Elevă în clasa a XII-a: Dacă la petreceri și plimbări am putut merge, putem merge și la BAC. Sunt sigură că dacă se vor redeschide terasele, le vom umple

29.078 de vizualizări
FOTO: Facebook.com/Cristina Timofei
„Sunt elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu”, din Tîrnăveni, județul Mureș și am citit numeroare articole și scrisori ale altor absolvenți care m-au impulsionat să îmi scriu și eu părea legată de examenul de Bacalaureat în “plină pandemie””, scrie Cristina Timofei, într-un mesaj primit de Edupedu.ro.

Redăm mesajul acesteia pentru elevi:

„Din cele văzute, mă număr printre puținii elevi care chiar vor și așteaptă susținerea examenelor și aș dori să expun “partea cealaltă a lucrurilor”.

Eu recunosc că am ieșit foarte mult și am mers peste tot pe unde am avut ocazia de-a lungul stării de urgență și a stării de alertă și mai mult. Același lucru am văzut că l-au făcut și mulți colegi de-ai mei: petreceri, plimbări, grătare, reuniuni etc. Pe undeva este și normal, fiindcă așa am fost obișnuiți și este metoda noastră de delectare. Deși am fost premiantă 12 ani, nu mă consider tipul clasic “al tocilarului”, fiindcă am încercat să stabilesc un echilibru între învățat și distracție. Chiar dacă sunt cu o lună înainte de bac(sau cel puțin așa cred și sper), nu pot învăța toată ziua, așa că îmi găsesc alte activități care nu respectă în tocmai noile reglementări. Acesta este adevărul și degeaba încercăm să ne ascundem după deget.

Ceea ce vreau să pun în evidență prin exemplul meu este faptul că majoritatea elevilor sau o mare parte a lor nu au respectat întocmai regulile pandemiei, astfel că putem susține și examenele.

Dacă la petreceri și plimbări am putut merge, putem merge și la BAC, mai pe românește. Iar ceea ce s-a întâmplat până acum este doar începutul, sunt sigură că dacă se vor redeschide terasele, le vom umple. După BAC, vom ieși cu colegii la cafea, deci putem merge și la examen.

Pe de altă parte, cei care nu consideră sigură participarea la BAC, să nu participe. La un moment dat ne-a spus o doamnă profesoară că BAC-ul este numit “examenul maturității” tocmai pentru că se prespune că suntem suficient de maturi pentru a ne autoevolua dacă suntem pregătiți pentru a-l susține, iar dacă nu, să nu ne înscriem. La noi a devenit o rușine dacă nu ne înscriem sau nu ne prezentăm. Această soluție consider că se aplică și în cazul celor care nu se consideră în siguranță în timpul examenului. Ar trebui să își asume fiecare decizia și să nu se înscrie. Poate va mai exista o sesiune în toamnă, dacă nu anul viitor.

Noi, cei care vrem să participăm, ne asumăm responsabilitatea legată de posibila îmbolnăvire. Nu ne obligă nimeni să dăm BAC-ul, nici în timpul pandemiei, nici înainte. Ne dăm mari că avem 18 ani, dar nu știm ce înseamnă responsabilitatea, iar acum este cel mai bun moment pentru a afĺa.

Nu sunt de acord cu echivalarea mediilor din anii de liceu pentru că eu am depus eforturi pentru acestea și nu mi se pare deloc normal ca acel coleg care a copiat 4 ani și s-a milogit de profesori să aibă scris în dreptul numelui “Admis”, la fel ca mine.

Vreau să susțin examenul de Bacalaureat!”

FOTO: Facebook.com/Cristina Timofei


40 comments
  1. Nu sunt de acord cu tine in ceea ce spui si ceea ce spui e complet egoist.Aceste 2 luni in care se presupune ca am stat in carantină ,am stat inchisi in casă si chiar am stat pentru că unii dintre noi am respectat normele de siguranta pentru noi si pentru cei dragi si nu am participat la nicio petrecere,nu am mers la niciun grătar si pregatirea online pentru acest examen al “maturitatii” este egală cu 0 in comparatie cu ceea ce am fi putut invata,repeta si recapitula la orele de clasă unde profesorul ar fi fost chiar langa noi si ne ar fi ajutat personal nu prin intermediul unei platforme prost facute sau a unor poze trimise pe whats app.
    In plus nu ne am putut sustine meditatiile pentru ca ce crezi: unii dintre noi nu am fost premianti 12 clase,nu suntem pe profil uman unde bacul se da la geografie si istorie unde jumatate din test este pe baza textului,nu,noi avem de exersat la matematica informatica fizica si chimie si aceste stiinte exacte nu se pot exersa acasa singur sau prin intermediul unei platforme acestea se invață fiind langa o persoana care stie pentru ca “omul nu s-a născut invatat”
    Si in ultimul rand ar trebui sa incetam cu egoismul si cu gandirea de genu “de ce sa ia toti bacu’ ,de ce sa ia si cei care au vânat notele bacul” pentru ca mentalitatea asta ne trage pe noi oamenii in jos si in special pe noi românii pentru ca de asta avem atata coruptie si necaz din cauza egoismului.In tara asta e fiecare pentru el si nu ar trebui sa fie așa.Ar trebui sa ne unim si sa ne gandim fiecare la aproapele nostru si cu ce am putea sa l ajutam.Atat am avut de zis.Va multumesc

  2. Sunt eleva in clasa a XII-a si pot spune ca aceasta perioada a fost un haos total. Chiar dacă am mai facut lectii online, asta nu se compara nici pe departe cu ceea ce ar fi trebuit sa insemne pregatirea noastra pentru BAC. In plus, acest examen “al maturitatii” nu este relevant si nu indica corect inteligenta tanarului. Desi tot liceul am invatat si am avut media generala numai 10, in urma acestei perioade sunt sigura ca nota din BAC va fi mai mica motiv pentru care pledez pentru echivalarea BAC-ului cu media din liceu. Daca esti o persoana asa silitoare inseamna ca ai invatat constant si ca ai avut medii bune, iar echivalarea nu te-ar afecta, ci din contra, ai mai scapa de un stres si posibilitatea de a-ti risca sanatatea. Faptul ca nu vrem echivalarea pentru ca sa nu beneficieze cei care au cam “furat” notele, denota un pur egoism care ma intriga. Am ramas cu mentalitatea:” Sa nu-mi fie bine ca sa-i fie altuia rau”. Trist, daca tinerii, viitorul societatii, gandesc astfel. De asta Romania nu se dezvolta pentru ca plecam cu astfel de idei. Ar trebui sa ne schimbam mentalitatea. Cu ce te afecteaza faptul ca si cel care nu a invatat trece BAC-ul? Vezi-ti de viata ta si lasa-i si pe altii sa se bucure de a lor. Haideți sa ne actualizam viziunea asupra vietii si sa incepem sa fim mai buni!

  3. Eu cred ca ai uitat amanuntul ca ar trebui sa se renunte in general la bac pentru ca e irelevant si nu evalueaza competentele elevilor. Degeaba zici ca nu esti tocilara daca te comporti ca una

  4. Poate ca o parte au iesit din casa si nu au respectat regulile, insa problema e ca o sa fie note foarte mici in acest examen. Eu vin dintr-un liceu unde profesorii nu isi dau interesul in predare, unde ca elev, daca vrei sa ai diploma de bac, trebuie sa platesti pregatiri. Pentru ca a inceput carantina, nu am mai avut cum sa merg nici la acele pregatiri si trebuie sa invat singur de acasa cum sa fiu autodidact si sa ma autoevaluez, pentru ca degeaba stii materia daca nu stii cum sa o aplici….

    1. Mi se pare corect să susținem bacul, ai dreptate în tot ceea ce spui, cine nu vrea să se prezinte ca vai doamne nu stiu ce virus, să nu se înscrie. SUNT TOTAL DE ACORD CA NU NE CONVINE CA ELEVUL COPIATOR SI MILOG LA PROFESORI SA FIE ADMIS CA CEL SILITOR. DA VA PLÂNGEȚI CĂ NU AȚI MAI FACUT MEDITAȚII, ÎNAINTE CUM SE LUA BACUL? EU VA SPUN DIN PROPRIA EXPERIENTA CĂ MA PREGĂTESC SINGUR ȘI MA AUTOEVALUEZ DIN SETUL DE ANTRENAMENT PUS DE MINISTER, BA MAI MULT MA PREGATESC DE UNUL SINGUR LA O MATERIE PE CARE AM FACUT-O ACUM 3 ANI ȘI ANUME LOGICĂ, E SIMPLU BACUL SE MAI POATE DA SI ÎN TOAMNĂ ȘI ÎN FIECARE AN, CINE NU SE SIMTE PREGATIT SĂ AȘTEPTE MOMENTUL PREGĂTIT..NOI RESTUL TREBUIE SA SCĂPĂM DE EL SĂ NE VEDEM DE VIITORUL NOSTRU CĂ MURIM DE FOAME. E SIMPLU ȘI O REPET: CINE NU VREA SĂ SUSȚINĂ BACUL ACUM..O POATE FACE ALTADATĂ.

  5. Draga mea, doar pentru ca tu ai foat afara la “petreceri” nu inseamna ca ceilalti au fost atat de inconstienti. Eu stau in carantina de 2 luni.
    Iti dai seama cat de penibil e argumentul tau?!
    “Elevii au foat deja infectati cu virusul asa ca hai sa mearga la bac ca nu se mai infecta inca odata”
    Asta evident nu ia in seama ca in drumul spre bac pot sa infecteze alte persoane.
    Nici nu o sa ma leg de faptul ca tu credzi ca cei care nu voi sa sustina bac-ul acum au aceasta parere pentru ca nu sunt destul de maturi.
    In legatura cu faptul ca elevii care au copiat o sa treaca. Te doare pe tine atat de tare? Te roade pe suflet, nu? Acum e timpul sa te ingrijorezi de tine si de familia ta, nu sa te uiti ca vai, Nelu o sa treca. Asta e mentalitate foarte inapoiata asa ca nu poti sa spui ca esti matura. Ha.

  6. Sunt și eu eleva în clasa XII si as dori sa te contrazic. Am respectat regulile de a nu ieși afară din casă timp de 2 luni. In afara de asta este complet egoist întregul anunț. Nu consider ca arătăm ca suntem maturi expunandu-ne la un virus potențial mortal. Pleci de la examen infectat cu un virus mortal.
    In martie eram foarte motivată pentru acest examen aveam așteptări mari de la mine, eram focusata și mă antrenam mereu ajutata de motivația pe care o primeam de la școală. Lipsind 2 luni de la școală efectiv mi-am pierdut motivația și abia ca am reușit să mai învăț. In plus in perioada asta profesorii ne ajutau cel mai mult cu sfaturi, exerciții recapitulative și ne corectau teste făcute acasă. Acum cine îmi mai corectează testele? Cine îmi mai da indicii? Online nu se compara cu o ora normala la școală nici pe departe!
    Echivalarea notelor cu mediile materiilor e cea mai bună soluție. Profesorii sunt pusi acolo sa ne învețe și să nu ne lase să copiem. Pentru ce ne mai supravegheaza la clasa? Nu aveți incredere in profesori și în ceea ce ne învață de va trebuie un examen ca asta?

  7. Oricât vi s-ar părea de revoltător, multi copii sunt in situatia Cristinei. Exemplu: în timpul orelor online sunt uneori câte 2 sau 3 copii care folosesc același telefon/laptop acasa la unul dintre ei; nu ca nu ar avea fiecare, sunt in vizita. Apoi, contrar a ceea ce spune sondajul pentru Bucuresti, toti elevii din clasa mea a 12 a, unde sunt diriginte, vor sa vina la scoala intre 2 si 12 iunie. După cum imi spun ei, numai acasa nu au stat.
    Evident, nu am fost si nu sunt de acord, eu am respectat strict regulile.

  8. “Pe de altă parte, cei care nu consideră sigură participarea la BAC, să nu participe.La un moment dat ne-a spus o doamnă profesoară că BAC-ul este numit “examenul maturității” tocmai pentru că se prespune că suntem suficient de maturi pentru a ne autoevolua dacă suntem pregătiți pentru a-l susține, iar dacă nu, să nu ne înscriem.”

    De când are treaba propria sanatate cu maturitatea? Ce treaba are un examen de doi bani cu maturitatea? Fapul ca eu ma tem pentru sanatatea mea si pentru sanatatea familiei, ma face sa fiu mult mai matur decat vei fi tu vreodata.
    Dar mna…Vad ca mentaliteatea de comunist se gaseste si printre cei tineri.

  9. Cum sa fi ieșit la petreceri în timpul stării de urgenta, fata inconștienta?
    Iar părinții tăi, în loc sa te educe sa respecți starea de urgenta,te aplaudau când plecai la imbulzeala???

  10. Bună ziua! Sunt elevă in clasa a XII-a si țin să menționez că se pare penibil ce faceți.
    Publicați doar ce vreți voi sa auziți și faceți ce vreți voi pe sănătatea noastră. Nu ne încălcați niște drepturi? Pe lângă asta stresul zilnic pe care il suportam pentru ca nu știm ce va urma, faptul ca noi nu am avut o festivitate, faptul ca noi nu ne-am putut încheia cum ne-am dorit sfârșitul generației noastre intr-un liceu..
    Sunt multe lucruri care ne supără…Dar cel mai urât lucru este acela ca vă bateți joc de noi, declarați că vă pasă de oamenii, dar cum mai exact? Trimițându ne pe noi in prima linie? Testând pe noi ce se va întâmpla? De ce nu faceți ca alte tari? De multe ori aduceți in discuție ce fac alte țări acum de ce nu? Sunteți imaturi, dar ce e si mai trist este ca” voi”, aceste persoane imature ne decideți viitorul…

  11. În calitate de elev in an terminal, care a stat acasa si a respectat regulile, pentru ca asta este responsabilitatea mea fata de ceilalti cetateni, imi permit sa te contrazic. Desi m-am pregatit pentru BAC si judecand dupa simularea sustinuta in clasa a 11-a voi obtine rezultate mai bune, decat notele acumulate in liceu, prefer sa fie echivalat examenul de bacalaureat cu notele din liceu, in primul rand pentru siguranta familiei mele, parintii mei avand afectiuni care nu le-ar permite sa depaseasca boala. in al doilea rand, consider ca este datoria mea de cetatean sa tin cont si de toti elevii si profesorii care se vor expune bolii in cadrul desfasurarii examenului. De asemenea, faptul ca tu nu ai respectat regulile impuse de autoritati dovedeste inconstienta, “pe proprie raspundere”, fara sa te gandesti la consecintele grave pe care le pot suporta atat familia ta, cat si necunoscuti. Eu daca sustin examenul si ma infectez, implicit si pe familia mea si probabil alti cetateni, cine isi va asuma raspunderea si cine va suporta consecintele, daca oamenii pe care eu i-am infectat nu supravietuiesc? Tocmai pentru ca suntem tineri, putem contacta virusul fara esa prezentam simptome, infectand astfel oamenii din jur. Daca prezenta la examen se soldeaza cu decesul parintilor mei, stim toti ca sistemul din Romania nu imi va asigura uneltele necesare pentru un trai decent.
    În final, inainte sa faci astfel de afirmatii publice, te rog sa te gandesti si la cei din jur, nu doar la propria persoana.

  12. Susțin opinia acestei eleve! Se pare ca mulți s-au oprit doar asupra unor rânduri ignorând restul scrisorii și sunt revoltați pentru nu a respectat anumite reguli, dar spre deosebire de alți ea își asumă acest fapt.
    Sunt elevă în clasa a 12 a și am respectat cu strictețe regulile, chiar și acum când nu suntem în stare de urgență eu aleg sa ma protejez cu masca și mănuși, sa evit locurile aglomerate, sa stau cât mai mult acasă etc. Însă doresc sa susținem examenele de Bacalaureat, pentru ca asa este cel mai corect pentru toți. Atât timp cât se iau masuri de siguranță cred ca nu este un mare pericol sa stai într-o sala de examen trei ore și sa rezolvi subiectele. Și dacă totuși ar fi un pericol eu sunt pregătită sa mi-l asum. Știm că notele de la școală nu au reprezentat de multe ori cunoștințele elevilor, mulți alegând sa copieze pentru a obține note cât mai mari dar nu și cunoștințe. Așadar, de ce sa se echivaleze exemenele cu media anilor școlari? Pentru a susține frauda? Pentru a favoriza pe cei care nu au învățat și nu au muncit pentru educația lor și în schimb sa fim nedreptățiți, noi, cei care am învățat și ne-am pregătit pentru aceste examene? Asa cum scrie și în scrisoarea de mai sus, cei care susțin ca prezența lor la aceste examene le poate pune în pericol viața nu sunt obligați sa se prezinte, pot foarte bine sa se protejeze și sa susțină aceste examene într-o altă sesiune, când vor considera că sunt în siguranță.
    Și știți ce e mai trist? Că sunt destule persoane printre cele care vor sa se anuleze examenele, ce nu au respectat masurile de protecție. Într-adevăr sunt și care au respectat aceste masuri.
    Singura soluție pentru care eu aș fi de acord sa nu susținem examenele de Bacalaureat ar fi situația în care pentru a fi admis la oricare facultate din țară sa ai un examen de admitere în conformitate cu profilul facultății.
    Știu ca poate unii vor considera acest comentariu scris din egoism și răutate, scris de o persoana cu gândirea limitată asa cum am văzut din reacțiile de mai sus în comentarii. Înainte a desconsidera aceasta opinie, va rog sa va gândiți ca dacă va avea loc echivalarea examenelor cu mediile școlare, peste ani este posibil sa fiți conduși de asemenea persoane ce au reușit sa ajungă atât de departe nu prin munca și corectitudine. Sa nu va mirați dacă acele persoane vor fi analfabete funcționale.

    1. Petronela, ți se pare că e dreptate 100%? Cei din anii trecuți au avut simulări, noi nu, ei nu au purtat măști și nici mănuși (ceea va fi inconfortabil dacă o gândim logic), ei au avut admiteri la facultățile la care au aplicat, noi nu mai avem (decât medicina, dreptul și încă doi sau trei). Deci, dragă Petronela, unde este dreptatea de care spui?

    2. Esti pregatita? Nu sunt necesare mastile, oricum nu ar conta prea mult, daca in sala cu tine la examen este un asimptomatic , daca stai 4-5 ore cat se pare ca va dura examenul avand in vedere in primul rand accesul in sali ,care va crea mari probleme. E posibil sa nu mai ajungi la proba a doua sau la cea la alegere. Si atunci ce faci?

    3. Dacă faceți scandal ca e frauda echivalarea examenelor și ca i favorizează pe cei care au copiat, atunci faceți scandal și pentru faptul ca trec toți corigenți…

  13. Tot in calitate de elev in clasa a XII-a as vrea sa spun, ca in aceasta perioada am respectat toate regulile, NU am iesit din casa decat foarte rar si NU m-am vazut absolut deloc cu prietenii sau colegii. Mi se pare trist ca o eleva care se considera “premianta” desconsidera in asa masura regulile menite sa ne protejeze, in loc sa dea dovada de maturitatea de la care se asteapta toata lumea de la o astfel de eleva. Ea nu reprezinta un model de urmat prin aceasta atitudine. Tocmai din acest motiv, argumentele aduse vorbesc mai mult impotriva sustinerii examenelor, deoarece scopul nostru in aceasta perioada nu este sa SFIDAM in mod egoist regulile, ci sa ne asiguram ca ramanem sanatosi noi si familiile noastre. Echivalarea examenelor cu mediile multianuale este cea mai buna si responsabila decizie.

  14. Asta inseamna sa fii premiant 12 ani, sa inveti constant ce ti se da la scoala, sa ajungi cu o gandire de rateu al societatii, “nu mi se corect sa ia si altul nota buna ca mine pentru ca eu am invatat”, cu gandirea asta ajungeti voi in societate, ca scoala este o competitie, nu exista lucrul in echipa, cand societatea e construita pe cooperarea dintre oameni. Dupa 30 de ani comunismul inca se vede, si ceea ce e grav e ca se vede in oameni care nici nu l-au trait, daca vei fi vreodata la ananghie si nu o sa te ajute nimeni, e din cauza gandirii toxice pe care o aveti. Mai citim si noi alte carti? Mai scoatem capul in lume? Poate ne mai desteptam!

  15. Citez : ,,Eu recunosc că am ieșit foarte mult și am mers peste tot pe unde am avut ocazia de-a lungul stării de urgență și a stării de alertă și mai mult”

    Este un autodenunt ?

    Asta denota lipsa de responsabilitate, nerespectarea regulilor si un afront pentru toti cei care timp de 2 luni am inteles sa urmam mesajul de a sta acasa .O lipsa de respect la adresa medicilor, a celor care salvează vieți.
    Restul textului nu mai merita citit.

  16. Opiniile elevilor care gandesc, adica acum, surprinzător, 90% din elevi, sa nu le arătați! Nu ati promova un elev care aduce argumentele potrivite pe care toata lumea le prezintă nici morți. Promovați nerespectarea regulilor și dupa va plângeți moare lumea.
    Ce este mentalitatea asta la fetița asta? “Dacă am putut iesi la terase, sigur putem și la examene”?!?!?!?!? La terase nu ai voie sa iesi, iar adunările de oameni s-au încheiat cu amenzi. Fiecare adunare de oameni mai mare de 5 este un focar garantat. Mentalitate de eleva “premianta”… ce poti sa mai ceri

  17. Domnisoara…poate te gandesti si la copiii care sunt bolnavi si nu pot sta cu nasul acoperit, sunt elevi care poarta ochelari..acestora li se aburesc ochelarii. Lasa.i si pe cei slabi…cum spui tu…sa aibe sansa sa ia bacul..ca oricum astfel de elvi nu vor urma si facultate. Si baiatul meu se pregateste continuu pt bac…si totusi prefer echivalarea notelor. Prefer sanatatea copilului. Si.ti mai slun ceva…sunt elevi care nu au pus pret pe multe materii, au note medii sau chiar mai mici, dar ei s.au pregatit strict la materiile pt bac.

  18. Câtă lipsa de responsabilitate! Nu este cazul sa generalizăm: copiii mei, de-o seamă cu autoarea postării și puțin mai mari, nu au ieșit din casă în perioada stării de urgență și nu s-au repezit sa socializeze față în față nici după încetarea acestei stări. Nu pentru că le-am impus noi, părinții, ci pentru că sunt responsabili.
    Că părinte, sunt la al treilea bac consecutiv. Examen mai inutil nu cred să existe. Nu demonstrează nimic. Am fost elevă de 8,50-9,50 tot liceul. N-am luat bacul nici cu 10, dar nici cu 7, ci cu note care se înscriau în intervalul mediilor mele anuale. La fel s-a întâmplat acum, cu copiii mei și cu siguranță se va întâmpla și la ultimul examen de maturitate din cariera mea de părinte.
    Examenul ar trebui eliminat definitiv, nu doar în acest an. Nu este un examen pentru testarea competențelor dobândite în patru ani de liceu, ci un examen în care se testează capacitatea de memorare a copiilor. Sunt pline centrele comerciale de lucrători comerciali cu diplomă de bac sau fara diploma de bac, toți cu salariu minim pe economie. In egală măsură șomeri sunt și cu diplomă, și fără diplomă.
    Ideea că s vor umple de studenți fabricile de bani este falsă. Cei care lucrează de 10 ani nu-și vor lăsa locul de munca pentru a urma cursurile unei facultăți la zi a cărei absolvire nu îți garantează un loc de muncă. Nu vorbesc de unul mai bine plătit, ci de un loc de muncă…
    Dar am constatat cu stupoare că și Universitățile de stat au copiat modelul celor private. Altfel nu îmi pot explica de ce exista facultăți de stat cu 9 locuri la buget și 260 cu plată…

    1. In majoritatea comentariilor se pledeaza la echivalarea notelor , ceea ce mi nu mi se pare normal,. Daca se echivaleaza mediile sa se dea examen la toate facultatile sa nu mai fie locuri cu taxa. Ci fara taxa si un nr limiate de locuri( nu tot norodul face facultate ca si liceul). Si sa nu mai fie facultati particulare care nu sunt decat fabrici de absolventi cu diploma de facultate. Cei care cu adevarat sunt pregatiti si vor sa faca studii universitare sa fie motivati prin examene de admitere cu nr limitat de locuri. Si asa nu vor mai fi atatia absolventi de facultate care nu stiu cum au trecut prin scoala. Facultatea a ajuns la fel ca si scoala preuniversitara. Intra toata lumea care a luat bacalaureatul( unii la limita) . Nu conteaza daca poate sa o termine sau nu. El merge la facultate. Si asa avem someri sau in cel mai bun caz muncitor cu studii superioare. Ca oricum nu ii foloseste ca nu stie ce a facut la facultatcaa facut ca la liceu a trecut prin ea asa ca sa fie. Ar fi bine ca parintii si elevii sa isi stie capaciatile si prioritatile. Decat un absolvent de facultate care nu stie nimic mai bine un muncitor- in orice domeniu – bine pregatit. Daca faci ceva ptr care esti bine pregatit stii sigur ca vei obtine si bani

  19. Da sincer mi se pare total nepotrivit ce ai spus, avand in vedere situatia actuala. Cum sa recunosti ca ai iesit afara, adica nu e problema ca ai recunoscut, e problema ca ai iesit si ca acum vrei sa sustii examenele intr o perioada de genul, cand ne confruntam cu o problema noua. Unele tari mult mai dezvoltate au apreciat si au mers pe metoda echivalarii, aceste tari fiind mult mai deschise si mai luminate decat Romania. Ganditi va putin, nu avem infrastructura necesara sa dam acest examen, plus ca daca sa zicem il dam, ceea ce sper sa nu, eu stau langa x sau y care a stat mereu afara si a mers la petreceri si iau virusu, merg acasa si il ia toata familia, vi se pare corect? Nu mai puneti sanatatea pe al doilea loc si un examen care e un nimic din punct de vedere al inteligentei, pe primu loc. Nu prea inteleg de ce si cei de la Edu pun o astfel de parere egoista si plina de ura pe site ul lor.

  20. Dacaceaca iesit e traba ei dar noi ceilalti nu vrem sa ne imbolnavim. Ar trebui sa se uite si in jurul ei. Sunt elevi care nu au iesit, ca ea, la plimbare sau petreceri si au stat in casa. Acum hai sa iesim sa socializam si in 2 saptamani va fi stare de urgenta. De ce va e greu sa vi se echivaleze notele fara a va expune. Mai uitati-va si la alte tari mai dezvoltate care au acceptat sa se anuleze bacalaureatul si sa se echivaleze cu notele din liceu. La noi exista atata prostie si sete de putere incat trimitem niste copii ca mieii la taiere fara sa ne mai intereseze ce va urma.

  21. Haide sa ti zic eu ceva bai cristina, eu n am iesit din casa astea 2 luni si de pe 15 mai am iesit doar 2 ore in 2 maxim 3 persoane, doar cu masca si cu distanta de minim 1 metru intre noi. Ca tu ai iesit, asta e problema ta, dar nu i mai baga pe toti in aceeasi oala. Probabil crezi ca virusu nu exista dar tot iti zic eu tie hai sa ne calmam putin ca nu suntem noi datori sa dam acest examen mai ales pe timpul unei astfel de probleme cu care nu ne am mai intalnit. Mi se pare firesc sa nu dam bacu, si da poate ca unii romani nu o sa respecte niciodata aceste reguli, dar nu cred ca merita sa punem un amarat de examen din care vor rezulta mai multi someri cu diploma, mai presus de sanatatea noastra. Ar trebui sa faca o alegere astia din educatie si sa ne dea 2 variante: pentru curajosii ca tine sa mergeti sa faceti ce vreti sa sustineti bacu de 3 ori daca nu va saturati si pentru astia pe care chiar ii intereseaza sanatatea lor sa ne echivaleze.

  22. Fiind un elev de clasa a 12 a va rog pe toti sa va duceti la petreceri, gratare, intalniri cu mai mult de 50 de persoane si sa va imbolnaviti toti. Poate chiar sa se mai dea o stare de urgenta ca sa ne trezim la realitate si sa anulam examenele nationale care vor spune foarte multe despre elevii de anul acesta in cazul in care se vor da. Vrem o tara ca afara dar avem o gandire comunista plina de ura si apatie.”Mie sa imi fie bine”.

  23. Invitatie la nerespectarea regulilor – INCORECT! Surclasarea tinerilor ca fiind – in masa – impotriva respectarii regulilor: INCORECT! Relativizarea riscurilor letale in numele A CE? – Incorect! Recunoasterea tardiva a faptului ca scoala e inechitabila, imorala si incorecta (unii au copiat 4 ani…) fara asumarea vreunei responsabilitati si a vreunei actiuni de indreptare a situatiei – deci, acceptarea sistemului invechit si stramb: INCORECT! Imparte unilateral tinerii in doua categorii in functie de unicul criteriu: mandria de a sustine BAC: INCORECT! Egoism cras: eu sunt de 10 si vreau sa dau BAC, ceilalti – sa mai astepte un an sau sa-si asume riscuri vitale , iarasi, in numele “mandriei de a fi roman” – vi se pare cunoscut, nu? _ INCORECT! Niciun cuvant, gand, sentiment fata de colegii care si-au pierdut parinti sau oameni dragi in lupta cu Covid-19, de parca nici nu ar exista: pe acesti tineri ii promivam, fara empatie, doar pentru ca fac jocul unor guvernanti incoerenti si aberanti? INCORECT! In conceptia “autoarei” – desi ma indoiesc ca exista real – BAC este noul Dumnezeu care nu uneste, ci desparte! Pentru unii ca acest “model”, BAC este ce-i defineste, nu propriile capacitati. BAC is the ultimate thing! Frate, dar nu evoluezi si nici nu existi in functie de BAC! Maturizarea de care NU da dovada autoarea scrisorii – de fapt un material comandat politic – abia de acum incepe, chiar cu luarea deciziei corecte in situatia reala data: exista risc vital pentru oricine, exista un inamic necunoscut cu care luptam inegal si in orb si in asemenea conditii orice fiinta LUPTA PENTRU SUPRAVIETUIRE! In acest context importanta este VIATA nu diferitele instrumente de evaluare complet inutie in cazul extinderii pandemiei! Ce e asa de greu de priceput?!?

  24. Responsabilitatea consta în a realiza situația actuala. Eu am stat toată perioada stării de urgenta în casa și am învățat și totuși optez pentru echivalare. Urmăresc zilnic știrile legate de bacalaureat. În condițiile în care școlile nu mai sunt obligate sa dea măști și sa asigure dezinfectant, în București o sa se facă centre de testare în scoli, copiii pot în timpul examenului sa nu poarte măști și lista ee lunga, personal sunt îngrijorată de faptul ca trebuie sa merg sa dau examenul.
    Sunt conștientă ca lumea se va plimba,. Am colegi care s-au plimbat pe toată perioada stării de urgenta și au desconsiderat efortul celorlalți de a sta în casa și a respecta legea, la fel ca mulți alții. Pai atunci, eu de ce sa stau în clasa, sa dau un examen cu persoane care fac ce vor de capul lor?! Unde mai corectitudinea?!
    Trebuie sa înțelegem ca este o situație speciala cea în care ne aflam și echivalarea este cel mai bun răspuns.
    Poate nu e corect ca X sa aibă medie mai mare decât Y, chiar dacă nu a învățat sau a copiat, darr suntem într o situație noua și trebuie sa ne mulam pe ea. A, și da, nu aleg echivalarea pt ca “nu as fii învățat”, din generala am muncit sa învăț și am avut medii peste 9,toată perioada m am descurcat singura, fără profesorii care nu prea și au dat interesul,ci pentru ca ma gândesc la sănătatea mea și a celor din familia mea.
    Consider ca responsabilitatea consta în a realiza ca ministerul nu se ocupa de noi îndeajuns și trebuie sa le amintim faptul ca și noi trebuie sa fim înțeleși și protejați. Deci, nu mai spuneți atât de nonșalant ca “dacă la plimbări am putut merge, putem și la bac”. Pai atunci cine vrea sa și asume riscul sa meargă sa l dea, cine nu sa i se echivaleze examenul”
    Pe lângă a fii matur, cum relatezi mai sus, trebuie sa fim și RESPONSABILI. Altfel, degeaba ești matur…

    1. Felicitari Silvia!
      Daca ar gandi multi ca tine ar fi bine,dar din pacate sunt multi tineri care din cauza mandriei nu se mai gandesc la cei din jur.
      In primul rand ar trebui sa se gandeasca si la profesori care si ei ca si elevii sunt expusi si care este posibil sa se poata infecta.
      Se tot plang atatia ca vai au invatat si trebuie sa dea examen,daca au invatat au invatat doar pentru obiectele de la BAC? Cine invata, invata la toate obiectele si are note bune pe tot parcursul anilor de studiu nu doar la cele pentru examen,asa ca nu vad unde este problema!
      Se plang multi ca vai raman fara locuri la facultate din cauza celor care vor veni de la licee mai slabe si cu note mari,eu personal nu cred ca un elev care isi cunoaste capacitatile va merge la o facultate la care nu va face fata.
      Iar daca intradevar doresc sa dea examen atunci ar fi bine sa il dea doar cei care doresc, restul sa se echivaleze.
      Sa speram ca cei care decid se vor gandi mai bine la siguranta si sanatate tuturor.

      1. Mulțumesc mult de susținere. Mi ați dat un imbold și poate o sa scriu și eu un articol. Sa vedem dacă edupedu il va posta :))

  25. Nu pot sa cred cu cata usurinta recunoasteti ca ati iesit “pe unde ati putut” in starea de urgenta, respectiv cea de alerta. Foarte rau ca “va delectati” asa! Multi din noi nu am iesit, am invatat tot timpul asta (sigur, si cu pauze de relaxare, DAR IN CASA SAU IN PROXIMITATEA LOCUINTEI). Sunt copii cu boli care vor fi pusi in dificultate, copii cu rude in adevarat pericol sau altii care nu au reusit sa se pregateasca asa cum ar fi facut-o in mod normal! Iesitul pe afara in aceasta perioada este un act de maxima iresponsabilitate, iar argumentele prezentate pentru sustinerea examenelor sunt absolut dezamagitoare! Mi-e frica pentru sanatatea mea, dar si pentru organizarea incerta din ziua examenelor! Gasiti o solutie pentru echivalarea EN si BAC!

  26. Atatea lucruri nepotrivite nici in scrisoarea anonimului nu am gasit care zicea ca cei de la filo ii vor lua locul lui drag de la poli…

  27. Da mi se pare corect, daca oricum nu am respectat restrictiile si legile, de ce sa o facem si acum? Cu totii ne asteptam la rezultate dar nu aplicam solutiile, nu s-au aplicat si daca continuam asa, nici nu se vor aplica vreodata.Aparent unii oameni au decis ca acesti virus nu mai exista, dupa cum vorbesc/actioneaza :)). Aceasta stare de “alerta” nu inseamna nimic pentru multi dintre noi, de parca legea era cea care ne tinea in casa, nu virusul in sine…Nu se respectau regulile nici in starea de urgenta dapai acum :)).Mi se pare normal ca o eleva sa nu fie de acord sa poarte o masca timp de 3 ore intr-o sala de examen, fiind la 3-4 metri fata de ceilalti elevi, cand pe strada si in magazine nimeni nu poarta nicio masca si oamenii stau lipiti unul de altul :)).Toate acestea datorita instabilitatii unui guvern care nu poate sa aplice sanctiuni pentru incalcarea regulilor puse de ei (ce sanctiuni cand chiar politistii incalca aceste reguli :))) ) si din cauza unui minister al “educatiei” incapabil de a lua niste decizii firme, si ceea ce este trist de fapt, e ca tipul asta de comentariu, oricat de des s-ar intalni absolut oriunde, nu are nici un fel de impact asupra unei posibile schimbari… Ca sa fiu clar, nu sunt de acord cu sustinerea bacului fara purtarea mastilor de protectie, dar inteleg de ce multi elevi nu sunt de acord cu asta…

      1. Corect ar fi sa platiti si amenda, daca tot vreti corectitudine pana in capat. Mi se pare aberant faptul ca eu si multi altii am stat in casa sa invatam pentru bac si admiteri si altii in perioada starii de urgenta au iesit la petreceri. Regulile nu se stiu respecta numai daca vine politia sa dea amenda de 20 000 de lei? Dar de simt civic si responsabilitate s-a auzit? Bun simt? Eu vreau sa dau bacul, dar avand in vedere ca exista in egala masura alti tineri cu o mentalitate asemanatoare, care au facut din carantina un timp de socializare, de ce sa fiu expusa riscului de infectie din cauza unora care nu s-au putut abtine? Ce test al maturitatii vreti sa dati cand nu ați fost suficient de responsabili in primul rand pentru voi si familia voastra sa stati in casa?

  28. Iubita mea dacă părintii tai te au lăsat sa umbli creanga pe timpul stării de urgență asta nu înseamnă că toți au făcut ca tine eu am o fata care 2 luni nu a ieșit din casă deoarece eu lucrez în asistenta sociala și eram expusa sa ma îmbolnăvesc sau sa fiu asimptomatica, nu cred ca este o idee rea cu mediile se poate da examen la admitere la facultate nu sa se între pe dosar

    1. Si eu sunt eleva in clasa a XII-a si desi nu am avut in nici unul dintre cei 4 ani de liceu media mai mica de 9,50, la momentul actual, in special la disciplina matematica nu ma simt pregatita. Si asta deoarece in aceasta perioada in care am stat inchisa in casa si am respectat toate regulile impuse, nu am avut o pe dna profesor langa mine pentru a ma indruma si a ma ajuta sa inteleg mai bine. Este adevarat, am facut ore de matematica zilnic, lucrând teste si exersand materia, dar nu se compara absolut deloc cu o ora de mate in clasa alaturi de profesor..
      Nu stiu cu ce te/va deranjează ca cei mai putini pregatiti vor lua bacul?! Aveti impresia ca va vor “fura” locul de munca? Sa nu uitam ca exista admitere pentru a intra la facultate..
      Haideți sa nu mai fim egoisti si sa ne gandim si la cei din jur..
      Eu una nu mi as putea ierta-o niciodată daca mama mea, care are si alte afecțiuni, ar pati ceva, doar pentru ca eu am mers si am dat un examen din cunostinte, cunostinte care in proportie de 50% nu ma vor ajuta niciodata in viata..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Calendarele sesiunilor speciale de BAC 2020 și Evaluare Națională 2020 – publicate de Ministerul Educației. Sesiunile speciale sunt organizate pentru elevii afectați de pandemie

Calendarele oficiale ale sesiunilor speciale de Bacalaureat și Evaluare Națională 2020 au fost publicate de Ministerul Educației. Este vorba despre sesiunile organizate pentru absolvenții claselor a XII-a și a VIII-a…
Vezi articolul