Noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre noile planuri-cadru pentru liceu. Acesta a declarat că „pentru unele discipline, care au fost impuse prin lege, am putea să stabilim în timpul dezbaterii publice că nu se justifică ca discipline. Poate ar trebui să fie teme pe care să le ducem în disciplinele clasice.”
Daniel David a precizat că a evitat introducerea unor discipline noi și „temele care sunt impuse prin lege vreau să le distribui disciplinelor mai clasice pe care le avem”:
„Am încercat să evit și să nu accept introducerea unor discipline noi, care să crească foarte mult numărul de discipline. Vedeți, nouă ni s-au impus prin lege sau prin tot felul de decizii la nivelul Parlamentului – și cred că a fost o greșeală, că nu așa se stabilește un plan-cadru și nu așa se face un curriculum – tot felul de discipline, tot felul de teme. Și atunci ideea a fost că temele care sunt impuse prin lege vreau să le distribui disciplinelor mai clasice pe care le avem, astfel încât să nu cresc numărul de discipline și, de asemenea, vreau să problematizez în timpul dezbaterii publice dacă această distribuire este în regulă, dacă trebuie să păstrăm toate temele. Nu uitați, după dezbaterea publică putem să inițiem și unele modificări la nivel legislativ.
Chiar pentru unele discipline, care au fost impuse prin lege, am putea să stabilim în timpul dezbaterii publice că nu se justifică ca discipline. Poate ar trebui să fie teme pe care să le ducem în disciplinele clasice. Deci, cu siguranță, acesta va fi un lucru important.”, a menționat ministrul Educației.
Moderatoare: Mă gândesc acum la Istoria Comunismului, mă gândesc la Holocaust.
Daniel David: Da, care sunt acum discipline și le-am păstrat ca atare, fiindcă așa spune legea. Putem decide că este ok să le avem ca disciplină, dar eu nu văd nicio problemă dacă ne hotărâm că …. Sunt foarte importante și trebuie studiate, aici nu este semn de întrebare. Problema este: ne trebuie să fie discipline separate sau pot să fie unități de învățare, stabilite prin programă, cu un număr foarte clar. Nu lăsăm la libera voință a profesorului, nu știu, de istorie dacă dorește sau nu să facă lucrurile astea. Le punem unități de învățare câte trebuie, da, în cadrul disciplinelor mai clasice de istorie. Este o dezbatere pe care trebuie să o avem. Dacă hotărâm la sfârșit că e ok să rămână discipline, rămân discipline.
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Scoateți holocaustul si comunismul ca materii separate. Sunt unități de invatare in cadrul materiei istorie. Au ajuns sa invete copiii nostri despre istoria altor popoare? O ora pe săptămână de istorie? Da, sigur, nu e nevoie sa se destepte copiii. Si asa profesorii de istorie sunt spalati pe creier si predau istoria învingătorilor.
Bine ca ajunge expozitia Dacia in Olanda dar copiii noștri nu invata despre daci. Nu a dus capul pe niciunul din ministerul ala fantoma sa propună un optional de dacologie. Nuuuu. Ca Maria sa, Europa, nu vrea. Ea vrea diversitate, globalizare, incluziune.