Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat astăzi Școala Gimnazială Păltinoasa din județul Suceava și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Suceava pentru segregarea elevilor romi din cătunul Țîmpoceni, satul Capu Codrului. CNCD a aplicat o amendă de 3.000 de lei școlii și una de 5.000 de lei Inspectoratului, scrie într-o postare pe Facebook Cătălina Olteanu, membră în Consiliul Director al CNCD.
Potrivit sursei citate, segregarea a avut loc în contextul în care copiii romi din Țîmpoceni, o comunitate săracă și izolată, au fost mutați într-un corp separat al Școlii Bogdan Vodă din Capu Codrului, după demolarea vechii Școli Primare Țîmpoceni în anul 2021.
Elevii au fost obligați să învețe în fosta sală de sport a școlii, fără acces la toalete sau alte facilități adecvate, iar cursurile se desfășurau simultan pentru mai multe clase într-o singură sală, scrie Cătălina Olteanu în postare.
Reprezentanții școlii ar fi justificat această decizie prin faptul că este o măsură temporară, până la construirea unei noi clădiri, conform sursei citate, care notează că CNCD a considerat, însă, că această situație reprezintă o formă clară de segregare etnică și o încălcare a dreptului la educație nediscriminatorie.
Cazul de segregare a fost semnalat inițial în septembrie 2022 de o organizație non-guvernamentală (ONG), potrivit publicației TeleM Iași.
- În august anul trecut, Școala din Vaideeni, județul Vâlcea, a fost amendată pentru segregare de Consiliul pentru Combaterea Discriminării după ce a împărțit elevii în clase în funcție de etnie și domiciliu. 15 copii de etnie romă dintr-un cătun din comună, Atârnați, au format o clasă de a V-a (V B), după ce o clasă de a V-a A ar fi fost compusă exclusiv din copii români.
Postarea integrală a Cătălinei Olteanu, membru în Colegiul Director al CNCD:
„CNCD a sancționat astăzi cu amendă contravențională în valoare de 3.000 lei Școala Gimnazială Păltinoasa, Suceava, pentru fapte de discriminare, respectiv segregarea elevilor romi domiciliați în cătunul Țîmpoceni și Inspectoratul Școlar Suceava cu amendă contravențională în valoare de 5.000 lei.
Aspectele sesizate constituie discriminare potrivit art. 2.1, 2.4, 2.6 și 11.1 din O.G. nr. 137/2000.
La începutul anului școlar 2021-2022 Școala Gimnazială Păltinoasa avea trei “structuri”:
- Structura nr. 1 – un corp central – în comuna Păltinoasa – Școala Gimnazială Păltinoasa – cu învățământ primar și gimnazial;
- Structura nr. 2 – un corp de clădire principal cu săli de clasă, toalete și sală de evenimente și un corp separat cu o sală de sport – în satul Capu Codrului – Școala Gimnazială Bogdan Vodă – cu învățământ primar și gimnazial;
- Structura nr. 3 – un corp în cătunul Țîmpoceni din satul Capu Codrului – Școala Primară Țîmpoceni – cu învățământ primar.
Cătunul Țîmpoceni este format preponderent din cetățeni de etnie romă cu o situație financiară dificilă, neavând venituri constante. Comunitatea este izolată de satul Capu Codrului la o distanță de aprox. 3 km, fără mijloace de transport public.
În școala primară din Țîmpoceni, care avea doar două săli, cursurile se desfășurau simultan de către două învățătoare: clasele 0, 1 și 3 și clasele 2 și 4.
La sfârșitul anului școlar 2020-2021 școala din cătun a fost demolată, urmând să fie construită o nouă clădire prin intermediul unui proiect PNRR.
Școala principală a pus la dispoziția elevilor un microbuz școlar pentru asigurarea transportului dintre cătunul Țâmpoceni și Școala Gimnazială Bogdan Vodă din Capu Codrului, cea dotată cu toată infrastructura necesară.
Copiii romi și săraci din fosta Școală Primară Țîmpoceni au fost mutați în Școala Bogdan Vodă din satul Capu Codrului, dar în corpul separat, respect în sala de sport.
Toți învață simultan într-o singură sală de clasă, fostă sală de sport, cu unul sau două cadre didactice.
Fără toalete sau alte facilități.
Reprezentanții școlii au motivat segregarea elevilor prin faptul că este o măsura temporară până la construirea noii clădiri”.
4 comments
vreți să învețe românii cât învață romii? fără supărare dar cunosc educatia romilor și interesul lor pentru carte. Nu respecta regulamentele și țipă că sunt discriminați.
Sa înțeleg ca din întâmplare, separarea după domiciliu a făcut sa aibă doar etnici.Si atunci ii amendează penteu ca s-a făcut discriminare.Pai și la noi la repartizarea pe posturi?Când duci copilul la școală nu se face înscriere tot pe baza domiciliului?Deci unde este discriminare?
Este neglijenta ca i-a lăsat fără un wc dar de aici pana la descremenare este cale lungă.
Presupun ca ne vor obliga sa ne mutam în satul lor ca să nu mai fie descremenare.
Nu asa se fac lucrurile.
Ministerul a dat legea cu separarea după domiciliu.Ministerul sa răspundă. Exista vreo dovada ca ei au fost separați penteu ca sunt țigani?
Inspectoratul ar trebui sa ii dea în judecata.E nedrept pentru ei ce se întâmplă.
Si ce-ati fi vrut? Sa-i duca pe ai nostri acolo? Sa aduca toti nespalatii si sa strice si putinii buni? Ei si-asa sunt obisnuiti sa fie certati cu apa si sa ae cawce prin gradinile oamenilor. Terminati odata cu segregarea si alte bazaconii. Scoala este in renovare si s-a facut de nevoie acest compromis. Nu mai exagerati.
Și totusi unde e segregarea, dacă școala veche e în renovare și în grupul de elevi mutați sunt DOAR copii romi? Nu se specifică nicăieri limpede că au fost separați de alți elevi care nu sunt romi.