Eliminarea “celebrelor panouri de plexiglas” din clase, anunțată cu titlu de exemplu în regulile valabile din 8 februarie de ministrul Educației: “Mai mult încurcă decât ajută / Atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii”

22.934 de vizualizări
Foto: © Gualtiero Boffi | Dreamstime.com
Eliminarea “celebrelor panouri de plexiglas” din clase a fost anunțată marți de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu titlu de exemplu de măsură care ar putea fi în pachetul de noi reguli de distanțare și protecție în școli, din Semestrul II, potrivit Agerpres, citată de G4Media.ro. Oficialul a spus că “mai mult încurcă decât ajută”, și a mai declarat că “atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii”, cu referire la noile reguli pe care școlile vor trebui să le aplice, iar elevii și profesorii să le respecte, începând din Semestrul II, când majoritatea școlilor se vor redeschide pentru activități față în față.

„O parte din prevederi se vor păstra, exigenţele se vor păstra, dar este clar că atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii. (…) Acele celebre panouri de plexiglas – între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, potrivit sursei citate.

Reamintim că panourile de plexiglas au fost recomendate de Ministerul Sănătății și de Guvern, prin vocea Premierului Ludovic Orban în vara trecută. Imediat școlile au început opreațiunea “plexiglas”, montând, de cele mai multe ori cu susținerea primarilor, panouri separatoare pe băncile din mii de săli de clasă.

Separatoarele au ajuns chiar în Ordinul comun al miniștrilor Educației (Monica Anisie) și Sănătății (Nelu Tătaru) nr 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, emis în 31 august 2020, reguli care s-au aplicat de la începutul anului școlar actual și care sunt încă în vigoare. Ce prevede regulamentul:

Una dintre “măsurile esenţiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii” este:

 • “Asigurarea unei distanţări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situaţia în care asigurarea distanţei de 1 metru nu este posibilă“.

La capitolul “organizarea sălilor de clasă”, ordinul mai prevede că “sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică între elevi, ceea ce implică următoarele:

 • “Dispunerea mobilierului astfel încât să fie obţinută distanţarea de minimum 1 metru între elevi sau montarea de separatoare transparente în situaţia în care distanţarea nu este posibilă”.

Foto: © Gualtiero Boffi | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


13 comments
 1. Nu s a putut asigura distanta de 1 m , nici in hibrid ( desi Oms ul recomanda 1, 5 m !!!!) !
  Ne tot da exemplu Franta , care s a descurcat cu totii elevii in clasa : nu inteleg de ce nu ne spune concret cum au facut acest lucru ???? Nu spune nimic concret / nici despre cum eu, c.d. cu boli cronice , voi putea sa fac orele online , de acasa / nici despre cine va sta fizic cu elevii in clasa !
  Am observat un lucru in majoritatea comentariilor de pe Edupedu : toti se refera la sanatatea elevilor, dar la a cadrelor didactice nu se refera nimeni ! Si oricum , vaccinul , la care inca nu m am putut inscrie , pe boli cronice, nu asigura imunitate ( cat de cat ) imediat !!!! Asa ca toti suntem expusi, si elevi si cadre didactice , si parinti si bunici ,
  etc….. E un fel de …scapa cine poate ….

 2. La liceu o asemenea măsură este o invitație pt. focare in școli.
  Are curaj sa raporteze zilnic câte clase se închid în țară, după ce se încalcă legea ce prevede distanțare in spatiile inchise?

  O derogare de la lege va deschide procese pe bandă si pt HORECA, Turism pt a se face aceleași derogări.

 3. Doar a copiilor. Invatatorii sunt atat de dornici sa revina in clase, incat au grija sa le reaminteasca acest lucru in fiecare zi elevilor. Sa se joace cu focul, n-au decat , dar macar sa aiba decenta sa gaseaca solutii si pentru cei care nu vor sa revina fizic !!!

 4. In Austria, de exemplu, se imparte clasa in doua grupuri. Grupul 1 vine Lu, Mi si Vi, grupul 2 vine Ma si Jo. Saptamana urmatoare fac schimb. Pentru zilele cat stau acasa elevii primesc teme.

  Plexiglasul ala ar fi trebuit sa fie exceptia. La noi a devenit regula.

  In contextul noii tulpini distanta ar trebui sa fie mai mare de 1 m si sala trebuie aerisita des.

  Sunt curios ce vor mai nascoci ametitii astia.

 5. Mi se pare ca masurile luate de ministru sunt impotriva realitatii. Oare domnul ministru nu stie ce sistem de sanatate are Romania? Cum poate obliga parintii sa-si trimita copiii la scoala si cum poate elimina separatoarele? Cum asigura distantarea de 1 m intr-o sala de clasa cu 30-32 de elevi? Dupa ce ca Romania se relaxeaza cand toate tarile se inchid, mai ia si masuri care ajuta la tranmiterea virusului.

  1. Da, foarte adevărat! Se joacă cu sănătatea copiilor noştri! Deja sunt foarte mulți copii infectați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La o săptămână după ce a început școala, Guvernul alocă bani pentru ca 159 de școli să aibă toalete în școală / Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu pentru cheltuieli legate de branșamente

La o săptămână după ce a început un nou an școlar, Guvernul a alocat joi, 14 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, 9.933 mii de lei pentru 97 de școli care…
Vezi articolul

Cumințenia pământului nu va putea fi văzută de Ziua Brâncuși pentru că Ministerul Culturii nu a plătit o asigurare de 2000 de euro. Avocatul proprietarilor: Este o minciună că ministerul a reluat discuțiile

Se împlinesc aproape 6 ani de când sculptura lui Constantin Brâncuși, Cumințenia pământului, a fost scoasă la vânzare, în România, scrie CulturaLaDubă.ro. Fiindcă este clasată în tezaurul național, Ministerul Culturii…
Vezi articolul

CNCD se autosesizează după ce Ministerul Educației a menținut pentru minoritari examenul de română la admiterea la facultate. Asztalos: În cazul câtor etnici români în funcții publice reflectă BAC-ul nivelul de stăpânire a limbii române?

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în problema examenului de limba română pe care Ministerul Educației le permite universităților să îl organizeze pentru absolvenții minoritari care vor să dea…
Vezi articolul