Organizația Europeană a Studenților îi cere președintelui României să respingă legea prin care rectorii rămân veșnic la șefia universităților: direcționează educația spre totalitarism

958 de vizualizări
conducătorii de doctorate
Foto: Pixabay.com
Organizația Europeană a Studenților îi cere președintelui României să respingă legea prin care rectorii rămân veșnic la șefia universităților. Într-o scrisoare deschisă trimisă președintelui Klaus Iohannis, studenții europeni, alături de studenții români, spun că eliminarea limitării mandatelor de rector “direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar”. Organizația Europeană a Studenților adună asociații studențești din 40 de țări.

Colegii noştri din Organizaţia Europeană a Studenţilor (European Students’ Union – ESU) ne susţin demersurile pentru blocarea proiectului de Lege nr. 159/ 2019 care prevede amendarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011 prin conferirea unui număr nelimitat de mandate pentru funcţia de rector. Astfel, aceştia au semnat scrisoarea deschisă adresată Preşedintelui României, prin care solicită respingerea acestei prevederi dăunătoare sistemului universitar românesc“, anunță Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Limitarea mandatelor de rectori a fost scoasă din lege educației la începutul săptămânii, când Senatul a votat, în calitate de cameră decizională, un proiect inițiat de UDMR. Proiectul care modifică legea educației a trecut cu votul UDMR și PSD, autorul amendamentului criticat de studenţi fiind senatorul PSD Liviu Marian Pop, potrivit raportului Comisiei de învăţământ din Senat.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de președinte.

Articolul 213 din LEN prevedea până acum, la alineatul 7, că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”

Noul alineat 7 prevede doar că “Durata mandatului de rector este de 4 ani”. A fost eliminată astfel condiţia de a nu ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate.

Modificări masive la legea educației, votate în Senat: Numărul elevilor într-o clasă, redus la 22 în învățământul primar, 26 în gimnaziu și liceu, 17 la grădiniţă. Legea merge la promulgare

În plenul Senatului, la dezbaterea dinaintea votului, senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat: “În schimb un lucru negativ este faptul că prin actuala lege, printr-un amendament introdus în ultimul moment în comisie s-a eliminat limitarea mandatelor de rector. Numărul mandatelor de rector, care până acum erau limitate la două mandate, printr-o modificare a Legii Educației naționale ulterior s-a spus două “mandate complete” și de aceea sunt rectori care au intrat în cel de-al treilea mandat. Prin acest amendament nu vor mai fi limitate mandatele de rector, ceea ce USR consideră că este inadmisibil. Motiv pentru care USR se va abține la votul pe actuala lege”.

Aceeași lege inițiată de UDMR și aflată astăzi pe masa președintelui Klaus Iohannis obligă toate universitățile să organizeze admitere în limba minorităților, reduce numărul minim necesar de elevi pentru deschiderea unei clase, dar și numărul maxim al claselor, prevede decontarea navetei școlare și gratuitate pentru elevi la accesul la muzee, concerte, teatru, operă, film, legalizează after school-urile în școală pe banii părinților și cu profesorii de la clasă, introduce posibilitatea ca profesorii să-şi facă norma didactică cu 9 ore pe săptămână din “pregătiri”.

Citește și:

 


1 comment
  1. Și așa se poate anihila orice intnție bună prin introducerea unui articol care sigur nu trece. Demagogie cât încape nu-i așa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele cinci mari universități din Consorțiul Universitaria protestează față de “legea abuzivă” referitoare la menținerea pensionarilor pe post până la 70 de ani, fără acordul angajatorului: Legiuitorul încalcă legea printr-o intervenție abuzivă

“Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități”,…
Vezi articolul

Universitățile preiau controlul asupra verificării tezelor de doctorat pe care tot ele le eliberează, cu un control extern ca și inexistent în cazul plagiatelor – noul proiect de Regulament privind studiile doctorale

Regulile impuse de noua Lege a învățământului superior privind doctoratele suspecte de plagiat, prin care deciziile rămân în esență la latitudinea universităților care acordă titlurile de doctor, iar verificările externe…
Vezi articolul

Universitatea condusă de Tudorel Toader își acuză studenții că “proiectează o imagine falsă asupra activității” instituției. În replică, LS Iași acuză “presiuni și amenințări asupra studenților care îi cer demisia”

Conducerea Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași acuză Liga studenților din Iași că proiectează o imagine falsă asupra activității instituției de învățământ superior. Acuzația vine după ce studenți din LS…
Vezi articolul