VIDEO Starship, cea mai puternică rachetă din lume, a explodat la câteva minute de la lansare. Trebuia să se ridice 234 de kilometri și să cadă în ocean

741 de vizualizări
Foto: Captură video – YouTube / NASASpaceflight
La câteva minute după decolare, nava Starship a SpaceX a explodat în aer la prima încercare de lansare. Cea mai puternică rachetă construită vreodată nu avea echipaj la bord, scrie G4Media.ro.

UPDATE „Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătățim fiabilitatea Starship, în timp ce SpaceX încearcă să facă viața multiplanetară”, a declarat SpaceX într-un tweet.

„Starship tocmai a experimentat ceea ce noi numim o dezasamblare rapidă neplanificată”, a declarat un oficial în cadrul emisiunii.

Nava spațială, cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată, destinată să fie complet reutilizabilă, a fost gândită încă de la început de Elon Musk ca mijloc de colonizare a planetei Marte, dar și pentru a reduce costul amplasării de sateliți. De atunci, Starship a fost selectată și finanțată de NASA pentru a trimite următorii astronauți americani pe Lună, în cadrul programului Artemis.

Amintim că racheta gigantică a companiei SpaceX trebuia să decoleze de luni, 17 aprilie. Cu cinci minute înainte de ora prevăzută pentru lansare luni, ora 8:00, în Texas, patronul companiei americane, Elon Musk, a anunțat pe Twitter amânarea acesteia, din cauza unei probleme tehnice întâlnite în ultimele minute de pregătire. „O supapă de presiune pare să fie înghețată”, a explicat miliardarul pe Twitter, scria Le Figaro, conform G4Media.

Cum trebuia să decurgă lansarea

”Sistemul este format din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului. La mai puțin de 3 minute după lansare, segmentul Super Heavy ar fi trebuit să se desprindă de Starship, să mai zboare încă șase minute și să cadă apoi controlat în apele din Golful Mexic, la 32 km de Boca Chica”, scrie HotNews.ro.

Planul era ca nava Starship să își continue ascensiunea după desprinderea de Super Heavy, dar nu să efectueze o orbită completă în jurul Terrei, ci să atingă o altitudine maximă de 234 km și apoi ar trebui să revină cu bine în ocean, undeva în zona insulelor Hawaii (la 225 km de Oahu, Hawaii). Starship ar fi trebuit să reintre în atmosferă la 77 minute de la lansare și la 90 de minute să aterizeze în ocean. Starship era planificată să atingă o viteză maximă de 26.000 kmh, mai scrie HotNews.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demis din funcțiile ocupate în Consiliul Elevilor pentru că a “distribuit o postare a unui deputat din Parlamentul României” – un fost președinte al filialei din Caraș-Severin acuză “lupte de putere în cea mai mare organizație de reprezentare a elevilor din România”

Un fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor Caraș-Severin (CJE CS), Darius Lăpădat, acuză, într-un comunicat de presă transmis Edupedu.ro, că a fost dat afară din funcție pentru că a…
Vezi articolul

Vremea în vacanța de toamnă a elevilor: rămâne mai caldă decât normalul perioadei, cu temperaturi de până la 26-27 de grade. Sunt așteptate ploi de la 1 noiembrie – prognoza Administrației Naționale de Meteorologie

Vremea va rămâne caldă în următoarea săptămână, când preșcolarii, elevii și profesorii au o vacanță de o săptămână între primul modul recent încheiat și al doilea modul din anul școlar…
Vezi articolul

VIDEO Răbufnire a premierului Orban la adresa ministrului Educației, după ce Anisie a cerut introducerea a 2 ordonanțe de urgență pe Educație: Nu mi se pare normal ca pe nepusă masă să ne trezim cu 2 OUG despre care habar nu am. Nu mai accept!

Tensiuni în ședința de guvern de astăzi, între premier și ministrul Educației. Ludovic Orban i-a replicat dur ministrului Monica Anisie, după ce aceasta i-a cerut să accepte introducerea pe ordinea…
Vezi articolul