Educația atrage educație. Părinții cu peste 10 ani de școală își duc copiii în școli în care aproape că nu există profesori necalificați

412 vizualizări
SURSA: pixabay.com
Elevii ai căror părinți au în medie mai puțin de 10 ani de studiu au șanse mai mici să primească o educație de calitate. Asta au demonstrat specialiștii Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), într-un raport de cercetare care a corelat calificarea profesorilor cu gradul de educație al părinților.

Raportarea s-a făcut la numărul anilor de studiu ai părinților. În urma analizei situației din 6.727 de școli primare, gimnaziale și licee, a reieșit că procentajul de cadre didactice necalificate este între 2 și 4.4 % din totalul de cadre didactice din unitate, acolo unde părinții au mai puțin de 10 ani de studiu.

Ca o curiozitate, și în şcolile unde părinţii au în medie 16 ani de studiu, procentul personalului didactic necalificat ajunge până la 2%.

Raportul explică această situație prin trei posibile scenarii.

  • Sunt mai puține şcoli: din totalul de 111 şcoli (cu părinți al căror nivel de studii este de 16 ani), 89 au 0 % personal didactic necalificat, dar următoarele 22 de şcoli au valori cuprinse între 2 și 28 %, ridicând media generală, chiar dacă acestă medie ar fi mai mică decât la altă categorie. Existând un număr mai mic total de școli, media este mai mare.
  • Sunt școli cu un număr mic de elevi, respectiv de profesori, iar media personalului necalificat apare ca fiind, procentual, mai mare din totalul profesorilor.
  • Unele școli funcţionează și ca gradiniţe, iar personalul necalificat este posibil să lucreze în gradiniţă. Nu avem cum să ştim, cu siguranță, întrucât nu există o separare a personalului angajat în gradiniţă față de cel angajat în şcoală.

Un alt element studiat de ARACIP este legătura dintre supra-calificarea profesorilor și nivelul de studii al părinților care au copiii în școlile studiate. Cadrele didactice cu doctorat sunt de 10 ori mai multe în școlile spre care se îndreaptă părinții cu un nivel de studii de 14-16 ani, potrivit graficului de mai jos.

Potrivit metodologiei, studiul a fost realizat pe 6,727 de unității de învățământ din 2,352 de localități diferite aflate pe teritoriul României. Datele agregate sunt cele de la nivelul anului școlar 2013-2014, studiul fiind publicat pe pagina ARACIP în februarie 2018.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studiu: Peste 500 de mii de copii, elevi și studenți au emigrat din România între 2007 și 2017. Capacitatea guvernului de a produce bunăstare pentru cetățeni contribuie semnificativ la decizia de a migra

Numărul studenților, elevilor și copiilor din grupa de vârstă 0-19 ani care au emigrat din România între 2007 și 2017 este de 484.753 de persoane, potrivit unei lucrări publicate în…
Vezi articolul

Ministerul Educației prezintă public cifre false? Numărul elevilor de clasa a VIII-a, al înscrișilor și al prezenților la Evaluarea Națională diferă în aproape toate comunicările oficiale din ultimele 4 luni

În acest an școlar au fost 178.899 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, a anunțat ministrul Ecaterina Andronescu în cea mai recentă conferință de presă. Cifrele sunt diferite de…
Vezi articolul