Ecaterina Andronescu: Mi-am propus ca toată şcoala profesională să fie de tip dual

1.535 de vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: gov.ro
Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a declarat că şi-a propus ca toate şcolile profesionale din ţară să devină de tip dual. “În şcoala profesională duală intervine angajatorul, intervine şi cu susţinere, intervine cu locuri de practică şi, mai ales, intervine cu susţinerea locurilor de muncă, adică prin oferta aceasta de locuri de muncă, angajatorul dă multă încredere şcolii profesionale şi părinţilor elevilor din aceste şcoli, că la finalizarea şcolii au unde să lucreze”, a declarat Andronescu, la Arad, scrie Agerpres.

“Nu am desfiinţat niciodată o şcoală profesională. O şcoală profesională se desfiinţează prin lege (…) Ceea ce am încercat eu să fac şi în primul mandat 2001-2003, şi în 2009, a fost să restructurez şi să adaptez şcoala profesională la cerinţa de pe piaţa muncii. În 2003, reuşisem să parcurg toate judeţele şi să adaptez aceste şcoli profesionale, când m-am întors în 2009, era exact situaţia de dinainte de 2003”, a spus ministrul Educaţiei.

Amintim că Ecaterina Andronescu nu a mai acordat în 2009 cifră de școlarizare Școlilor de Arte și Meserii, direcționând locurile către liceele tehnice, după cum a relatat presa la acea vreme.

Ministerul Muncii spunea, într-un document oficial publicat de HotNews.ro în 2014, că “desființarea Școlilor de Arte și Meserii a condus la necontinuarea studiilor a cel puțin 10% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a, în principal din cauza faptului că familiile nu pot să acopere costurile a 4 ani de școlarizare. Acest fenomen a fost vizibil în special în cazul elevilor din mediul rural, în condițiile în care rețeaua liceelor este mult mai slab dezvoltată aici, în comparație cu mediul urban”.

Învățământul profesional dual a fost introdus în 2012, de ministrul de la acea vreme Daniel Funeriu.

 


2 comments
  1. Trebuie sa schimbe terminologia “dualului”, sa se numeasca dual toate clasele de profesionala cu bursa de la patroni. Ideea de baza e sa puna prag de admitere, sa nu mai ajunga la liceu elevii cu note mici, altfel este aceeasi situatie.

  2. N-a desființat niciodată școlile profesionale, numai le-a lăsat să moară prin măsuri care au dus inexorabil la decesul acestora. Ceea ce spune acum , cum că vrea ca TOATE școlile profesionale să fie în regim dual, este tot o măsură care va duce la desființarea acestui tip de învățământ. Mediul privat nu poate fi obligat să participe la astfel de „hei-rup” andronescian, iar elevii cu atât mai puțin. S-o fi uitat dna. ministru pe situația funcționării învățământului profesional dual de la legalizare și până acum, câte clase au fost propuse a se înființa și câte au și fost „populate” cu elevi ?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Managerul Institutului Matei Balş: Nu poate exista educaţie fără matematică, fizică, chimie şi biologie / Când biologia şi chimia au devenit facultative la Bacalaureat, avem o problemă majoră. Cu agheasmă nu putem rezolva pandemia

Managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu, a afirmat că nu poate exista educaţie fără matematică, fizică, chimie şi biologie, menţionând că, atunci când biologia şi chimia au devenit facultative la…
Vezi articolul

Rusia va interzice prin lege elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, de la 1 septembrie 2024 / Legea va creşte autoritatea profesorilor şi va îmbunătăţi comunicarea în sălile de clasă, spune președintele Camerei inferioare a parlamentului rus

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat miercuri o lege care le interzice elevilor să folosească telefoanele mobile sau tabletele cu cartele SIM în timpul orelor, transmite…
Vezi articolul

Oana Moraru: Pentru generaţia asta de copii regăsitul stării de plictis cu care noi ne-am obişnuit mult în copilărie e un triumf pentru că în sfârşit copilul se întâlneşte cu el, încep să îi funcţioneze rotiţele imaginaţiei

“Cred că pentru generaţia asta de copii regăsitul stării de plictis cu care noi, generaţia noastră, ne-am obişnuit mult în copilărie e un triumf pentru că în sfârşit copilul se…
Vezi articolul