EUROSTAT: România a întrecut toată Uniunea, plus Albania și Bosnia la numărul adulților care nu au făcut niciun curs educativ sau de calificare în ultimele 12 luni

2.048 de vizualizări
Photo by Antenna on Unsplash
Din 100 de români, doar 7 au fost la vreun curs de calificare sau de formare în ultimele 12 luni, potrivit Eurostat. În România acest indicator rămâne cel mai mic dintre toate statele analizate de Eurostat, nu numai cele din UE. Prin comparație, în Olanda sunt de peste 9 ori mai mulți oameni care frecventează astfel de cursuri – adica 61 de persoane din 100.

În ultimii 10 ani, proporția adulților care au mai urmat diferite cursuri după școală, în UE a crescut de la 35,2 % în 2007 până la 45,1 % în 2016, arată datele valabile pentru anul 2016, publicate luni de Eurostat.

În general este vorba despre cursuri de formare sau sesiuni de training legate de locul de muncă, dar uneori în aceste statistici intra și cursurile post-universitare. Prporția celor care au participare la cursurile non-formale a fost de 42,6 %, în 2016, în timp ce doar 5,8 % dintre adulți s-au înscris la școală, la cursuri de educație formală.

În Olanda sunt cei mai mulți adulți înscriși la astfel de cursuri (64,1 %) și în Suedia (63,8 %). Ultimii în acest clasament suntem noi, românii, cu doar 7.0 %, la o distanță mai mult decât dublă față de penultima clasat, Grecia. Mai bine stau chiar și statele non-UE, Macedonia, Albania și Bosnia Hertegovina.

Rolul acestor cursuri este acela de formare continuă a specialiștilor, de adaptare a forței de muncă la noile tendințe de pe piață, de ancorare a oamenilor mereu în prezent. Majoritatea lor sunt plătite de companiile pentru care cursanții lucrează. Olanda este una dintre cele mai competitive și inovative economii din Europa și din lume, potrivit rapoartelor Doing Business și Global Competitiveness Report.

FOTO: Antenna on Unsplash


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sondaj IRES: 66% dintre părinți au răspuns “imediat” la întrebarea “când credeți că ar fi potrivit să reînceapă școala și grădinița în format fizic, cu copiii în clase?”, iar 39% cred că una dintre măsuri ar trebui să fie testarea cu teste rapide a personalului din școli și 26% testarea copiilor

Peste 3 din 5 părinți participanți la un sondaj IRES au spus că școala ar trebui să înceapă fizic “imediat”, potrivit documentului publicat de institut. Printre măsurile pe care autoritățile…
Vezi articolul

Două din 5 gravide adolescente din zonele rurale defavorizate din România nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, din cauza lipsei accesului la servicii medicale și a resurselor financiare – Studiu și infografic Salvați Copiii

Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani la prima naștere și de 18 ani la al doilea…
Vezi articolul

Rata de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor din România, cea mai mare din UE / Mai mult de o treime dintre românii cu vârste între 15 și 29 de ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială

România avea, în 2022, cea mai ridicată rată de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani) din rândul statelor membre…
Vezi articolul