Reformarea planurilor-cadru „trebuie să integreze competențe esențiale pentru viață, cum ar fi educația sexuală, educația pentru sănătate și gândirea critică, educația media, educația pentru sustenabilitate și educația civică”, cere Consiliul Național al Elevilor într-un apel lansat marți. Acesta este emis cu câteva zile înainte să fie puse în consultare publică noile planuri, despre care CNE spune că trebuie să fie „în acord cu schimbările societale și cu progresele tehnologice recente, inclusiv evoluția inteligenței artificiale”:
Organizația reprezentativă a elevilor amintește că, potrivit unui sondaj în rândul elevilor publicat într-un raport anterior, 87% dintre ei vor o libertate mai mare în alegerea disciplinelor de studiu.
Organizația face un apel aparte pentru includerea în noile planuri ale elementelor de educație dedicată sănătății reproductive: „Consiliul Național al Elevilor propune ca noile planuri-cadru să ofere posibilitatea principalilor beneficiari ai educației să învețe despre educația pentru sănătate reproductivă în mod obligatoriu, sau cel puțin să fie integrată complet în materia pe care o învață la biologie, astfel încât această informație să ajungă la toți elevii. Conform statisticilor realizate de către Salvați Copiii, aproximativ 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele Uniunii Europene provin din România.”
Alte propuneri ale CNE:
„Adoptarea sistemului de săptămână pară/impară, similar cu cel aplicat la materiile de educație muzicală și educație plastică la profilul real. Acest sistem ar permite includerea atât a disciplinelor din trunchiul comun, mai puțin relevante pentru profilul ales de elev, cât și a curriculumului centrat pe competențele esențiale pentru viață”
„Implementarea unui proces transparent de actualizare și revizuire a manualelor, implicând experți din diverse domenii și având la bază standarde de calitate educațională ar asigura un proces de învățare obiectiv și holistic.”
„Profesorii nu beneficiază de suficiente oportunități de formare continuă, iar mulți dintre ei sunt insuficient pregătiți să predea noile competențe cerute de xurriculumul modernizat. Propunem investirea în formarea continuă a cadrelor didactice”.
Mesajul transmis marți de CNE, intitulat „Sistemul de învățământ – în eclipsă totală”, integral:
Citește și:
Daniel David, despre noile planuri-cadru pentru liceu: Chiar pentru unele discipline, care au fost impuse prin lege, am putea să stabilim în timpul dezbaterii publice că nu se justifică ca discipline. Poate ar trebui să fie teme pe care să le ducem în disciplinele clasice
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Consiliul National al Elevilor e un organism al ministerului, infiintat prin ordin si nu reprezinta elevii mai mult decat ii reprezenta Organizatia Pionierilor pe timpul comunistilor.
Opiniile lor nu sunt opiniile elevilor, ci organizatia e folosita pentru a promova agenda politica a partidelor de la putere.
CORECT. ATAT DE ADEVARAT. Este o portavoce a partidelor de la putere. La nivel județean, sunt implicati plozii celor de la putere. Acestia primesc directive. Mai rau ca in comunism. Curățenie Generala si in tot felul de organizatii, ongeuri si fundații!