EXCLUSIV Controale la grădinițele și postlicealele particulare din București, demarate de Inspectoratul Școlar. “Ne confruntăm și cu existența unor unități de învățământ exclusiv în scripte” – Maria Manea, inspector general adjunct

8.306 vizualizări
Grădinițele și postlicealele private din București vor fi controlate la începutul lunii martie de Inspectoratul Școlar, ca urmare a neregulilor semnalate în repetate rânduri de părinți și presă, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro Maria Manea, inspector școlar general adjunct. “La inspecție vor participa toți inspectorii școlari ISMB, împreună cu secretari din unitățile de învățământ de stat și profesori pentru discipline economice/contabili”, a precizat aceasta.
  • Controlalele ISMB vin după ce Pro TV a publicat un reportaj filmat cu o cameră ascunsă la o școală de asistenți din București care merge “pe încredere când vine vorba de pregătirea clinică” a viitorilor asistenți medicali
  • La un an după ce televiziunea publică din Suedia a arătat cazuri de asistenți medicali români cu diplome legale, dar fără nicio oră de practică efectuată, ministrul Monica Anisie a anunțat că “au fost și școli postliceale închise”, fără a le numi, și a cerut un nou control la postlicealele din toată țara
Foto: Facebook.com/ Marina Stefania Manea

Există exemple de bune-practici, însă în egală măsură ne confruntăm și cu existența unor unități de învățământ exclusiv în scripte, prezența elevilor, gradul de participare la lecții, la partea teoretică sau practică, fiind extrem de redusă“, a declarat Maria Manea, inspector școlar general adjunct, coordonatorul departamentului de învățământ particular și alternative educaționale din Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

“Nu mai putem spune că lucrurile se întâmplă exclusiv pozitiv, pentru că aceasta nu este realitatea”, a afirmat oficialul, pentru Edupedu.ro.

Inspectorul școlar general adjunct din București a anunțat că “în perioada 2 – 6.03.2020 vor avea loc inspecții tematice privind organizarea și desfășurarea procesului instructiv-educativ în unitățile de învățământ particular, la nivel preșcolar (în cele 140 de grădinițe private care există în București) și în unitățile de învățământ particular de nivel postlicel (13).

La inspecție vor participa toți inspectorii școlari ISMB, împreună cu secretari din unitățile de învățământ de stat și profesori pentru discipline economice/contabili”, a explicat aceasta, pentru Edupedu.ro.

ISMB va urmări, în cadrul inspecțiilor la grădinițele și postlicealele particulare din București:
– verificarea respectării Planului-Cadru
– verificarea modalității de constituire a normelor didactice
– verificarea modului de înscriere a elevilor și respectiv a efectivelor de elevi/clasă
– verificarea documentelor directorului și directorului adjunct, componența CA, CP, activitatea serviciului de secretariat.
– verificarea modalității de organizare și desfășurare a pregătirii practice (acolo unde este cazul)
– costul standard/elev

Manea a precizat că inspectorii vor reveni în școlile controlate și cu o a doua rundă de vizite, în aprilie, după care Inspectoratul Școlar va demara anchetă și în școlile particulare primare, gimnaziale și liceale. “Între 9-13.04.2020 se va desfășura o inspecție de revenire în toate unitățile de învățământ monitorizate, astfel încât să se verifice modul în care au fost operaționalizate recomandările. Ulterior, vor fi inspectate unitățile de învățământ particular, de nivel primar, gimnazial și liceal”, a adăugat oficialul.

Inspectorul general adjunct a afrmat pentru Edupedu.ro că “ISMB a planificat pentru săptămâna în curs o întâlnire de lucru cu câțiva reprezentanți ai unităților de învățământ particular, în scopul centralizării problemelor curente de activitate și al identificării soluțiilor”. O întâlnire a existat și săptămâna trecută, iar “mesajul transmis de către ISMB la întâlnirea cu managerii/directorii unităților de învățământ particular a fost acela că există o legislație unică în vigoare, la care trebuie să se raporteze atât unitățile de învățământ de stat, cât și cele particulare”.

Nu putem accepta dubla măsură, standardele trebuie să fie aceleași pentru toate unitățile de învățământ. Existența pe piață a acestor unități trebuie să contribuie la creșterea calității în educație și nu invers. Ne dorim mai multă responsabilitate pe umerii patronilor acestor fundații, din care au rezultat, în timp, unități de învățământ și când vorbim despre responsabilitate ne referim la calitatea serviciilor educaționale oferite, care să nu se realizeze doar pe hârtie. Există exemple de bune-practici, însă în egală măsură ne confruntăm și cu existența unor unități de învățământ exclusiv în scripte, prezența elevilor, gradul de participare la lecții, la partea teoretică sau practică, fiind extrem de redusă. Acești elevi sunt viitorii practicieni de mâine, iar dacă pregătirea lor este defectuoasă, acest lucru se întâmplă cu girul familiilor, al școlilor care îi școlarizează sau al instituțiilor superioare de control. Nu mai putem spune că lucrurile se întâmplă exclusiv pozitiv, pentru că aceasta nu este realitatea”, a declarat Maria Manea, inspector școlar general adjunct, coordonatorul departamentului de învățământ particular și alternative educaționale din ISMB.

Scandalul asistentelor sanitare false, de la postliceale românești

Amintim că fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu a anunțat în mandatul său anchete în toate școlile postliceale sanitare, după ce televiziunea publică suedeză a relatat pe larg situația unor asistente sanitare venite din România, cu diplome legale de postliceale sanitare românești, dar care nu făcuseră nicio oră de practică.

Andronescu nu a publicat niciun rezultat al controalelor, iar actualul ministru al Educației, Monica Anisie, a declarat că nu poate semna rapoartele corpului de control realizate în mandatul Ecaterinei Andronescu și a cerut ea însăși un nou control la postliceale.

Citește și:

1 comentariu
  1. Dragut este ca profesorii titularizati la aceste scoli private prin “concursuri” proprii fac miscare an de an la stat cot la cot cu profesorii titularizati prin concursuri nationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Înscrieri în programul gratuit CODE Kids pentru copiii între 10-14 ani. Cursuri de programare care se adresează elevilor cu note medii sau chiar sub medie / Directorul programului: Sunt județe în care părinții spun că nu își lasă copiii pentru că aceștia oricum ar sta prea mult să se joace la calculator și că ar avea foarte multe teme

Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani se pot înscrie până pe 31 martie la cursuri gratuite de programare în cadrul proiectului CODE Kids, care se desfășoară în…
Vezi articolul

VIDEO Cum să realizezi proiecte finanțate din bani europeni pentru școli. Ministerul Educației desfășoară un curs de formare. Ștefania Manea, secretar de stat: Vom încerca să identificăm resursele astfel încât un număr cât mai mare de profesori și de angajați ai inspectoratelor școlare să beneficieze

Ministerul Educației desfășoară în prezent un program de formare a profesorilor pentru accesarea de fonduri europene de către școli, cu experți de la Banca Mondială. Programul ar urma să fie…
Vezi articolul