Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport gratuit pe curse școlare înființate de autoritățile locale. Proiectul de lege adoptat de Senat merge la promulgare

1.014 vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la și până la școală, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, dacă proiectul de lege va fi promulgat de președinte, potrivit Agerpres. Senatul a adoptat, ieri, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege.

Dacă proiectul de lege va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial, va intra în vigoare în prima zi a anului scolar 2022 – 2023.

Propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor, însuşită, marţi, şi de plenul Senatului a fost votată în unanimitate. Aceasta prevede ca: „În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/ până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”.

Proiectul de lege va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

De remarcat este că, Guvernul a dat un aviz negativ și argumentează că art. 84 din Legea nr. 1/2011 reglementează facilitățile de care beneficiază elevii în ceea ce privește transportul public local: „Astfel, potrivit alin. (1) al art. 84 „Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

Propunerea legislativă de completare a Legii educaţiei naţionale nr. 1 / 2011 a fost iniţiată de deputatul liberal Robert Sighiartău.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

LISTA Meserii noi care au fost adăugate în nomenclator: stilist de gene, barista, degustător de cafea, consilier de stat sau specialist în reciclarea deșeurilor / Ce meserii au dispărut: telexist, teletipist, pieptănător, pâslitor, pregătitor gogoși de mătase

Profesor-antrenor, consilier filosofic, stilist de gene, barista, degustător de cafea se află pe lista noilor meserii, potrivit Ordinului privind modificarea și completarea Clasificării Ocupațiilor din România (COR), publicat în Monitorul…
Vezi articolul