Cinci ani de închisoare pentru fostul profesor de etică și integritate academică Rudolf Cristian, care a primit mită de la studenți. Instanța i-a interzis să mai fie profesor 5 ani, după executarea pedepsei, și a ridicat sechestrul pentru două lingouri de aur / Decizia nu este definitivă

3.860 de vizualizări
Foto: resita.ro
Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii și i se interzice să mai fie profesor pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei, au decis magistrații Tribunalului Caraș-Severin.
  • Rudolf Cristian a fost prins în flagrant de procurorii DNA, în timp ce primea o șpagă de 50.000 de lei de la studenții la master ca să îi treacă la examene. 
  • Universitatea Babeș-Bolyai l-a concediat pe Rudolf Cristian, profesor de „etică și integritate academică” de la extensia sa din Reșița, trimis în judecată de DNA, pe 23 martie 2023.

Tribunalul Caraș-Severin menţine măsura arestului preventiv faţă de inculpatul Rudolf Cristian pentru o perioadă de 60 de zile de la pronunţarea prezentei și îl obligă la plata sumei de 11.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Lui Rudolf Cristian i se interzice să mai fie profesor pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei, au decis magistrații.

„În baza art. 67 alin.2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi g Cod penal, pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei principale, conform art. 68 alin. 1 lit.c Cod penal: 

a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;

b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

g) dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.”

Totodată, Tribunalul Caraș-Severin: 

  •  „menţine sechestrul asigurător asupra sumei de 22.800 lei până la concurenţa sumei de 1.000 euro şi 3.000 lei.
  • ridică sechestrul asigurător instituit în cursul urmăririi penale, asupra următoarelor: suma de 8.540 euro, 1 buc. lingou cu inscripţia „valcambi suisse” – “20 g fine gold 999,9 AA113406” şi 1 buc. lingou cu inscripţia „valcambi suisse” – „10 g fine gold 999,9 AA401055”, ambele predate la Trezoreria Statului Timişoara”, conform sentinţei.

Potrivit procurorilor DNA, ”în zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:

– 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,

– 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,

– 50.000 lei pentru cursurile de doctorat”.

Citește și:
Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, prins de procurorii DNA în flagrant când primea mită de la studenții masteranzi ca să îi treacă examenele / Acesta este lider sindical și preda cursul de „etică și integritate academică”
Profesorul de „etică și integritate academică” prins în flagrant când lua mită de la studenți ca să-i treacă la examene, de la extensia din Reșița a Universității Babeș-Bolyai, a fost trimis în judecată de DNA
Universitatea Babeș-Bolyai l-a concediat pe profesorul de „etică și integritate academică” de la extensia sa din Reșița, trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când lua mită de la studenți ca să-i treacă la examene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Tezele școlare, în scenariul roșu, ar putea fi susținute ca eseu care să fie transmis online în timp real profesorului. Analizăm și posibilitatea eliminării tezelor – Luminița Barcari, secretar de stat în Educație

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru…
Vezi articolul

Studenții solicită suspendarea cursurilor în universități și un plan de urgență pentru prevenirea răspândirii Covid-19

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat, luni, Ministerului Educației suspendarea cursurilor în universități și măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului Covid-19, “pentru siguranța membrilor comunității universitare”.…
Vezi articolul