Ecaterina Andronescu: Nu cred că vom avea mai mult de 70.000 de absolvenți de liceu peste trei ani. Ce se va întâmpla cu universitățile noastre? Soluția: studenții străini care aduc și taxe

5.511 vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook.com
Scăderea demografică “absolut dramatică” o face pe Ecaterina Andronescu să se întrebe “Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?”. Într-o conferință la Constanța, ministrul Educației a interpretat astfel numărul copiilor care au luat anul trecut note mai mici de 5 la evaluarea națională:
  • Nu cred că vreunul dintre dumneavoastră își imaginează că din cei 55.000 putem avea absolvenți de liceu cu diplomă de Bacalaureat ca să mizăm pe ei că vor opta pentru universități. Ca urmare, nu cred că vom avea mai mult de 60-70.000 de absolvenți de liceu peste trei ani de zile. Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?”, relatează Info-sud-est.ro.

Într-un articol intitulatEcaterina Andronescu anunță Apocalipsa în Educație: “O cădere absolut dramatică/ Nu cred că vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenți de liceu peste trei ani/ Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?”, jurnaliștii de la Info-sud-est.ro redau pe larg declarațiile făcute de ministrul Educației vineri, în Sala Senatului Universității “Ovidius” din Constanța.

M-am uitat puțin pe cifrele pe care le avem acum în învățământul preuniversitar. Dacă în anul 2003 aveam 4,3 milioane de elevi în învățământul preuniversitar, astăzi avem 2,65 milioane. Adică este o cădere absolut dramatică. Cred că este cea mai mare problemă cu care se confruntă România. Dacă o promoție avea în 2001, când am făcut proiectul de informatizare a repartizării elevilor de gimnaziu în liceu, 259 de mii de elevi, acum avem 150 de mii. Din cei 150 de mii care au dat evaluarea după clasa a opta, în anul 2018, 55 de mii, adică 36%, au luat note mai mici de 5. Nu cred că vreunul dintre dumneavoastră își imaginează că din cei 55 de mii putem avea absolvenți de liceu cu diplomă de Bacalaureat ca să mizăm pe ei că vor opta pentru universități. Ca urmare, nu cred că vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenți de liceu peste trei ani de zile. Ce se va întâmpla cu universitățile noastre? Trebuie să găsim soluții”, a declarat Andronescu, în fața profesorilor de la Universitatea “Ovidius”.

Soluția ministrului Educației: studenții străini

“Una dintre soluții este să încercăm să aducem studenți străini. Realizăm odată cu aducerea studenților străini mai multe deziderate. Răspundem internaționalizării, aducem și taxe, și fără îndoială ne asigurăm că păstrăm toate programele de studiu. Acesta este un motiv care ne determină să ne grăbim cu internaționalizarea”, a susținut Andronescu.

“Este o realitate care vine peste trei ani. Deja de câțiva ani simțim că promoțiile sunt din ce în ce mai mici. Dacă vă uitați, foarte multe din universitățile private sunt în pragul închiderii. Unele s-au și închis. Pentru că nu mai au studenți, nu au cu ce să se susțină”, a declarat Ecaterina Andronescu, aflată la al patrulea mandat de ministru, relatează Info-sud-est.ro.

Citește și:

Mircea Miclea, avertisment: universitățile, predispuse să promoveze toți studenții pentru bani

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetătorul Octavian Jurma critică anunțul ministrului Educației, care a spus că peste 77% dintre părinții chestionați nu vor ca elevii să fie vaccinați: „Astfel de statistici te dezarmează”

Astfel de statistici te dezarmează, a scris pe Facebook cercetătorul Octavian Jurma, după anunțul public al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcut în conferință de presă miercuri, că peste 77% dintre…
Vezi articolul
Bursă lunară

Propunerile Alianței studenților pentru digitalizarea educației, “o prioritate europeană” luată în calcul în România doar “din cauza pandemiei” și folosită până acum mai degrabă ca slogan

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune, miercuri, o listă cu 11 măsuri care să fie luate în calcul pentru strategia privind digitalizarea educației. Aceasta include proiecte de…
Vezi articolul