DOCUMENT Fondul de salarii pentru angajații din învățământ scade cu 314 de milioane de lei față de cel de anul trecut, în bugetul propus al Educației

10.569 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Cheltuielile de personal în anul 2021 scad în propunerea de buget pentru Ministerul Educației cu 1,41% față de execuția din 2020. Asta arată documentul pus în dezbatere de ministerul Finanțelor.

Concret, anul trecut alocarea pentru salarii (cheltuieli de personal), credite bugetare, a fost de 21,250 miliarde lei, potrivit Ministerului Finanțelor. Execuția acestui capitol a fost de 20,345 miliarde lei, adică s-a cheltuit cu aproape 900 de milioane de lei mai puțin din fondul de salarii prevăzut, potrivit propunerii de buget aflate acum în dezbatere publică.

Alocarea pentru acest an, potrivit aceluiași proiect de buget este de 20,031 miliarde lei, în scădere cu 314.014.000 lei. Asta înseamnă, procentual, o scădere cu 1,54%.

Acești 314 milioane de lei înseamnă 52.475 de salarii brute, la nivelul salariului mediu brut din Învățământ pe anul 2020, de 5.984 de lei/lună, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Scăderea fondului de salarii față de salariile aflate în plată arată că fie se vor reduce sumele plătite pentru plata cu ora, fie va avea loc o scădere a numărului de salariați. Scăderea ar putea veni inclusiv de la neacordarea în acest an a voucherelor de vacanță, considerate venit suplimentar impozabil, și despre care premierul a anunțat că nu se mai acordă în 2021.

Foto: pixabay.com


5 comments
  1. Părinții elevilor mediocri sunt mulțumiți.
    Li s-a făcut “dreptate”.
    Asa este când faci copii și ii uiti pana la 6 ani în fata televizorului, telefonului și computerului, lăsându-i sa își obosească sistemul nervos și ochii la jocuri și desene animate ore întregi pe zi.
    Cate muzee puteau fi vizitate, câte piese de teatru sau opereta pentru copii puteau fi vizionate, câte discuții și jocuri în parc, la munte și la mare puteau fi purtate între părinți și copilași.
    Dar uitați în fata unui monitor sau la niște bunici care nu știu sa îl stimuleze pe copil din punct de vedere intelectual, părinții se trezesc ca al lor copil, odată întrat la scoala nu da rezultatele dorite de orgoliul adulților.
    Și evident, sau vina pe scoala, pe profesori. Și bine le pare sa nu fie plătiți profesorii, ca să fie obligați sa dea meditații pentru a supraviețui. Iar apoi sa ii arate cu degetul ca dau meditații.

  2. Nu se face carte pentru ca nu se vrea.Li s au dat drepturi elevilor cat cuprinde,cadrele didactice au ajuns bataia lor de joc ,fiindca daca incerci sa te impui la ore,ti se reproseaza exigenta.La fel,n ai voie sa le pui absente sau sa ii lasi corigenti.Cand eram eu eleva,daca incercai sa sfidezi profesorul ,iti luai un dos de palma de vedeai stele verzi.A doua oara nu mai aveai curajul sa fii obraznic.Acum trebuie sa faci frumos in fata elevilor ca sa nu ai probleme.Atunci sa nu ne mai miram ca invatamantul este de proasta calitate.

  3. Sigur ca scade. Au analizat si au ajuns la concluzia ca nu-i suficient entuziasm, determinarea cu care pun in aplicare ,,masurile” lasa de dorit, astfel ca vine ,,rasplata”. Asa ca sa stie cine-i plateste, cine le lasa inca larg deschisa poarta spre meditatii, cine ,,inchide ochii” la modul cum sunt acordate calificativele elevilor, si diplomele, etc. Ii tine intr-un stres continuu pana ce o sa li se vada zambetul prin masti (vorba unui amic mai rautacios). Ca de calitatea ,,invatamantului” din zilele astea tulburi nu mai poate fi vorba. Un alt amic im zice: ,,Toata tara discuta despre recuperarile care sunt necesar a se face dupa bataia de joc din on-line si astia de la scoala fiului meu reduc durata orei de la 50 min. cat era pana acum la 40 min. motivand cu pandemia”. Cine pierde? Cine mai doreste ca-n scolile de pe aceste meleaguri sa se mai faca, cat de cat, ceva carte (din ce in ce mai putini). Tragic!

    1. Nu doar ca scade anul asta fondul de salarii, dar fiti atenti ca se pastreaza constant si in anii urmatori, deci nici vorba despre mariri salariale in viitor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raport al Ministerului Finanțelor: Pentru o familie cu un singur venit și doi copii România are cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene – peste 42% / În Polonia, sarcina fiscală pentru un caz similar e sub 2%

O familie cu un singur venit și doi copii are, în România, cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene, arată un raport publicat săptămâna trecută…
Vezi articolul