EXCLUSIV Multe școli de stat încă nu știu să înscrie copii refugiați din Ucraina / Sorin Ion, Ministerul Educației: Părinții pot merge la cea mai apropiată unitate de învățământ cu o cerere. Urmează să fie aprobată și trimisă școlilor o procedură

3.709 vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Părinții copiilor din Ucraina care vor să își trimită copiii la o școală de stat din România, pot face acest lucru „la cea mai apropiată unitate de învățământ“, unde trebuie să depună o cerere, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a mai spus că urmează să fie aprobată și trimisă o procedură către școli, pentru chestiunile birocratice. Edupedu.ro a aflat acest răspuns de la Ministerul Educației după ce a încercat să afle mai întâi de la școli care sunt pașii pentru înscrierea copiilor ucraineni refugiați într-o școală din sistemul de învățământ românesc.

Edupedu.ro a contactat mai multe școli din județele Brașov și Dolj, în încercarea de a afla ce trebuie să facă părinții copiilor ucraineni sau familiile care au copii ucraineni în gazdă și încearcă să-i ajute să intre în sistemul educațional din țara noastră. Așa că ne-am prezentat drept o persoană ce are în grijă o familie cu doi copii refugiați din Ucraina și, în numele părinților, pentru a îi putea îndruma, am întrebat ce ar trebui să facă aceștia (nevorbitori de limba română) pentru înscrierea copiilor la școlile din România. Reprezentanții școlilor au părut surprinși de întrebare, nu aveau nimic pregătit. Răspunsurile de la reprezentanții celor 3 școli contactate: „nu știu să vă dau detalii”, „nu avem precizări, nu știu”, „cred că la inspectoratul școlar ar trebui întrebat”, „nu știu cum să vă îndrum la momentul acesta. Noi n-am primit nimic”.

Am sunat la inspectoratul școlar Dolj, la îndemnul uneia dintre școlile contactate. În acest demers, o persoană din “comisia pentru refugiați“, proapsăt constituită pe baza Ordonanței de urgență 20/2022, a oferit următoarele precizări despre modalitatea în care copiii pot fi înscriși la școală cu statutul de audienți: „Dacă sunt copii refugiați care vor să frecventeze școală, se pot înscrie ca audienți, neprimind note, nefiind consemnate într-o foaie matricolă”. Astfel, se face o cerere la școală de către tutorele legal.

Dacă vor să dobândească statutul de elevi și să rămână în sistemul de învățământ românesc, înscrierea „se face pe baza unor documente, urmând să vină din țara de proveniență cu studii care să ateste nivelul la care ajuns copilul: a făcut învățământ de clasele I-VI și vrea să se înscrie în România în clasa a VII-a. Acele documente complete se depun la inspectoratul școlar unde se echivalează studiile”, după cum a punctat sursa menționată.

  • Amintim că Edupedu.ro a scris că elevii și copiii de grădiniță refugiați refugiați din Ucraina vor avea statut de audienți în școlile din România. Aceștia vor fi trecuți în cataloage provizorii până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe.

Pentur că școlile contactate de noi încă nu au informații clare despre aceste proceduri, am luat legătura cu secretarul de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației. Acesta a spus că „dacă lucrurile acolo nu sunt clare, trebuie să ceară ajutor la inspectoratul școlar, pentru că într-un timp destul de scurt se vor clarifica lucrurile acestea. De fapt, asta o să facem noi ca minister al Educației. Foarte, foarte repede vom emite procedură strict pentru asta”, a menționat secretarul de stat.

Acesta a spus că procedura va fi emisă astăzi (n.a. miercuri, 9 martie 2022): „Cred că astăzi o s-o aprobăm și o s-o trimitem în școli ca să eliminăm incertitudinile.” 

Sorin Ion / Foto: Sorin Lupșa – Agerpres Foto

În legătură cu adresa trimisă săptămâna trecută de Ministerul Educației inspectoratelor școlare, Sorin Ion a spus că „la momentul acela, baza legală pe care o aveam era puțin limitativă din cauza faptului că regulamentul nostru școlar nu acoperea toate situațiile cu care ne confruntăm în (acest – n.red) moment”. În acea adresă era precizat că „elevii ucraineni vor fi înscriși ca audienți la cursurile unităților de învățământ, la cererea părintelui sau reprezentantului legal, respectiv a persoanei desemnate de către DGASPC pentru copiii cetățeni străini ucraineni neînsoțiți”.

Acesta a explicat că nu au o listă cu școlile care pot primi copii din Ucraina, deoarece „acești copii, în principiu, se pot înscrie la orice unitate de învățământ din România.”

El a menționat că în unele cazuri s-au găsit soluții și elevii sunt la clasă: „La momentul acesta, în unele cazuri s-au găsit soluții și copiii sunt la clasă, să știți. (…) Problemele sunt mai delicate când copiii sunt neînsoțiți, lucruri care nu erau reglementate în baza legală existentă, dar începând cu ordonanța de urgență de ieri au fost reglementate: copiii care nu au acte asupra lor sau n-au reprezentant legal. Sunt chestiuni care necesită un pic de timp pentru a fi integrate într-un sistem atât de mare”.

„Aveam precizări legale și până acum în regulamentul școlar pentru înscrierea unui elev ca audient, pentru că audienți sunt, de exemplu, cei care se întorc din străinătate și chiar dacă nu au documente școlare asupra lor, că se întâmplă să se întoarcă fără documente școlare, ei au dreptul să participe la cursuri, nu sunt trecuți în catalogul oficial decât atunci când li se clarifică situația. Pot rămâne ca audienți pe o perioadă care nu e neapărat determinată, de regulă, până la sfârșitul anului școlar. Prin urmare, avem deja reglementări în regulamentul de organizare și funcționare”, a spus Sorin Ion.

„Ieri s-a dat ordonanță de urgență care definește responsabilitățile, pentru că la nivelul fiecărui inspectorat școlar, dar de ieri avem bază legală, deși nu i-am pus să se pregătească încă de acum câteva zile, se va constitui acea comisie specială pentru copiii veniți din Ucraina. E poate prea repede ca toate școlile să fie deja în temă cu asta. Comisia cuprinde și niște inspectori școlari și niște cadre didactice din unitățile de învățământ, care vor gestiona aceste probleme. Și atunci este foarte clar cine răspunde sau cine trebuie să se ocupe de aceste situații”, a mai completat secretarul de stat.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like