Dorim să pornim construcția de creșe pe trei proiecte-tip, anunță ministrul Dezvoltării Cseke Atilla: “Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de locuri în creșe”

973 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Dorim să pornim construcția de creșe pe trei proiecte-tip, anunță ministrul Dezvoltării Cseke Atilla la Digi24. Oficialul a spus că “suntem pe ultimul loc în UE la numărul de locuri în creșe” și că până “și Bulgaria este la mare depărtare de noi”. Acesta a mai spus că acum sunt 368 de creșe în toată țara. În programul de Guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR, la fel ca ce al PSD din 2016, actualul executiv promite construcția și modernizarea a 2.500 de creșe, grădinițe și școli.

Cseke Atilla: “Ne dorim foarte mult să pornim un program de investiții pentru construirea de creșe. Suntem, noi ca țară, absolut pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de locuri disponibile în creșe. Și Bulgaria este la mare depărtare de noi, să nu mai zicem de alte țări ale Uniunii Europene. Și aici trebuie să facem ceva.

Pentru că dacă vrem, pe de-o parte, creșterea natalității, dacă vrem ca mamele tinere care doresc să se întoarcă la locul de muncă mai devreme decât expirarea celor doi ani de concediu de maternitate, să aibă unde să-și ducă copilul, pentru că nu toți au disponibili bunici sau alte forme de organizare a supravegherii copilului, atunci trebuie să creăm infrastructura pentru acest lucru.

Vom porni, am discutat deja la Compania Națională de Investiții, să începem cu niște proiecte tip pentru posibilitatea de construcție de creșe pe diverse segmente de UAT-uri (n.red. Unități Administrativ Teritoriale – localități). Pentru mediul rural mai dezvoltat, pentru orașe mici și pentru orașe reședință de județ.

Moderator: Aveți un număr de unități pe care vreți să le construiți?

Cseke Atilla: Avem un număr în programul de guvernare, dar nu aș vrea să lansez… Ceea ce în mod cert știm din statistici oficiale este că în România astăzi avem 368 de creșe. Dacă le împărțiți la județe veți vedea că media este sub 10. Deci este total ineficient și numărul este foarte redus. Deci aici trebuie să facem ceva”

Programul actual de Guvernare promite că “pentru accesul în mod egal la educație al copiilor și al tinerilor și asigurarea condițiilor de desfășurare a procesului educațional într-un singur schimb, vor fi realizate 2.500 de creșe, grădinițe și școli (construcții noi și reabilitări), cu o valoare 12,5 miliarde de Lei.

Foto: PNL prezentarea programului de Guvernare

În 2016 Programul de atunci al PSD promitea “construcția a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school”.

În programul de Guvernare 2013-2016, al Guvernului Ponta era promisă “Realizarea a 50.000 de noi locuri în grădiniţe şi creşe până în anul 2016”.

Tot în actualul program de Guvernare este prevăzută o posibilă soluție pentru angajații din sistemul privat.

“Sprijinirea Ministerului Finanțelor Publice (prin analizarea facilităților fiscale oportune) și a autorităților locale din marile aglomerări urbane pentru amenajarea de creșe în incinta clădirilor de birouri, ca o măsură activă de stimulare a reîntoarcerii la serviciu înainte de
expirarea perioadei de 2 ani, și implicit, de creștere a natalității”

La capitolul Educație, planurile Guvernului sunt ca de anul viitor școlar să fie introdus costul standard pentru antepreșcolari: “asigurarea finanțării per elev pentru învățământul antepreșcolar, conform prevederilor legale, începând cu anul școlar 2021/2022”. De asemenea, este promisă “extinderea rețelei de creșe în sistemul public, astfel încât să crească rata de cuprindere a copiilor cu vârste între 0-3 ani”.

În cadrul măsurilor operaționale din programul de Guvernare pentru aplicarea programului România Educată, sunt și alte promisiuni care ating subiectul “creșe”.

 • “Pe termen scurt și mediu am identificat mai multe măsuri specifice – parte din planul operațional de transformare a sistemului de educație prin implementarea strategiei România Educată, după cum urmează:
 • a) Pentru extinderea accesului la educație de calitate pentru toți elevii:
  • Alocarea a 6% din PNRR pentru educație;
  • Deschiderea unor linii de finanțare din fonduri europene pentru construcția și/sau modernizarea creșelor și grădinițelor sau a altor tipuri de unități care furnizează servicii de timpuriu în baza unui plan național multianual de asigurare a necesarului de unități de învățământ antepreșcolar și preșcolar, cu prioritate în zonele cu deficit de ofertă educațională pentru segmentul de vârstă 0-6 ani;
  • Organizarea stagiilor de formare a resursei umane din creșe și grădinițe;
  • Deducerea parțială a investiției din impozitele plătite de către companiile cu peste 100 de angajați pentru a le încuraja să construiască grădinițe și creșe;
  • Acordarea creditului fiscal pentru înscrierea copiilor la creșe și grădinițe.
  • Angajatorii vor avea posibilitatea de a acoperi parțial costurile de creșă și grădiniță ale angajaților în schimbul unor deduceri de impozit;”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iohannis, despre nivelul de alfabetizare funcțională al elevilor români: „Un fenomen extrem de îngrijorător și din păcate acest fenomen nu se găsește doar la tineri, se găsește și în societate la modul general” – VIDEO

Nivelul de alfabetizare funcțională al elevilor români este „un fenomen extrem de îngrijorător și din păcate acest fenomen nu se găsește doar la tineri, se găsește și în societate la…
Vezi articolul
scoala online si accesul elevilor la ore

BREAKING Ministerul Educației a fost sancționat cu 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în privința ordinului ce elimină bursele rurale pentru liceeni și bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a

Ministerul Educației a fost sancționat cu 10.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în privința ordinului ce vizează criteriile de acordare a burselor, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

Cîmpeanu: “Școlile rămân deschise pentru că niciunde în Europa nu se mai închid / Școala online a fost un adevărat dezastru pentru școala românească, inclusiv pentru statele care s-au considerat a fi cele mai pregătite”

Școala online trebuie evitată pentru că a fost un adevărat dezastru, chiar și pentru țările cele mai pregătite din acest punct de vedere, a spus ministrul Cîmpeanu, la Digi 24,…
Vezi articolul