DOCUMENT Laptop sau tabletă “la cerere” pentru fiecare elev și fiecare profesor – legea este activată prin Ordinul de Ministru 6.200 / Jean Badea, MEC: Normele de aplicare sunt gata, vor fi adoptate prin HG

14.768 de vizualizări
ID 129335501 © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Ministerul Educației activează Legea 109/2020 care prevede acordarea de către minister, la cerere, a unui dispozitiv electronic, laptop sau tabletă, profesorilor și elevilor care solicită așa ceva. Ordinul 6200/2020 prevede câteva modificări la metodologia de predare online, dar introduce și această posibilitate ca cei din sistemul de Educație să primească un dispozitiv “la cerere”. Într-o declarație pentru Edupedu.ro subsecretarul de stat de la Educație, Jean Badea, a spus că aplicarea programului va fi făcută prin infrastructura programului Euro 200, iar normele vor fi adoptate de Guvern după consultarea partenerilor sociali.

Concret, articolul respectiv din OMEC 6200 precizează următoarele:

“Ministerul Educației și Cercetării (MEC) are următoarele atribuții:

b) întreprinde măsuri, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, administrația publică locală, alte autorități ale administrației publice centrale sau locale, pentru punerea în aplicare a prevederilor art 94. alin 2. litera z) din Legea Educației Naționale nr 1/2011, asigurând accesul preșcolarilor/elevilor la tehnologie și internet;

În varianta inițială a acestui articol, ministerul nu se obliga să asigure accesul, ci doar să “faciliteze” accesul.

Articolul din Legea Educației la care ordinul actual face trimitere este cel aprobat prin Legea 109/2020 și prevede:

Art 94, alin (2) “Ministerul Educației și Cercetării exercită, în domeniul învățământului preuniversitar, următoarele atribuții:

litera z) asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning.”

Ordinul de ministru 6200/2020 este același care reglementează situația elevilor care stau cu camera oprită la orele de curs și raportările directorilor către inspectoratele școlare județene în cazurile în care profesorii nu susțin orele online.

Contactat de Edupedu.ro, subsecretarul de stat din Ministerul Educației Jean Badea a declarat că elevii și profesorii vor putea depune cereri pentru dispozitive după ce Guvernul aprobă o hotărâre prin care vor fi adoptate normele de aplicare.

“Normele de aplicare ale Legii 109 care modifică Legea educației nationale nr. 1 / 2011 au fost realizate la Ministerul Educației și Cercetării. După consultarea cu partenerii de dialog social, acestea vor fi înaintate spre aprobare Guvernului României pentru a fi adoptate prin hotărâre de guvern.

Propunerea prevede modificarea programului Euro 200 care, prin modificarea art. 94 din Legea Educației nu mai are obiect”, a spus Jean Badea.

Concret, pe mecanismul programului Euro 200, prin care până acum elevii din familii cu venituri mici primeau vouchere de 200 de euro ca să-și poată cumpăra un calculator, elevii și profesorii vor putea depune cereri la secretariatele școlilor pentru a primi un laptop sau o tabletă. Condițiile specifice vor fi în aceste norme de aplicare.

Legea 109/2020 a fost adoptată de Parlament și promulgată de Președintele Iohannis încă din luna iulie, iar până acum nu a fost pusă în aplicare, deși este în vigoare.

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii
 1. Glume….
  Deficitul e de 9 la sută.
  Creștere economică negativă.
  In planul de scolarizare 2021 se taie 800 de clase a 9-a la nivel liceal, pe țară.
  Asta înseamnă de ex. 3200 profesori de lb. română fără normă.
  Imediat ce se va instala guvernul vom avea cei doi piloni:
  1. Tăieri
  2.. Austeritate

 2. Ia mai intrati in detalii, cate vouchere s-au returnat, motive, cat a cheltuit o familie anul asta pe echipamente si internet. La fel la profesori. In paralel statul nu are un leu de masca…

  1. “Profesorii sunt săraci săracii?”e o întrebare care a fost lansată cu răutate, dar voi răspunde eu. Poate că sunt săraci, poate că nu sunt. Un lucru e cert. Merg la serviciu, cotizează la stat exact cum cotizează orice angajat, apoi vor ca ce rămâne din salariu să folosească pentru ei și familiile lor. Cred că și dumneavoastră, dacă munciți, vreți ca salariul să vi-l gestionați dumneavoastră după cum considerați, și nu vreți să apară o terță persoană care să vă oblige să folosiți parte din salariu pentru locul de muncă. Sau acceptați? De ce profesorul trebuie, ca în fiecare lună, să rupă din salariu, pentru a achiziționa diverse pentru serviciul lui? De ce? Cine face așa, dă lunar o parte din salariu pentru “bunul mers al ministerului ” .V-aș sugera ca, data viitoare, când mai simțiți că profesorii cer prea multe, să vă gândiți cum ați face dacă ați fi în tabăra lor. Atât. Să vă gândiți că, din salariu, TREBUIE să alocați și o parte pentru locul de muncă.

  2. Cand santieristul va lucra cu betonera adusa in spinare de acasa si cu curent electric tras printr-un fir din locuinta proprie si cu cimentul adus de acasa, atunci mai vb. Pana atunci, stai jos, ai 4! Si cu 4 nu-ti iese media. Desigur, daca nu vine doamna Anisie cu vreo idee pentru media in favoarea elevului. 🙂

  1. Nici elevii nu au primit toți, iar profesorii nu cred că vor primi vreodată. Toată lumea a căzut de acord că suntem niște leneși și incompetenți, că primim sporuri peste sporuri (??) și producem analfabeți și nu merităm, deci, nimic. Așa că vom proceda ca până acum, dar vom aștepta rezultate diferite. Definiția prostiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șefa ISJ Cluj: 100 de școli din județ vor deschide cu prezența fizică integrală zilnică, 108 școli, prin rotație. Una singură a solicitat exclusiv online. Elevii vor avea un orar fix, indiferent dacă fac ore online – pot urmări lecția și pot interveni

Un număr de 100 de școli din județul Cluj vor deschide anul școlar cu prezența fizică integrală zilnică la cursuri, iar 108 școli, prin rotație, a declarat inspectorul școlar general…
Vezi articolul

Colegiul Goethe din București rămâne din nou fără conducere. Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea ca director, pentru că Forumul Democrat al Germanilor nu i-a dat acordul – decizie a Inspectoratului Școlar București

Colegiul German Goethe din București rămâne din nou fără director, după ce Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea în ședința de astăzi a Inspectoratului Școlar București. Reprezentanți ai Inspectoratului au…
Vezi articolul