Elevi de la Arte au fost evacuați în luna septembrie din cămin ca Primăria Iași să cazeze participanții la un târg de vinuri / Copiii, nevoiți să plece în localitățile de domiciliu și să lipsească de la ore

769 de vizualizări
Foto: ReporterIS
Elevii cazați în 19 camere din căminul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași au fost forțați să plece din cămin în luna septembrie, în timpul săptămânii, ca în locul lor să fie cazați participanții la un târg de vinuri organizat de Primăria Iași, deși regulamentul interzice ca adulții să fie cazați în cămin cu elevii. Abuzul din partea autorităților locale i-a lăsat pe copiii fără adăpost, iar aceștia au fost nevoiți să plece acasă, în localitățile de domiciliu și să lipsească a doua zi de la ore, potrivit publicației ReporterIS.

Potrivit sursei menționate, pe 26 septembrie elevii au fost dați afară din cămin, în timpul săptămânii, într-o joi, ca pe tot etajul 1 să fie cazați participanții la târgul „Vin din Moldova”, organizat de Asociația Micilor Producători din Moldova, împreună cu Primăria Iași. Mai mult, elevii au fost anunțați doar cu 24 de ore înainte, iar cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să plece în localitățile de domiciliu și să lipsească de la ore în ziua următoare.

Anunțul care îi informa pe elevi că trebuie să evacueze camerele este semnat și ștampilat de către directorul școlii, Dan Florin Partene, potrivit publicației amintite.

Conform regulamentului școlar, evacuarea elevilor este permisă doar pentru concursuri școlare sau activități educative, nicidecum pentru evenimente destinate adulților.

La articolul 14 de la Capitolul III – Obligațiile elevilor interni, regulamentul precizează: „Elevii au obligația de a elibera căminul atunci când au loc activități educative, olimpiade, concursuri în baza parteneriatelor dintre Colegiul Național de Artă și alte instituții, într-un termen rezonabil”, potrivit ReporterIS.

Elevii rămași în cămin susțin că adulții cazați au organizat petreceri noaptea, inclusiv cu consum de alcool, deși directorul neagă această afirmație, conform sursei menționate.

Directorul neagă și că acțiunile sale ar fi reprezentat un abuz: „A fost vorba despre un sfârșit de săptămână. Posibilitatea ca spațiile de cazare să fie eliberate la cererea noastră este prinsă în contractele pe care părinții le-au semnat. Ei și-au asumat că sunt situații în care elevii trebuie să plece”, a precizat Dan Florin Partene, citat de ReporterIS.

Martorii afirmă că au fost cazați între 40 și 60 de persoane venite cu două autocare, dar reprezentantul Primăriei Iași nu recunoaște mai mult de 10 adulți introduși în cămin. Cazarea participanților la târg s-a făcut fără ca școala să încaseze vreun ban, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a declarat că spațiile au fost oferite gratuit „în virtutea bunelor relații”, mai arată ReporterIS.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Bacalaureatul va avea o nouă structură, cu Matematică susținută și de elevii de la uman, o probă nouă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine, toate de-a lungul clasei a XII-a. În sesiunea propriu-zisă de BAC rămân trei probe scrise și română-oral – proiectul legii Educației

Examenul de Bacalaureat, prevăzut de proiectul legii Educației Deca, va conține o probă de „competențe de bază complementare” specializării, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre „competențe de bază la Matematică”,…
Vezi articolul

DOCUMENT Cererea de înscriere/reînscriere în rețeaua de școli-pilot care folosesc catalogul electronic în anul școlar 2023-2024. Solicitările se trimit la Inspectoratele Școlare Județene până pe 10 iulie, anunță Ministerul Educației

Școlile se pot înscrie sau reînscrie în rețeaua de unități – pilot care utilizează exclusiv catalogul electronic în anul școlar 2023-2024 până pe pe 10 iulie, printr-o solicitare adresată Inspectoratului…
Vezi articolul

DOCUMENT Orarul elevilor nu trebuie să depășească 4-5 ore pe zi la gimnaziu și 5-6 ore la liceu. Prevederile publicate în Monitorul Oficial contrazic actualele planuri-cadru

În orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească 4-5 ore pe zi pentru învățământul gimnazial, prevede Ordinul Ministerului Sănătății nr 1.456, publicat vineri în Monitorul…
Vezi articolul