Elevii nu au primit bursele școlare pe 15 noiembrie în cel puțin zeci de localități din țară, potrivit răspunsurilor primite de la ei sau de la părinți / Data plății obligatorii a burselor este de 15 a lunii, pentru luna anterioară

29.348 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Bursele elevilor întârzie din nou în cel puțin câteva zeci de localități din țară, potrivit răspunsurile transmise de elevi și părinți pe pagina EduPedu.ro, la un chestionar făcut la o zi după ce banii ar fi trebui să fie plătiți de autorități, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 din 14 septembrie 2022.

EduPedu.ro scria încă de pe 24 octombrie că sunt probleme la plata burselor pentru elevi, deși termenul limită, prevăzut de lege, este data de 15 a lunii. Ministerul Educației nu știa atunci dacă data a fost respectată și spunea că Ministerul de Finanțe virează banii. În urma unei analize Edupedu.ro, realizată pe 2 noiembrie, am arătat cum circuitul birocratic blochează acordarea drepturilor elevilor printr-o procedură administrativă și pur formală – aprobarea Consiliului Local a unor burse care oricum sunt primite de elevi direct din bugetul de stat, din cotele defalcate de TVA, deci nu din bugetul local. Consiliul Local doar aprobă formal numărul de burse. 

Mulți copii din România încă nu și-au primit bursele pe septembrie, deși pe 15 noiembrie era termenul pentru plățile pe luna octombrie. Cititorii Edupedu.ro ne-au semnalat localitățile în care nu s-au virat banii de burse pentru anul școlar 2022-2023, situații în care în aceeași localitate nu au intrat banii la toate școlile și localități în care, deși s-au virat banii de burse, sumele nu corespund cuantumului minim stabilit de Ministerul Educației – atât pe pagina de Facebook, cât si pe pagina de Instagram.

Localitățile în care nu s-au primit bursele, conform cititorilor Edupedu.ro:

București, sectoarele 2, 3, 4, 5; Brașov, Târgu Secuiesc – jud. Covasna, Turda – jud. Cluj, jud. Călărași, Ialomița, Pitești, Argeș, Bacau, Bălcești (jud. Vâlcea), județele Giurgiu, Prahova, Arad, Ialomița, Târgu Mureș, Dâmbovița – Picior de munte, Olt, Ploiești, Făgăraș, Neamț – Săbăoani, Ilfov – Voluntari, Iași – Țibănești, Satu Mare, Bihor – Oradea, Movileni – jud. Olt, Județul Suceava, comuna Secusigiu – Arad, Argeș – Priboieni, Hunedoara – Petroșani, Bacău, Buzău.

În același oraș nu s-au virat banii la toate școlile

“În Târgu Neamț la colegiul unde învață copiii mei, nu s-au dat, dar la altă școală din același oraș s-au primit ieri bursele pentru octombrie. La noi scuza a fost că nu sunt bani, nu înțeleg cum de la altă școală sunt. La ce ajută ordonanța aia conform căreia “Pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”?”, ne-a scris un părinte pe una din rețelele de socializare.

“În școala noastră nu s-au plătit integral nici pe anul trecut școlar, ce să mai zic de anul acesta școlar”, scrie alt părinte.

Sunt și restanțe de burse din anul școlar 2021-2022:

“Ulmeni, Maramureș – Noi încă mai avem 5 luni restante, mai exact din iulie cea socială și celelalte – merit și studii – din mai”, scrie un cititor EduPedu.ro

“Todireni – județul Botoșani, mai au de dat încă restante de anul trecut de bursele făcute. Acum, în anul nou școlar, nu se știe nimic încă”.

Situații în care nu s-a virat cuantumul minim:

“Județul Timiș, 173 lei, în data de 15.11.2022”

“Jud. Arad, Colegiul de Arte Sabin Drăgoi, bursă socială – 373 lei pe septembrie și octombrie, ieri au intrat banii. Știu că din bursa socială nu se taie și totuși…”, scrie alt elev.

Reluăm pașii pe care îi fac practic școlile, inspectoratele școlare județene, Ministerul Educației și și Ministerul de finanțe pentru ca banii de burse să ajungă la elevi:
 1. Părintele depune actele necesare la școală – primul pas.
 2. Bursa este aprobată de școală, dacă toate documentele sunt la dosar și dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite.
 3. Școala trimite lista cu numărul bursierilor pe categorii de burse – de performanță, de merit, de studiu și sociale, plus suma necesară la Consiliul Local și la Inspectoratul Școlar Județean. Două liste cu bugetele necesare pentru aceste drepturi ale elevilor.
 4. Lista care ajunge la Inspectoratul Școlar Județean pleacă apoi la Ministerul Educației, după ce are loc la ISJ o centralizare a situației din tot județul.
 5. Ministerul Educației centralizează sumele necesare pentru burse de la toate inspectoratele și după încă un set de verificări face solicitarea de buget către Ministerul Finanțelor.
 6. Ministerul Finanțelor este cel care alocă bugetul respectiv prin Legea Bugetului de stat sau Ordonanțe de Urgență pentru rectificări bugetare.
 7. Inspectoratul Școlar intră din nou în scenă după aprobarea de către Finanțele centrale a bugetului – ISJ-urile trimit listele cu sumele necesare pentru fiecare localitate/unitate de învățământ în parte către Direcția Finanțelor Publice din fiecare județ.
 8. De la Finanțele județene, banii nu pleacă automat spre bugetele localităților, ci apare o complicație: pasul 9
 9. Consiliul local trebuie să se reunească în fiecare oraș și comună din țară și să emită o hotărâre, pe baza listei primite de la școală și a sumelor aprobate și repartizate de la Finanțe. În hotărârea de Consiliul Local apare atât numărul elevilor beneficiari, cât și cuantumul lunar pe fiecare categorie de bursă pentru anul școlar în curs, cu respectarea cuantumului minim garantat prin hotărâre de guvern – adică 500 de lei pentru performanță, 200 de lei pentru bursele de merit și ajutor social, 150 de lei pentru studiu.
 10. De-abia după ce hotărârea Consiliului Local este aprobată, Direcția de Finanțe Publice a județului transmite banii către primărie.
 11. În final banii ajung la școală și în conturile elevilor. 

Însă, primăria mai poate face ceva, poate mări cuantumul burselor din bugetul local, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022: Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Situația burselor școlare pentru anul 2022-2023 în București 

În București, de exemplu, procedura s-a blocat în Consiliile locale ale primăriilor. Practic, doar 2 sectoare din București au hotărâri de consiliu aprobate pentru bursele din anul școlar 2022-2023 și pot vira bani către școli. 

Sectorul 1 – A fost aprobată Hotărârea Consiliului Local nr. 154 din 21.10.2022 privind aprobarea numărului și cuantumului burselor de performanță, burselor de merit, burselor de studiu și burselor de ajutor social pentru elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat Sector 1 pentru anul școlar 2022-2023.

Sectorul 2 – Nu a fost aprobată hotărârea consiliului local privind bursele. Proiectul de hotărâre privind aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente anului școlar 2022-2023 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat de pe raza Sectorului 2 al municipiului București a fost pe ordinea de zi a ședinței din 26.10.2022

Sectorul 3 – Nu a fost aprobată hotărârea consiliului local privind bursele. Proiectul de hotărâre privind bursele nu a fost pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local din 17.11.2020 și 25.10 2022.

Sectorul 4Site-ul primăriei sectorului 4 nu este actualizat. Am sunat la primăria sectorului 4 și am fost direcționați către Direcţia Generală de Administrare a Unităţilor de Învăţământ şi de Sport Sector 4, unde nu a răspuns nimeni la telefon.

Sectorul 5 – Proiectul de hotărâre a fost pe ordinea de zi a Ședinței ordinare a Consiliului Local Sector 5 din data de 11.11.2022. Nu a fost publicată nicio hotărâre de consiliu referitoare la burse. Update 18 noiembrie 2022: au inceput sa se vireze banii de burse.

Sectorul 6 – A fost aprobată hotărârea consiliului local privind bursele – HCL 276 – Hotărâre privind aprobarea cuantumului și numărului burselor școlare pentru elevii înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar din Sectorul 6 al Municipiului București, pentru anul școlar 2022-2023.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Probleme la plata burselor de performanță, merit, studiu și ajutor social, deși termenul limită, prevăzut de lege, este data de 15 a lunii / Ministerul Educației nu știe dacă data a fost respectată și spune că Ministerul de Finanțe virează banii
Când intră bursele și de ce nu ajung banii la elevi, pas cu pas. Demontarea mecanismului birocratic care face ca drepturile financiare ale copiilor să fie încălcate de autorități cu lunile

56 comments
 1. Buna ziua,

  La Scoala nr 2, din Buftea judetul IF, conturile bancare alocate elevilor au fost deschise din luna octombrie a.c. Pana in momentul de fata, scoala a achitat cuantumul bursei pentru luna septembrie 2022, in data de 09 decembrie, ceea ce ma face sa cred ca bursele au fost aprobate in Consiliul Local. Desi suntem in data de 19 decembrie, nu se aude absolut nimic despre bursele aferente lunii octombrie si noiembrie…intrebarea mea ar fi unde as putea depune o sesizare/reclamatie? Mai este putin si vin sarbatorile de iarna…mi se pare absolut impardonabil ceea ce se intampla! Multumesc.

 2. Nici in Bufrea Buciumeni judetul Ilfov, nu sau dat birsele si tichetele, ne pun sa facem acte din luna septembrie si suntem in luna decembrie si nu au dat nici un semn decat sa facem carduri la copii atat sa le fie rusine mai sunt 2 zile de scoala si iau vacanta si apoi ne pun sa facem iar acte! RUSINE!! Macar de copii sa va fie mila.

 3. nici în jud bihor com vadu crisului nu s-au primit bursele dar ști să îmi opreasca salarul pentrucă nu am reușit să achita la timp si atunci numai ești întrebat de venit de membrii in famili nu-ți cere un dosar plin de acte si dovezi că din ce trăiești și nu trebuia să așteptăm aprobare de nicaieri fac ce vor iei cu salarele noastre cum arfi ieu lucrați și chinuiți pentru acel salar si nu se în treaba dacă noi mai avem din ce trai pe lângă ast sau mai și dublat prețurile și noi tot cu salarele acelea mergem sa cumpărăm produsele la un preț dublu da statu roman nu ne poate aproba nici in trei luni bani care așteptam trist ce se in tâmplă in țara noastra toți primari și cei din guvern traiesc pe spatele nostru o viata bună și noi tragem din greu pentu a supraviețui să avem ce pune pe mă-sa pentru că noi nu ne permitem excursi si să călătorim pentru a uita putin de necazuri etc.. da bine ca guvernul își permite absolut tot 😔

 4. Buna ziua ,nici în Starchiojd , Prahova nu s-au dat nici un fel de bursă și nici cardurile de 500 de lei. Banii sau băgat și nici gând să se de-a cardurile.

 5. bună seara sunt din Caraș Severin Anina
  nu s-au dat bursele pentru elevi din septembrie și octombrie de loc până acum și mai câteva zile și intrăm în luna decembrie

 6. Bine că au bani ptr salarii ca să le mărească…dar ptr elevi nu au si bine că se cere în continuare bani în școlii ptr cretă;bureti;coli A4;;din astea nu le este rusine să ceară dar să le dea bursele nu sunt fonduri.Si apropo Doamna Ministru Al Invatamantului mai faceți și d.voastră controale în școli să vedeti ce vocabular au unii profesori fața de elevi și să vedeți cum se tin orele..poate ca ziceti ca ora e de 50 minute îmi cer scuze că vă contrazic în unele scolii unii profesori uită să mai iese din cancelarie sau iese cu 10 20 de min înainte să se termine ora…De aceste lucrări ce răspuns aveți??

 7. Bună dimineața! În comuna Vintila Vodă județul Buzău ni sa spus ca nu sunt fonduri pentru a achita bursele pe luna octombrie.

 8. În Chelinta Maramureș sunt restante din luna iulie la toate bursele de merit și studii din mai iar cardurile pentru rechizite nu s-au alimentat nici la un elev din școală ma refer la cei care au cardul din anul trecut

 9. cine trebuie tras la raspundere pentru nerespectarea hotărârii de guvern?Doamna ministru doarme in bocanci?De ce s a întâlnit în teleconferința acum două săptămâni cu tot lanțul birocratic care răspunde de plata burselor?Totul este de fațadă, nu se rezolva nimic,rea vointa si incompetenta.Si mai vor voturi!

 10. Noi așteptăm bursa de ajutor social de pe lunile iulie și august ce să mai spun că nici bursrle de merit nu știm când se virează în conturi. poate aflăm și noi cine ne minte cu nerușinare!

 11. bună seara nici în comuna livezi județul Bacău nu s-au dat pe septembrie noiembrie și nu înțeleg de ce se întârziată așa mult?

 12. in Braila s-au platit la timp dar mi se pare o mizerie ca se “ciunteste” din ele. Baiatul meu are bursa de merit si a luat 182 ron pe septembrie-firesc, nu incepuse anul scolar decat dupa 4 zile- dar pe octombrie a luat 143 ron! Am sunat la liceu sa intreb si mi s-a explicat ca e din cauza zilelor libere! Adica vacanta de o saptamana si Ziua Invatatorului si ca asa e legea! Dnii din Minister au salarii de peste 10000 ron si se preocupa ca vezi draga Doamne! elevii primesc burse si pt zilele libere! Caliceala la 200 ron! Ca sa nu mai zic ca Ziua Invatatorului nu e sărbătoare naționala si e la latitudinea inspectoratelor scolare sa dea liber si bineinteles ca dau liber ca doar lor nu le taie nimeni din salariu!
  Alta problema este cum Ministerul Invatamantului a desființat practic bursele sociale pt famiile monoparentale. Se cere hotarare judecatoreasca de incredintare fara sa se tina seama ca orice hotarare de acest gen stabileste si plata pensiei alimentare deci practic nu-ți cresti singura copilul deci nu te incadrezi. Se cere hotarare judecatoreasca si pt mamele care nu au fost casatorite, adica sa ma duc la tribunal să-mi incredinteze propriul meu copil pe care l-am avut singura? Cum vine asta? Desi situatia mea se stie la liceu iar in actele doveditoare se cere si o declaratie pe proprie raspundere( de ce mai trebuie si asta daca am incredintare judecatoreasca?) pe care am inaintat-o si in care am explicat exact cum stam, mi s-a spus ca trebuie sa merg la tribunal lol.
  De ce se da voie din acest an la cumularea bursei sociale cu cea de merit daca au desfiintat practic bursele sociale pt familiile monoparentale? Pt praf in ochi, de-aia!

  1. Sa le fie rusine guvernantilor! Taie si cateva zile de minivacanta scazand bursele celor mai buni elevi, doar-doar sa reduca suma platita copiilor care isi arata interesul fata de invatatura si sustin sistemul care trosneste din toate incheieturile sa nu se prabuseasca de tot! Pe cand o reforma reala a invatamantului in Romania? Cu scoala pentru copii, nu impotriva lor; cu copii care sa invete de drag si sa mearga la scoala cu bucurie? Cat ne mai batem joc de noile generatii? E prea mare bursa de merit de 200 de lei? Trebuiesa mai taiati din ea? Ministrii si parlamentarii cand merg in concediu nu primesc bani pentru luna in care se odihnesc? Ar fi bine sa le taie si lor salariile!

 13. Pe lângă această problemă cu bursele, se sesizează faptul ca elevii majori nu mai primesc alocație. De ce nu se vorbește despre aceasta problema, deoarece vizează enorm de mulți adolescenți din cadrul liceului! Sa se ia masuri imediate!

  1. Nu există așa ceva! Este abuz. Elevii de liceu primesc alocație chiar dacă sunt majori. Sunt profesor și știu ce vorbesc.

 14. În sectorul 4, Bucuresti, nu s-au plătit bursele pentru septembrie și noiembrie 2022 la Scoala Gimnazială nr. 189. Ni s-a promis că vor intra până astăzi, 18 noiembrie, dar până la ora aceasta nu s-a întâmplat… Nu sunt respectate drepturile copiilor și nu este vorba de sume uriașe. Pentru tot felul de protocoale se gasesc bani la instituțiile de stat, pentru copii nu. Da, așa este, era prea frumos să fie adevărat ca viramentele să se facă în data de 15 a fiecărei luni! Aveam o mare îndoială că acest termen să fie respectat. Dar nici măcar nu plătesc în fiecare lună, tot cu întârziere de o lună-două sau poate și mai mult. Ne-am săturat de minciunile comuniste ale psd-istilor și liberalilor, nu sunt în stare de nimic.

 15. Nici in orasul Fieni, jud. Dambovitanu nh s-au platit bursele de cateva luni, iar cand s-au platit au fost sub valoarea minima.

 16. Buna ziua nici în com Starchiojd jud Prahova nu s-au dat bursele de când au început școala și nici cardurile de 500 de lei . Care au avut cardurile făcute de anul trecut au intrat banii imediat ce au început școala și noi ne-a pus pe drum cu atâtea acte de făcut și nici nu știm nimic dacă ne mai dau.

 17. N-ar fi rau ca inainte de a posta articolele, sa va si informati cu privire la acuratetea datelor pe care (considerati) ca le detineti. La sectorul 5, proiectul de hotarare nu doar a fost pe ordinea de zi in 11.11.2022, ci a fost si aprobat. Eu am aflat aceasta informatie urmarind sedinta transmisa live, pe Facebook. Dumneavoastra cred ca era suficient si sa solicitati primariei, telefonic, informatia.

 18. Nu înțeleg de ce ne mai pune sa facem actele daca nu sunt in stare sa le de-a banii copiilor!!!era prea frumos sa fie adevărat!!

 19. Bună ziua!
  În Bacău sunt copiii care au luat doar 58 de Ron din bursa de merit pe anul 2021-2022 ,unde sunt restul de bani?Deși au încheiat anul cu medii mari!!

 20. buna ziua nici în județul Bacău comuna Asău nu s-au dat bursele restante pe agust septembrie și octobrie

 21. buna dimineața!Nici la școala Buciumeni judetul Galați nu s-au dat bursele pe luna octombrie.Ce sa mai zic de bursă de merit care a fost virată in luna octombrie pe septembrie și am primit doar 187 lei,nu știam că se taie din ea.Asta e bătaie de joc într-un cuvânt.Dar salariile lor intra in fiecare luna pe data de 15??????????Și știam că bursele sunt sume fixe mai ales cea de merit care și așa nu este mare doar 200 lei,și dacă se mai reduce din ea ramai cu nimica toată.

  1. Eu dacă sunt divorțată și îmi cresc singura copilul de ce nu am dreptul la bursa ? De la scoala mi sa zis ca este din cauza custodiei comune. Nu înțeleg ce legătură are una cu alta din moment ce nu depășesc venitul cu pensia alimentara.

   1. daca aveti custodie comună luati-va gândul de la bursa sociala, este doar pt familii monoparentale, incercati la cea de studiu daca va incadrati la venit, adica sub un salariu minim net pe economie pe membru de familie. Atentie! intra si alocatiile si pensia alimentara de la tată!
    Eu nu am fost căsătorită si mi se cere hotarare judecătorească, adica sa ma duc la tribunal să-mi dea copilul pe care l-am facut si crescut singură! Dea rasu’-plansu!

 22. buna dimineața!Nici la școala Buciumeni judetul Galați nu s-au dat bursele,iar pe luna septembrie am luat 187 lei ținând cont că fata are bursă de merit,nu știam că se mai reduce din ea.e bătaie de joc într-un cuvânt.Dar salariile lor intra pe data de 15 a fiecărei luni??????

 23. Buna ziua eu sunt dintr-o comuna de pe lângă Caracal, localitatea se cheamă Scarisoara,Județul OLT, am doar o întrebare la noi de ce se da doar când termina copii școala bursa, pentru ca eu știu ca normal ar trebui în fiecare lună nu odată pe an.

 24. In jud. Bihor în comuna Sânmartin încă nu s-au primit bursele din luna mai din anul 2021-2022, ce să mai spun de bursa de pe anul școlar 2022-2023.

 25. in sighetu marmatiei la scoala gimnazeala nr 2 cand se dau bursele?stie cineva?numai anul asta am facut acte pt bursa monoparentala dar deocamdata nu am primit pe nici o luna banii. multumesc

 26. Nici în Localitățile județului Sibiu nu sau primit bursele..Nu s-au primit nici cardurile acelea de 500 lei care era vorba că în luna Octombrie le vom primi…numai minciuni

 27. La Colegiul Petru Maior din Reghin s-au dat bursele pentru septembrie și octombrie dar au restanta pentru perioada ianuarie – august bani care nu s-au dat. Este vai de ea lege și respectare a ei. Hoție curata . Cel puțin sa nu-i amăgească pe copiii care așteaptă acești bani .

 28. Buna ziua sunt mama a 3 copii școlari văd că în alte părți s-au dat banii pe două luni bursa socială și eu am luat 153 de lei pe septembrie sunt din comuna Mironeasa jud Iași de ce se întâmplă așa,nu ne lămurește nimeni,se supără când îi întrebăm ceva despre bursa și tichete de 500lei

 29. Ar trebui dv jurnalistii sa vizitati fiecare primarie poate așa și-ar face treaba aleșii si copii ar primi acea bursa la timp..oare ei primesc salariile la timp???..numai vorbe fapte nu se văd

 30. Sunt familii cu 4 copii, crescut I doar de mama, copiii chiar au nevoie de a esti bani…. Chiar Nu intereseaza pe nimeni??? 😭😭😤😤

 31. De-a râsul /plânsul… Burse de merit la clasa a V-a scoase, bursa de performanță pt un copil care a reprezentat România la un campionat mondial REFUZATĂ… încă mai avem speranță ca v-a primi bursa de studiu…. Poate pana la finalul anului școlar reușesc și aleșii noștri sa se dezmeticeasca.

 32. Fiica mea este clasa a XII-a la Liceul Teoretic Traian Vuia din Reșița județul Caras-Severin și nu a primit bursa de merit pentru toată clasa a XI-a este restanță și nici acum bursă de performanță pentru luna septembrie și octombrie, chiar nu poate nimeni verifica sau sancționa pe cei răspunzători și atunci ne dorim să facă performanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația și jurnalismul de calitate sunt cheie pentru combaterea dezinformării, domeniu în care UE riscă să rămână dezarmată în fața instituțiilor din unele țări membre – avertismentul unui deputat european

Uniunea Europeană trebuie să găsească modalități pentru a sprijini jurnalismul de calitate, dar și o educația necesară pentru a combate dezinformarea, avertizează europarlamentara letonă Sandra Kalniete, autoarea unui raport recent…
Vezi articolul