Educația financiară, prin ochii elevilor din rural: Jumătate dintre participanții la un sondaj cred că o persoană educată financiar are bani pentru traiul zilnic, dar și pentru economii / 60% doresc să afle ce afacere să-și deschidă

466 de vizualizări
Foto: World Vision România
O persoană educată din punct de vedere financiar are bani pentru viața de zi cu zi, dar face și economii, cred jumătate dintre elevii din mediul rural care au participat la un sondaj realizat de World Vision România și o companie activă în domeniu. Potrivit acestuia, 60% dintre elevii respondenți își doresc ca în cadrul unui curs de educație financiară să afle ce afacere își pot deschide, iar 40% apreciază că o persoană educată financiar este una care are propria afacere sau știe să facă bani.

Totodată, arată același sondaj, 44% dintre elevii respondenți doresc să afle de la antreprenori sau manageri cunoscuți cum este condusă o afacere.

  • Sondajul a fost realizat în cadrul programului “Învăț ce-i bine pentru mine! – dezvoltarea de cunoștințe, abilități și valori sănătoase pentru copiii din comunități rurale”, desfășurat de World Vision România și o companie cu activități în domeniul financiar, centru de servicii pentru Grupul Societe Generale. Programul se desfășoară în mai multe sate din județul Ialomița, cu participarea unui număr de aproximativ 820 de elevi.

Potrivit sondajului:

  • 54% dintre elevii de gimnaziu din mediul rural care au participat cred că o persoană educată din punct de vedere financiar știe să își folosească banii astfel încât să îi ajungă de la o lună la alta, iar în jur de 49% cred că o persoană educată din punct de vedere financiar este o persoană care își poate plăti facturile la timp, rămâne cu bani pentru traiul zilnic, dar face și economii.
  • Aproximativ 40% cred că o persoană educată financiar este o persoană care are propria afacere/ care știe să facă bani, iar 39% cred că este vorba despre o persoană care știe să facă investiții pe mai mulți ani.
  • Aproximativ 60% dintre elevi își doresc ca în cadrul unui curs de educație financiară să afle ce afacere ar putea să își deschidă, 59% vor să afle cum să aibă grijă de banii pe care îi primesc de la părinți ori rude, iar 50% ar vrea să afle cum să creeze un plan de afaceri. 
  • De asemenea, în jur de 44% ar vrea ca managerii ori antreprenorii cunoscuți să le explice cum funcționează o afacere, iar 20% ar vrea să învețe cum să-și ajute părinții să aibă mai ușor și mai bine grijă de bani.
  • În jur de 62% dintre elevi cred că un curs de educație financiară îi poate ajuta să învețe să aibă grijă de bani pentru a avea un trai echilibrat când vor fi adulți, iar 50% cred că un astfel de curs îi învață să câștige banii cinstit, fără să-i cheltuiască pe lucruri de care nu au nevoie.
  • De asemenea, 49,6% cred că un astfel de curs îi poate ajuta să găsească idei de afaceri pentru acum sau pentru când vor fi adulți, iar 48,7% speră că educația financiară le va fi de folos pentru a avea grijă mai bine de banii de buzunar. 
  • În jur de 16% cred că pot folosi informațiile pentru a le da părinților idei despre cum pot folosi mai bine banii chiar dacă uneori sunt puțini, iar 14% cred că un astfel de curs îi poate ajuta să găsească idei pentru părinți despre cum să facă rost de mai mulți bani în mod cinstit. 

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România:

  • “O mare parte dintre copiii din programele noastre provin din familii defavorizate pentru că părinții nu au adesea un loc de muncă sau au unul slab plătit. Astfel, de cele mai multe ori, banii pe care părinții și copiii îi au de gestionat sunt foarte, foarte puțini. Uneori, dar mai rar, este adevărat, chiar și în aceste cazuri în care banii sunt puțini, pot fi făcute îmbunătățiri privind cheltuirea lor. Faptul că elevii speră ca un curs de educație financiară să îi învețe cum să aibă o viață echilibrată sau cum să își creeze propria afacere ne arată cât de mare este importanța unui astfel de program pentru copii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a noii legi pot sta încă un deceniu la conducerea universităților, după ce un amendament PSD votat de toți deputații, cu excepția celor din USR, a eliminat forma propusă de Ministerul Educației din proiectul legii

Actualii rectori care vor fi în funcție la intrarea în vigoare a proiectului legii învățământului universitar vor putea să rămână la conducerea universităților pentru încă două mandate de câte 5…
Vezi articolul

Este nevoie de noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii Omicron, care afectează și copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea școlară, atrag atenția reprezentanții MedLife

Este nevoie de noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii Omicron, care afectează și copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea școlară, atrag atenția reprezentanții MedLife, potrivit…
Vezi articolul

Bărbatul care a ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan şi-a recunoscut faptele / Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, acuzaţi că l-au instigat, au fost trimişi în judecată de DNA

Fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, și fostul prorector al unității de învățământ Petrică Mihail Marcoci au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupție, sub…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba engleză 2024 – etapa județeană. Descarcă ce au primit elevii de clasele VII-XII la proba scrisă de sâmbătă, 16 martie / Rezultatele inițiale publicate de mai multe centre de concurs și model de cerere pentru contestație

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a olimpiadei de limba engleză (ONLE) 2024, organizată sâmbătă 16 martie, au fost obținute pe surse de Edupedu.ro. Documentele, care sunt…
Vezi articolul