Elevii de 15 ani din România vor participa și în 2025 la testarea internațională PISA – proiect de hotărâre. La PISA 2022 au fost peste 7.700 de adolescenți de la noi testați la matematică, științe, lectură și gândire creativă

1.008 vizualizări
Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com
Elevii de 15 ani din România vor participa la testarea PISA 2025, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Este vorba despre proiectul privind participarea României la Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor – PISA 2025, inclusiv la opțiunile internaționale dezvoltate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
  • PISA este abrevierea Programme for International Student Assessment și este un studiu comparativ internaţional iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, în trei domenii principale: lectură, matematică şi ştiinţe. PISA este o evaluare internaţională standardizată care se adresează elevilor cu vârsta de 15 ani.

Concret, proiectul urmărește aprobarea participării României la Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor – Programme for International Student Assessment – PISA 2025, inclusiv la opțiunile internaționale, și anume: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinți, Chestionarul pentru profesorii de științe, Evaluarea la Limbă străină – Engleză, Chestionarul pentru profesorii de Limba engleză, dezvoltate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, denumită în continuare OCDE.

Centrul Naţional PISA 2025 este Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Naţional de Politici și Evaluare în Educație.

„Ciclul de testare 2023-2025 este intitulat PISA 2025, întrucât 2025 este anul în care se realizează testarea principală. În perioada 2023-2025, România va beneficia de sprijinul oferit de OCDE pentru derularea programului, conform standardelor stabilite la nivel internațional, în baza taxei de participare prevăzute pentru ţările/economiile participante. Pentru PISA 2025, Științele reprezintă domeniul principal, iar domeniul inovator este Învățarea în lumea digitală (LDW)”, se arată în nota de fundamentare.

Pe lângă domeniile principale și cel inovator, PISA oferă și evaluarea unui domeniu opțional, care, pentru PISA 2025, este reprezentat de Evaluarea la Limbă străină – Engleză.

Pentru prima dată, România participă la PISA 2025 – opțiunile internaționale, și anume la: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinți, Chestionarul pentru profesorii de științe, Evaluarea la Limbă străină – Engleză, Chestionarul pentru profesorii de limba engleză

Foto: Captură nota de fundamentare

Art. 2 – „(2) Taxa privind participarea României, în perioada 2023-2025, la Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor – Programme for International Student Assessment – PISA 2025 este în cuantum de 171.000 EUR și se achită către OCDE, în tranşe egale de 57.000 EUR, timp de trei ani, din 2023 până în 2025 inclusiv, și se plătește, după semnarea acordului de participare, până la data de 1 martie a fiecărui an.

(3) Taxa privind participarea României la PISA 2025 – opțiunile internaționale, pentru anii 2023 – 2024, este în cuantum de 40.608,80 EUR, și anume: 5.362 EUR Chestionarul TIC pentru elevi, 9.441 EUR Chestionarul pentru părinți, 12.822 EUR Chestionarul pentru profesorii de științe, 10.999,60 EUR Evaluarea la Limbă străină – Engleză și 1984,20 EUR Chestionarul pentru profesorii de Limba engleză.”

Echivalentul în lei al taxelor, precum şi cheltuielile de implementare la nivel național a Programului, inclusiv a opțiunilor internaționale, se asigură de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educaţiei, prin Centrul Naţional de Politici și Evaluare în Educație, potrivit proiectului.

Proiectul de Hotărâre de Guvern poate fi consultat mai jos.

Despre evaluare internațională PISA

În descrierea situației actuale se arată că „PISA evaluează achizițiile învățării elevilor, transferate în situații de viață, pentru a rezolva probleme reale și, de asemenea, colectează informații despre practicile educaționale din țările participante.”

„Scopul PISA este și acela de a genera indicatori fideli, de înaltă calitate, ai rezultatelor sistemelor educaționale, care pot fi comparați între țările participante, pentru a sprijini reformele necesare la nivelul acestor sisteme”, conform notei de fundamentare.

România participă la Programul Internaţional OCDE – PISA încă din anul 2000 (ca ţară PISA+), ciclurile de participare de până acum fiind: PISA 2006, PISA 2009, PISA 2012, PISA 2015, PISA 2018 și PISA 2022, potrivit sursei citate. Începând cu ciclul de testare PISA 2022, România administrează testele în format digitalizat.

În Raportul privind starea învățământului preuniversitar 2021-2022 este precizat că, în vederea administrării evaluării PISA 2022, din cele 260 de școli din toate județele țării, inclusiv municipiul București, incluse în eșantion, au fost selectați 7.700 de elevi, dintre care 1300 de elevi învățând în limba maghiară. Rata de participare la nivel național a fost 95,69%, peste standardul de calitate minim cerut de 91%.

„Evaluarea a presupus rezolvarea de teste cognitive din domeniile matematică, științe, lectură și gândire creativă, precum și oferirea de răspunsuri de către elevi la chestionare specifice. Informații de interes pentru acest studiu, referitoare la fiecare școală din eșantion, au fost colectate printr-un chestionar completat de către directorul de școală. Răspunsurile construite la testele cognitive au fost evaluate de 40 de experți, specializați pe domenii, iar răspunsurile construite la chestionare au fost codificate de 18 experți specializați. Baza de date națională a fost validată de Consorțiul PISA și inclusă în baza de date internațională”, conform raportului citat anterior.

Tot în raport este menționat că, în noul context al preocupărilor privind evaluările internaționale PISA, s-a derulat un curs de formare dedicat cadrelor didactice de specialități tehnice din ÎPT cu scopul de a asigura o viziune comună privind evaluarea competențelor dobândite de elevi prin intermediul testelor standardizate și crearea, respectiv actualizarea unei baze de date de itemi de evaluare: „În perioada 20-21 septembrie 2021 a avut loc ”Atelierul de formare a participanților în vederea selectării, verificării și testării itemilor de evaluare”, iar în perioada 11-12 aprilie 2022 a avut loc un atelier de lucru pentru analiza testării itemilor selectați în baza de date, fiind organizate prin intermediul proiectului EVRICA – Evaluarea unitară a rezultatelor învățării în vederea îmbunătăţirii calităţii învăţării la locul de muncă, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021.”

Nota de fundamentare

Rezultatele României la testarea PISA 2018

Raport al Ministerului Educației, despre PISA 2018: Rezultatele elevilor români sunt aproape de cele din Moldova, Muntenegru, Bulgaria și Emiratele Arabe Unite / În top PISA 2018 sunt China, Estonia și Finlanda

Rezultate PISA 2018: România obține cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani, cea mai mare cădere fiind la Matematică. Analfabetismul funcțional, la apogeu

Rezultate PISA 2018. Învățământul românesc, ultimul la matematică și penultimul la citire și științe din Uniunea Europeană. Cine e pe primul loc în PISA 2018

Rezultatele PISA 2018 spulberă mitul olimpicilor: Doar 1% dintre elevii de 15 ani fac performanță la citire și științe, iar 3% la matematică

Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
PISA 2022. Testarea va avea loc în perioada 4 aprilie – 30 mai, va fi computerizată și vor participa peste 7.300 de elevi de 15 ani din 170 de școli
Ministrul Educației, Ligia Deca, a cerut OCDE să testeze și competențele de tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) la PISA 2025: Asta ne va permite și să adaptăm mult mai bine lucrurile pentru viitor
septembrie 2021 – Testele PISA vor include, din 2025, posibilitatea evaluării unei limbi străine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană, în această lună, a transmis inspectorilor școlari un oficial din Ministerul Educației. Ministerul de Finanțe nu ar fi făcut încă precizări în privința modului de calcul al indemnizației de hrană, după ce Legea Ciolacu a promovat confuzii în școli

Un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană luna aceasta, conform surselor Edupedu.ro. Ministerul de…
Vezi articolul