Elevii și studenții români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuției – propunere legislativă / Absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie și farmacie vor beneficia de asigurare încă şase luni de la absolvire

2.496 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care elevii şi studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei. În document au fost adăugate noi categorii de studenți care beneficiază de asigurare, 6 luni după ce termină facultatea: absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie și farmacie. Propunerea a fost trimisă în Camera Deputaților, for decizional.

Propunerea legislativă de modificare a legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății vrea “să clarifice situaţia elevilor români care au domiciliul în România, dar care sunt înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ acreditată din străinătate”, potrivit raportului Comisiei pentru sănătate.

Practic, propunerea adaugă noi categorii de persoane care să beneficieze de asigurare medicală fără plata contribuției.

De asigurare medicală beneficiază fără plata contribuţiei “copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 până la 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenicii, înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ liceal/şcoală profesională acreditată din România sau din orice altă ţară, precum şi studenţii şi studenţii-doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din ţară sau din orice altă ţară, studenţii doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice potrivit contractului de studiu de doctorat în limita 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână, absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie încă şase luni de la absolvirea facultăţii, cât şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale pe baza cererilor pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti”, se arată în art. 224 al Legii 95/2006 completat de Senat.

“Printr-o interpretare eronată a legii, Casele de Asigurări de Sănătate nu le mai recunosc dreptul la asigurare de sănătate fără plata contribuţiei odată ce aceştia împlinesc vârsta de 18 ani, problematica fiind semnalată de o serie de elevi români care învaţă în străinătate, dar care şi-au păstrat domiciliul în România. Prin introducerea unei astfel de prevederi în lege, activităţile instanţelor de judecată nu vor mai fi grevate de dosarele înaintate de elevii şi studenţii nedreptăţiţi. Până în prezent, deciziile instanţelor de judecată au fost în favoarea acestor elevi şi studenţi care li s-au adresat pentru a putea beneficia de dreptul la asigurare de sănătate”, se arată în raportul Comisiei de sănătate pentru propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari de la PNL.

Şi absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei încă şase luni de la absolvirea facultăţii, pentru că ei termină cursurile facultăţii vara, dar susţin, în septembrie, examenul de licenţă. ”Absolvenţii facultăţilor de medicină generală nu au drept de liberă practică înaintea susţinerii examenului de rezidenţiat, care are loc în noiembrie, şi după susţinerea examenului procesul de repartiţie mai durează o perioadă până la angajarea efectivă a acestora”, se mai arată în raportul citat.

DOCUMENT Propunerea legislativă:

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 20 de dezbateri publice, recitaluri, lecturi și proiecții de film, la Festivalul de Literatură de la Odesa, găzduit în București. Evenimentul cu acces gratuit ține până duminică, 25 februarie, la Institutul Goethe

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa, devenit itinerant din cauza războiului din Ucraina, se va desfăşura, de joi până duminică, la Bucureşti, în program…
Vezi articolul

Autoritățile publice locale să demareze rapid expertize pentru toate școlile, în vederea consolidării lor pe baza unui calendar asumat – Federația părinților, după ce Ministerul Educației a identificat doar 21 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, aflate în uz

“Autoritățile publice locale să demareze cu celeritate expertize pentru toate clădirile în care se desfășoară activități educaționale și să dispună măsurile necesare consolidării acestora” solicită Federația Națională a Părinților (FNAP),…
Vezi articolul

Mătușile nu vor putea să-și promoveze rudele pe posturi universitare, cum propunea fostul ministru Cîmpeanu, însă verii da: cine nu poate fi membru în comisiile pentru examenul de promovare în cariera didactică, în învățământul superior, potrivit proiectului de lege Deca

Mătușile și unchii nu vor mai putea să-și ajute rudele pentru promovarea în cariera universitară, așa cum propunea proiectul de lege a învățământului superior propus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Eveniment organizat de Edupedu.ro și World Vision România

VIDEO TEXT Dezbatere online: PISA 2022 – fața necosmetizată a școlii / Directorul OCDE pentru Educație, Andreas Schleicher: Diferențele sociale relevate de PISA sunt o provocare imensă pentru România / Ce spun fostul ministru Mircea Miclea, cercetători, profesori și reprezentanți ai mediului de afaceri despre rezultatele și opțiunile României

Rezultatele PISA 2022 arată o conservare a nivelului minim al Educației din România. Circa 49% dintre elevii de 15 ani nu reușesc să aplice cunoștințele de matematică elementară, care ar…
Vezi articolul