DOCUMENTE A fost prelungit termenul până la care universitățile pot depune cereri pentru înființarea de consorții regionale de învățământ dual de câte 21 de milioane de euro fiecare. Ghidul final al solicitantului, publicat de Ministerul Educației

2.799 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
A fost modificată data până la care instituțiile de învățământ superior pot depune cererile online pentru înființarea de consorții duale regionale cu bani din Planul Național de Redresare și Rezistență (PNRR), după cum scrie Ministerul Educației (ME) pe site-ul propriu, edu.ro. Valoarea totală alocată acestui proiect finanțat prin PNRR este 338 de milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru 10 consorții regionale, cu termen de implementare finalul lunii iunie 2026.
  • Ghidul solicitantului în varianta actualizată (23.12.2022) de după perioada consultării publice, schema de minimis, anexele ei, documentele pentru aplicare și două documente cu întrebări și răspunsuri despre aplicarea la acest proiect, sunt atașate mai jos în articol.

Dacă, inițial, depunerea proiectelor se putea face până în data de 6 ianuarie 2023, așa cum a anunțat Ministerul pe 17 noiembrie, recent termenul a fost prelungit cu circa 6 săptămâni. Proiectele se pot depune online până pe 20 februarie.

Conform ghidului solicitantului în varianta finală, publicat de Ministerul Educației (mai jos în articol, în format .pdf), calendarul este următorul:

Foto: captură – document

Astfel, proiectele se pot depune până luni, 20 februarie 2023, ora 23:59. Evaluarea eligibilității proiectelor se face până pe 27 februarie, iar tot pe 27 ar urma să fie comunicată lista inițială cu solicitanții acceptați/ respinși. Listele finale din etapa I, după soluționarea contestațiilor, se publică pe 6 martie 2023. Între 8 și 24 martie se evaluează calitativ proiectele, iar pe 30 martie se publică lista finală din această a doua etapă, potrivit calendarului. Contractarea ar urma să aibă loc între 4 aprilie și 13 mai 2023.

Cererile de finanțare aferente acestui apel de proiecte se vor depune prin platforma electronică dedicată PNRR.

Ar urma să se construiască 10 campusuri. Pe cine implică un astfel de consorțiu

“Fiecare Consorțiu nou constituit va beneficia de finanțare pentru construirea unui campus profesional integrat, liceal și universitar, având în vedere că, în prezent, la nivelul învățământului profesional și tehnic, o provocare importantă o constituie identificarea unor spații educaționale în care atât elevii, cât și studenții, să se familiarizeze cu ruta profesională completă”, conform ghidului solicitantului.

Cele două obiective declarate sunt:

“(1) Asigurarea accesului egal la educație și formare profesională inițială de calitate, cu accent pe identificarea și incluziunea potențialilor beneficiari, în special a elevilor și studenților aparținând grupurilor vulnerabile/dezavantajate, prin dezvoltarea de parteneriate cu agenți economici sau alți parteneri relevanți, în vederea adaptării învățământului profesional tehnic la cerințele pieței muncii;

(2) Realizarea a minimum 10 structuri parteneriale care vor fi baza Consorțiilor (fiecare fiind alcătuită cel puțin din următoarele tipuri de entități:

  • UAT-uri,
  • operatori economici,
  • unități de învățământ profesional și tehnic, inclusiv dual de stat,
  • instituțiile de învățământ superior de stat acreditate,
  • alți parteneri relevanți pentru scopul educațional al centrului)

pentru sprijinirea angajatorilor de a deține rolul activ în domeniul pregătirii profesionale a elevilor și studenților, precum și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate, liceale și universitare, care să deservească învățământul dual preuniversitar și universitar”, conform aceluiași document.

Iată cum motivează Ministerul Educației necesitatea consorțiilor regionale duale:

“În România, 56% dintre elevii din ciclul secundar superior (clasele IX-XII) sunt înscriși în sectorul învățământ profesional și tehnic (ÎPT), peste media UE de 48%. Prima promoție de absolvenți ai învățământului dual înregistra, în vara anului 2020, 1.847 de absolvenți certificați, pentru un total de 39 de calificări profesionale, de nivel 3, din 12 domenii de formare profesională. Dintre aceștia, doar 882 au continuat studiile pentru nivelul 4 de calificare. Conform datelor din SIIIR, în anul școlar 2020-2021, 98.430 de elevi au fost înscriși într-o rută profesională de 3 ani, reprezentând aproximativ 17% din numărul total al elevilor de liceu.

Odată cu intrarea în vigoare a legislației care reglementează ruta duală completă, se estimează o creștere a atractivității rutei profesionale, astfel încât, în anul școlar 2025-2026, să se înregistreze o creștere de până la 40 % a numărului de elevi înscriși în ruta profesională, cum ar fi de exemplu elevi din ÎPT, licee tehnologice, inclusiv ruta duală completă, în comparație cu numărul total de elevi de liceu. (…)

În contextul în care s-a constatat că ÎPT nu poate funcționa în mod eficient în lipsa unui parteneriat solid cu partenerii din mediul socio – economic, această investiție reprezintă operaționalizarea cadrului legislativ și normativ referitor la funcționarea Consorțiilor și vizează dezvoltarea unei rute profesionale complete, care facilitează realizarea învățării la locul de muncă”, se prezintă în ghidul solicitantului.

Proiectele trebuie implementate până pe 30 iunie 2026, se mai arată în document.

DOCUMENT Descarcă ghidului solicitantului pentru finanțarea de consorții regionale duale prin PNRR (.pdf):
Documentele necesare pentru aplicare (variantele finale lansate pe 23.12):

1. Cererea-de-finantare_template_Dual.docx – descarcă de aici

2. Acord-de-parteneriat-implementare-Proiect_Dual.docx – descarcă de aici

3. Declaratie-pe-propria-raspundere-privind-evitarea-dublei-finantari_Dual.docx – descarcă de aici

4. Declaratie-de-angajament-pentru-colectarea-datelor-privind-beneficiarul-real-al-fondurilor_Dual.docx – descarcă de aici

5. Declaratie-de-consimtamant-privind-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal_Dual.docx – descarcă de aici

6. Declaratie-privind-conflictul-de-interese_Dual.odt – descarcă de aici

7. Declaratie-respectare-principiu-DNSH_DUALcu-autoevaluare-modificata_Corrigendum.docx – descarcă de aici

8. Declaratie-privind-TVA-aferenta-cheltuielilor-proiectului_Dual.docx – descarcă de aici

9. Mandat-special-imputernicire-semnare-anumite-documente-din-cererea-de-finantare_Dual.docx – descarcă de aici

10. Nota-de-fundamentare-a-necesitatii-si-oportunitatii-investitiei_Dual.docx – descarcă de aici

11. Nota-conceptuala_Dual.docx – descarcă de aici

12. Grila-CAE_Dual.docx – descarcă de aici

13. Grila-de-evaluare-a-calitatii-proiectului_Dual_-modificata_Corrigendum.docx – descarcă de aici

14. CONTRACT-DE-FINANTARE_Dual_-modificat_Corrigendum.docx – descarcă de aici

DOCUMENT Schema de minimis, în format .pdf:

Anexele de la schema de minimis:

DOCUMENT Descarcă fișa 1 cu întrebări și răspunsuri a Ministerului Educației despre consorțiile regionale duale prin PNRR (.pdf):

DOCUMENT Descarcă fișa 2 cu întrebări și răspunsuri a Ministerului Educației despre consorțiile regionale duale prin PNRR (.pdf):

Amintim că în textul ordonanței privind înființarea învățământului dual superior sunt articole întregi din proiectul legii educației al lui Sorin Cîmpeanu, preluate copy-paste, după cum a remarcat EduPedu.ro de pe 15 septembrie.

Traseul Ordonanței privind constituirea Consorțiilor pentru învățământ dual a fost unul neobișnuit. După ce a fost aprobată în Guvern, aceeași Ordonanță de urgență a fost din nou aprobată, cu patru paragrafe adăugate care motivează urgența adoptării actului normativ, invocând nevoia ca modificarea legislativă să respecte termenul din PNRR. Potrivit analizei Edupedu.ro, termenul prevăzut de PNRR până la care legislația trebuie să permită realizarea de consorții duale este abia în trimestrul III din anul 2023. – detalii aici

Practic au fost aprobate, separat, articolele din proiectul de lege privind înființarea învățământului dual, care permite universităților să înființeze societăți comerciale, iar consorțiile cu care semnează contracte să aibă beneficii fiscale.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Firmele care intră în consorții duale pot accesa un ajutor de minimis de până la 200.000 de euro, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Criteriile de eligibilitate pentru operatorii economici
DOCUMENTE Înființarea consorțiilor duale universitare, aprobată oficial. Operatorii economici trebuie să asigurare pentru elevi și studenți burse cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice
Prima reacție la OUG-ul din educație care le permite universităților să înființeze societăți comerciale. Remus Pricopie: Nu este exclus să aflăm că nu educația și știința sunt cele care contează, ci satisfacerea intereselor „comerciale” ale unor grupuri preocupate de orice altceva decât de cercetare
OFICIAL Universitățile pot înființa societăți comerciale și consorții duale, după ce ordonanța de urgență creată și aprobată într-o săptămână, cu articole copy-paste din proiectul legii Cîmpeanu, a intrat în vigoare
Bâlbâială a Guvernului Ciucă: Executivul a adoptat de 2 ori săptămâna aceasta Ordonanța de Urgență pe educație prin care universitățile pot înființa societăți comerciale și consorții duale, articole preluate copy-paste din proiectul de lege Cîmpeanu
Universitățile pot înființa societăți comerciale și consorții duale, după ce Guvernul a aprobat în termen record prin ordonanță de urgență modificări la legea actuală a Educației, copiate din proiectul de lege Cîmpeanu
Ministerul Educației insistă să aprobe rapid porțiuni întregi copiate din proiectul legii Educației, printr-o ordonanță de urgență / Este vorba despre posibilitatea ca universitățile să înființeze societăți comerciale și consorții de învățământ dual
BREAKING Ministerul Educației a retras proiectul de ordonanță de urgență care dădea posibilitatea universităților să înființeze societăți comerciale și consorții de învățământ dual
Articole întregi din proiectul legii educației, preluate copy-paste într-un proiect de ordonanță de urgență prin care ministerul vrea să înființeze învățământul superior dual / Universitățile ar putea înființa societăți comerciale, iar firmele care intră în consorții duale ar obține beneficii fiscale majore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Un profesor de liceu din Timișoara, filmat în timp ce dansa lasciv la o petrecere cu elevii / Profesorul: Îmi cer iertare și în fața elevilor. Nu aș vrea să îmi dau demisia pentru că am intrat în învățământ din pasiune. UPDATE: Cîmpeanu: A început o anchetă

Un profesor de liceu din Timișoara a fost filmat în timp ce dansa lasciv la bustul gol în fața elevilor. În fața lui stă așezată pe scaun o tânără despre…
Vezi articolul

Dezbaterea online Reforma digitală a Educației

Testarea online a elevilor – poate fi făcută în condiții de corectitudine? Dragoș Iliescu, cercetător și specialist în testare educațională, va discuta marți, 8 iunie, de la 16:25, despre soluții de evaluare și despre testarea competențelor digitale pentru elevi, studenți și profesori

Testarea corectă a nivelului educațional atins de copii a fost una dintre marile probleme ale școlii românești în pandemie. Aproape un an, profesorii au predat fără să aibă măsura reală…
Vezi articolul