DOCUMENT Ligia Deca cere ministrului Dezvoltării sprijinul pentru decontarea navetei profesorilor

4.597 de vizualizări
Foto: Silviu Matei / Agerpres Foto
Ministrul Educației, Ligia Deca, cere ministrului Dezvoltării sprijin pentru asigurarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care nu au locuință în localitatea în care au postul, conform unui document consultat de Edupedu.ro. Amintim că, săptămâna trecută, sindicatele din Învățământ au semnalat că sunt o serie de unități administrativ-teritoriale care nu mai decontează cheltuielile de navetă ale profesorilor care predau în altă localitate decât cea de domiciliu.

„Vă adresăm rugămintea de a ne sprijini în aplicarea unitară a legislației în vigoare de către unitățile administrativ-teritoriale, astfel încât să fie asigurate cheltuielile de transport pentru personalul didactic și didactic auxiliar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială în care are postul”, se arată în adresa Ligiei Deca către ministrul Dezvoltării.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede următoarele:

Articolul 127 – „În domeniul educației, autoritățile administrației publice locale au următoarele atribuții:

k) asigură personalului didactic care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport;”

În textul ministrului Educației se arată că „art. 140 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, reglementează faptul că prin finanțarea complementară sunt asigurate cheltuieli asociate procesului de învățământ preuniversitar de stat care nu fac parte din finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar, iar la alin. (3) lit. c) se reglementează faptul că unitățile administrativ-teritoriale pot aloca din venituri proprii, ca finanțare complementară, sume pentru cheltuieli în vederea atragerii personalului didactic și auxiliar, cheltuieli ce pot fi asimilate cheltuielilor pentru transportul personalului din învățământul preuniversitar de stat.”

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

„Decontarea cheltuielilor de transport ale personalului din învățământul preuniversitar de stat se realizează conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 569/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, care stabileşte în sarcina autorităților publice locale atribuțiile concrete privind procedura şi condițiile de decontare a navetei acestor categorii de personal”, conform Ligiei Deca. 

Adresa ministrului Educației poate fi consultată mai jos:

Citește și:

2 comments
  1. De ce nu luati exemplul Ungariei unde toti cei care lucreaza in invatamant beneficiaza la 50 la suta gratuitate din pretul calatoriei la orice mijloc de calatoriei?

  2. Dna Ministru,la nedidactici administrativ din scoli nu va gânditi ca trebuie decontare pt.navetă oare? Nedidacticii au stat 3 săpt in greva si tot asa se zicea sa nu se cedeze ca se temeau ceilalți profesorii ca scade nr de greviști,????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Grupul tehnico-științific condus de Arafat a recomandat suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie. Propunerea trebuie aprobată de Comitetul pentru Situaţii Speciale

Grupul tehnico-științific condus de Raed Arafat a propus Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de ministrul de Interne Marcel Vela suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie,…
Vezi articolul

OpenAI, creatoarea ChatGPT, lansează un nou model puternic de inteligență artificială, GPT-4 / Într-o simulare a examenului de barou, noul model a obținut un punctaj la nivelul primilor 10% dintre cei care iau testul

OpenAI, creatoarea chatbotului de succes ChatGPT, a declarat marţi că începe să lanseze un model puternic de inteligenţă artificială cunoscut sub numele de GPT-4, transmite Reuters, citată de News.ro și…
Vezi articolul

Învăţământul se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă, lege aprobată azi de Senat, cameră decizională. Actul prelungește toate acreditările până la 30 iunie 2021

Învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, prevede Legea educaţiei naţionale 1/2011 modificată, miercuri, de Senat, în calitate de…
Vezi articolul