ani de la lansare, Catalogul electronic, proiect pe fonduri europene în valoare de 49 milioane euro. Cîmpeanu: Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like