Elevii și studenții români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuției – propunere legislativă / Absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie și farmacie vor beneficia de asigurare încă şase luni de la absolvire

3.091 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care elevii şi studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei. În document au fost adăugate noi categorii de studenți care beneficiază de asigurare, 6 luni după ce termină facultatea: absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie și farmacie. Propunerea a fost trimisă în Camera Deputaților, for decizional.

Propunerea legislativă de modificare a legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății vrea “să clarifice situaţia elevilor români care au domiciliul în România, dar care sunt înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ acreditată din străinătate”, potrivit raportului Comisiei pentru sănătate.

Practic, propunerea adaugă noi categorii de persoane care să beneficieze de asigurare medicală fără plata contribuției.

De asigurare medicală beneficiază fără plata contribuţiei “copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 până la 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenicii, înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ liceal/şcoală profesională acreditată din România sau din orice altă ţară, precum şi studenţii şi studenţii-doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din ţară sau din orice altă ţară, studenţii doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice potrivit contractului de studiu de doctorat în limita 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână, absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie încă şase luni de la absolvirea facultăţii, cât şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale pe baza cererilor pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti”, se arată în art. 224 al Legii 95/2006 completat de Senat.

“Printr-o interpretare eronată a legii, Casele de Asigurări de Sănătate nu le mai recunosc dreptul la asigurare de sănătate fără plata contribuţiei odată ce aceştia împlinesc vârsta de 18 ani, problematica fiind semnalată de o serie de elevi români care învaţă în străinătate, dar care şi-au păstrat domiciliul în România. Prin introducerea unei astfel de prevederi în lege, activităţile instanţelor de judecată nu vor mai fi grevate de dosarele înaintate de elevii şi studenţii nedreptăţiţi. Până în prezent, deciziile instanţelor de judecată au fost în favoarea acestor elevi şi studenţi care li s-au adresat pentru a putea beneficia de dreptul la asigurare de sănătate”, se arată în raportul Comisiei de sănătate pentru propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari de la PNL.

Şi absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei încă şase luni de la absolvirea facultăţii, pentru că ei termină cursurile facultăţii vara, dar susţin, în septembrie, examenul de licenţă. ”Absolvenţii facultăţilor de medicină generală nu au drept de liberă practică înaintea susţinerii examenului de rezidenţiat, care are loc în noiembrie, şi după susţinerea examenului procesul de repartiţie mai durează o perioadă până la angajarea efectivă a acestora”, se mai arată în raportul citat.

DOCUMENT Propunerea legislativă:

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis: “Trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările. În final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului” / Doar notele contează în evaluarea pentru tranziția la liceu, inclusiv în proiectul legii România educată

„Trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările, pentru că, în final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului, în acord cu profilul și interesul acestuia”, a transmis astăzi…
Vezi articolul

Mihai Bobonete, mesaj pentru elevi: „Stați acasă, pentru că în vremurile astea e foarte important să fii deștept, nu să fii prost, ca să pot să tragi o concluzie și să poți să ai propriile păreri”

Actorul Mihai Bobonete transmite un mesaj elevilor și studenților care stau acasă zilele acestea, după suspendarea cursurilor ca măsură de prevenție a răspândirii infecției cu coronavirus. Reamintim că miercuri a…
Vezi articolul

Cinci ani de închisoare pentru fostul profesor de etică și integritate academică Rudolf Cristian, care a primit mită de la studenți. Instanța i-a interzis să mai fie profesor 5 ani, după executarea pedepsei, și a ridicat sechestrul pentru două lingouri de aur / Decizia nu este definitivă

Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită…
Vezi articolul