DOCUMENT Sindicatele din educație: 4.000 de angajați din învățământ riscă să fie concediați

1.567 de vizualizări
Ziua Internațională a Profesorului
Foto: Pixabay.com
Peste 4.000 de angajați din învățământ riscă să fie concediați, avertizează Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Organizația îi cere premierului Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea Ordinului ministrului educației naționale nr. 4884/2018, care ar avea acest efect. “Li se transmit verbal inspectorilor, la toate întâlnirile cu reprezentanții Ministerului Educației, că trebuie reduse cu precădere posturi didactice de predare”, a declarat Marius Nistor pentru EduPedu.ro.

Marius Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“, spune că „după ce, în urma comunicatului nostru din 31 august a.c., Ministerul Educației Naționale (MEN) ne-a acuzat de dezinformare, începând de ieri, în baza OMEN nr. 4884/2018, inspectoratele școlare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului școlar. Este vorba atât personal didactic de predare, cât și de personal didactic auxiliar și nedidactic”.

Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federațiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condițiile în care legislația în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuția partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. În condițiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ va acționa în judecată MEN pentru anularea acestuia“, a anunțat Nistor.

Contactat de EduPedu.ro, Marius Nistor a declarat că “ordinul conține o anexă în care apare numărul de posturi care trebuie reduse în fiecare județ, inclusiv în Municipiul București. Li se transmit verbal inspectorilor, la toate întâlnirile cu reprezentanții Ministerului Educației, că trebuie reduse cu precădere posturi didactice de predare”.

Ministerul exercită presiuni asupra inspectorilor școlari și asupra directorilor, să dispună astfel de măsuri. Avem informația că în Suceava se cere reducerea a 15 posturi din școlile speciale. Se cere ca aceste posturi să fie reduse cu începere din 1 septembrie, deși ordinul a apărut în octombrie. Deci avem colegi care au prestat o activitate în septembrie, care în concepția celor de la Ministerul Educației nu mai trebuie plătiți și trebuie disponibilizați. Ordinul este oricum ilegal”, a continuat Nistor.

Ordinul semnat de fostul ministru Valentin Popa:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare: Fără cozi și liste la învățătoare, regula care a revoluționat județul Timiș după o decizie a CNCD

Presiunea părinților de a ajunge la o anumită învățătoare s-a acutizat într-atât, încât ajunseseră învățătoarele să meargă către directori cu propuneri de 50 de copii pe 25 de locuri, directorii…
Vezi articolul

Temele de vacanță – plăcere sau calvar? Sfaturi de la Constanța Brăslașu, consilier școlar: Nu prin metode dure precum “du-te în camera ta și fă-ți temele!”, aceste metode nu mai funcționează / Fără comentarii negative la adresa profesorului pentru că demotivează copilul / Zece sfaturi practice

În fiecare vacanță, de obicei, multor copii și părinți le este dificil să privească organizat temele sau să se apuce de rezolvarea lor în timp util. Constanță Brăslașu, consilier școlar…
Vezi articolul

Andreea Nistor, AVE: Dacă școlile ar avea și ele parte de expunere la programe excepționale de leadership și management, iar directorii ar fi considerați vectori ai transformării, am reuși să vedem că și în școli orice e posibil / Sorin Cîmpeanu anunță că mediul de business trebuie să fie implicat în adoptarea unor decizii legate de noua lege a Educației

„Mediul de business poate fi implicat și trebuie să fie implicat încă de la adoptarea unor decizii cu privire la legislația primară. Mă refer la o nouă lege a educației,…
Vezi articolul

Profesorii vor include inteligența artificială în predare la nivel preuniversitar, ei și elevii vor fi evaluați cu ajutorul unor instrumente IA, iar domeniul va fi abordat în discipline opționale la liceu, conform proiectului Strategiei naționale pentru IA

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese…
Vezi articolul