Etica și predarea ei în școală – conferință națională a profesorilor de Filosofie, organizată la Universitatea din București

418 vizualizări
Educația religioasă, care se face de la clasa pregătitoare și până la a XII-a cu o oră de Religie pe săptămână, include numeroase subiecte etice. Programele școlare prevăd problematica morală ca element de studiu încă din școala primară, în cadrul educației civice. Etica și predarea ei în învățământul preuniversitar este tema primei conferințe naționale a profesorilor de Filosofie, care se desfășoară vineri și sâmbătă la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Menirea filosofiei în școli, la diferite vârste și ca parte în diverse educații, nu este să formeze viitori filosofi, ci să ajute la îmbunătățirea abilităților de gândire, să contribuie la dezvoltarea morală a tinerilor, explică Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Instituția anunță că găzduiește, pe 26 -27 octombrie 2018, Conferința Națională a Profesorilor de Filosofie. Tema evenimentului: “Etica și predarea ei în învățământul preuniversitar”.

Scopul conferinței este realizarea unui schimb de bune practici și experiențe în abordarea problemelor etice în diferite contexte ale predării/învățării (filosofic, civic, social etc.) în ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal.

Potrivit programelor școlare actuale, problematica morală nu se studiază doar în ultimul an de liceu, ca parte a filosofiei, ci se regăsește, atât la nivelul competențelor specifice, cât și al conținuturilor propuse, și în școala primară, în cadrul educației civice, și în gimnaziu, educația socială fiind axată preponderent pe chestiuni de morală.

În plus, educația religioasă, practicată în toate ciclurile învățământului preuniversitar, include numeroase subiecte etice. Iar în literatură, istorie și chiar în științe apar frecvent probleme de etică.

Cu toate acestea, legătura dintre civic și social, pe de o parte, și filosofie, pe de altă parte, constituie un subiect nefamiliar și oarecum esoteric în învățământul primar și gimnazial, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, absolvenții facultăților de filosofie predând, de regulă, doar logică și filosofie, și numai întâmplător educație socială sau civică”, se arată în comunicatul Facultății de Filosofie.

Citește toate detaliile despre eveniment, pe site-ul Facultății de Filosofie

Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai reia cursurile față în față pe 28 martie / Instituția pune față în față “experiența foarte bună” a predării online și recomandările europene cu dorința autorităților naționale: “Nu recomandăm trecerea intempestivă” care poate bulversa semestrul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va începe activitățile ce presupun prezență fizică pe 28 martie, în urma ridicării stării de alertă, potrivit unei decizii a Consiliului de Administrație, ce urmează…
Vezi articolul

Material susținut de Nextlab.tech

INTERVIU Profesoara Nicoleta Șandor: Elevii sunt fascinați de robotică și văd roboții ca pe niște creații uimitoare / Concursul de robotică Nextlab.tech ne-a oferit oportunități pentru învățare și distracție

„Elevii sunt fascinați de robotică și văd roboții ca pe niște creații uimitoare și sunt inspirați de potențialul lor. A fost emoționant să-i văd pe copiii cum se bucură pentru…
Vezi articolul

Material susținut de APRIL

VIDEO Modernizarea Programului pentru școli al României, care are drept componentă principală laptele școlar. Luciana Antoci, ISJ Iași: Felul în care este gândit nu mai reflectă realitatea din școli

Programul pentru școli al României, care are drept componentă principală laptele școlar, ar trebui modernizat, adaptat realităților din școli și adus în prezent. Asta au susținut toți care au participat…
Vezi articolul
conducătorii de doctorate

Organizația Europeană a Studenților îi cere președintelui României să respingă legea prin care rectorii rămân veșnic la șefia universităților: direcționează educația spre totalitarism

Organizația Europeană a Studenților îi cere președintelui României să respingă legea prin care rectorii rămân veșnic la șefia universităților. Într-o scrisoare deschisă trimisă președintelui Klaus Iohannis, studenții europeni, alături de…
Vezi articolul