Numărul maxim de elevi într-o clasă va putea fi majorat dacă cei înscriși peste limită sunt ucraineni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de Ministerul Educației / Măsurile „pentru cuprinderea tuturor copiilor, cetățeni ucraineni, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc”

12.051 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Legea Educației va fi modificată prin Ordonanță de Urgență, anunță Ministerul Educației, pentru a putea înscrie în orice clasă, ca elevi, refugiații ucraineni, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor școlare vineri seara, obținută de Edupedu.ro

„Conform prevederilor proiectului de OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea  instituirii unor măsuri de sprijin și asistență umanitară se va acorda o excepție de la prevederile art. 63 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât elevii ucraineni să poată fi integrați în grupe/clase indiferent de efectivele de elevi”, potrivit adresei nr. 9109/04.03.022.

Aceasta este una dintre măsurile pe care inspectoratele școlare sunt obligate să le ia, potrivit comunicării de la minister, „pentru cuprinderea tuturor copiilor, cetățeni ucraineni, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc”.

Copiii ucraineni se vor putea înscrie în orice clasă din România ca „audienți”, transmite ministerul.

În documentul oficial trimis inspectoratelor școlare se arată că în contextul „conflictului militar” din Ucraina „în vederea respectării dreptului la educație și al egalității de șanse, elevii ucraineni sosiți pe teritoriul României vor putea fi înscriși în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar ca audienți în conformitate cu prevederile art 125, alin. 2) din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat prin Ordinul MEN nr. 5447/2020, cu modificările și completările ulterioare”.  

____________

Elevii audienți sunt prevăzuți în Articolul 125 din ROFUIP, iar acesta este un stadiu incipient de înscriere la școală pentru elevii din altă țară, înaintea echivalării nivelului de studii al acestora:

Articolul 125 (1) Elevii care, indiferent de cetățenie sau statut, au urmat cursurile într-o unitate de învățământ din altă țară sau la organizații furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități corespunzătoare unor sisteme educaționale din alte țări pot dobândi calitatea de elev în România numai după recunoașterea sau echivalarea de către inspectoratele școlare județene, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, respectiv de către minister a studiilor urmate în străinătate și, după caz, după susținerea examenelor de diferență stabilite în cadrul procedurii de echivalare.

(2) Elevii menționați la alin. (1) vor fi înscriși ca audienți până la finalizarea procedurii de echivalare, indiferent de momentul în care părinții sau reprezentanții legali ai acestora solicită școlarizarea.

(3) Activitatea elevilor audienți va fi înregistrată în cataloage provizorii, toate mențiunile privind evaluările și frecvența urmând a fi trecute în cataloagele claselor după încheierea recunoașterii și a echivalării studiilor parcurse în străinătate și după promovarea eventualelor examene de diferență.

(4) Indiferent de cetățenie sau statut, alegerea nivelului clasei în care va fi înscris elevul ca audient se face, prin decizie, de către directorul unității de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație luate în baza analizării raportului întocmit de o comisie formată din cadre didactice care predau la nivelul de studiu pentru care se solicită înscrierea, stabilită la nivelul unității de învățământ, din care fac parte și directorul/directorul adjunct și un psiholog/consilier școlar”.

_____________

„Totodată, pentru elevii ucraineni care vor să învețe limba română, inspectoratele școlare vor crea condițiile necesare și vor asigura resursa umană adecvată solicitării”, mai scrie ministerul în adresă.

O nouă comisie se organizează în toate cele 42 de inspectorate școlare județene – Comisia pentru refugiații din Ucraina.

„La nivelul inspectoratelor școlare se va constitui o comisie formată din: inspectorul școlar general, 2 inspectori școlari, 3 cadre didactice și un psiholog/consilier școlar pentru coordonarea activității de repartizare a preșcolarilor/elevilor la unitățile de învățământ în care pot desfășura activități educaționale, precum și în instituțiile în care vor beneficia de asistență psihopedagogică și consiliere”, anunță Ministerul Educației. 

Inspectoratele școlare vor asigura resursa umană pentru cuprinderea tuturor copiilor, cetățeni ucraineni, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc, prin următoarele măsuri:

 1. elevii ucraineni vor fi înscriși ca audienți la cursurile unităților de învățământ, la cererea părintelui sau reprezentantului legal, respectiv a persoanei desemnate de către DGASPC pentru copiii cetățeni străini ucraineni neînsoțiți; 
 2. dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale;
 3. conform prevederilor proiectului de OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea  instituirii unor măsuri de sprijin și asistență umanitară se va acorda o excepție de la prevederile art. 63 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât elevii ucraineni să poată fi integrați în grupe/clase indiferent de efectivele de elevi;
 4. asigurarea resursei umane necesare desfășurării activităților didactice; în situația în care resursa umană adecvată nevoilor de comunicare ale copiilor ucraineni este insuficientă/ inexistentă, prin derogare de la prevederile art. 247, art. 248, art. 254, art. 262 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, activitatea didactică și activitatea de consiliere școlară va putea fi realizată și de către studenți din universitățile de stat/particulare din România sau de către cadre didactice pensionare;
 5. elevii ucraineni pot participa la activități educative în cadrul unităților de învățământ precum și în cadrul cercurilor constituite la nivelul palatelor și cluburilor copiilor. Participarea la activitățile extracurriculare nu este condiționată de calitatea de audient;
 6. la intrarea în colectivitate în cadrul unităților de învățământ preuniversitar minorii proveniți din zona conflictului armat din Ucraina vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ conform legislației în vigoare și li se va elibera un document medical pentru înscrierea în colectivitate. În situația în care minorii nu sunt vaccinați, aceștia pot beneficia de schema de vaccinare conform Programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății; 
 7. dreptul de şcolarizare la domiciliu sau în unităţi complexe de asistenţă medicală, de tip spital, în conformitate cu prevederile legale, pentru elevii care sunt nedeplasabili din cauza unei dizabilităţi, respectiv pentru elevii care suferă de boli cronice sau care au afecţiuni pentru care sunt spitalizaţi pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni;
 8. dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare.

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


6 comments
 1. Colegii mei, care sunt pro Rusia de cand îi stiu (aproape toti cu PSD sau, mai nou, cu AUR), nu sunt de acord cu aceasta masura. Pacat ca nu va pot posta o poza cu valul de nemultumiri de pe grupul de whatsapp al cancelariei. Idei precum: nu s-a negociat deloc, Ucraina nu este țară, sa nu ne punem cu rușii, ar trebui sa iesim din NATO si UE, CE este o gasca de neomarxisti, Putin a fost nedreptatit și interventia militara rusa e un fake facut pe calculator, sunt la ordinea zile. Oamenii astia nu sunt constienti ca acest mod de a gandi ne poate aduce brusc în situatia de acum a ucrainenilor. Astept cu placere si emotie copii ucraineni in clasa.

 2. Eu as avea curiozitatea sa știu cum o sa fie cu titularizarea. Noi, cei care dam de ani și ani și luam nota de titularizare și avem și grade, ne mai vreți sau nu? Ca unii se gândesc sa se reorienteze.

 3. Este inadmisibil asa ceva,nu se poate sa dam mai multa importanta elevilor ucrainieni.Nu o sa accept niciodata asa ceva,nu se poate ca pe copiiilor nostri sa nu le oferim un mediu scolar ca in afara si sa avem grija de alti copiii.Sa va fie Rusine!

 4. La 20 elevi in clasa ora efectuata de profesor sa fie platita cu 100 lei, fiecare elev in plus sa reprezinte un spor de 10%. Abia atunci profesorii vor fi intelegatori cu clasele supradimensionate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

“Am avut campanii de informare antidrog în școli, dar ceva nu funcționează dacă rezultatul este că numărul celor încep să consume este în creștere”, spune deputatul UDMR Szabo Odon / Trebuie regândite campaniile cu specialiști adecvați vârstei. Copiii știu cine aduce și cine consumă droguri în școli  

“Am avut campanii de informare, dar ceva nu funcționează în cadrul acestor campanii de informare, dacă rezultatul este că cei care se apucă să se drogheze este un număr în…
Vezi articolul

Unele dintre școlile participante la testarea standardizată pilot le-au transmis părinților că testul pe platforma privată ar fi obligatoriu, iar elevii trebuie să vină cu dispozitivele lor: „Nu se va folosi internetul școlii, ci conexiunea proprie a dispozitivului personal”

Organizarea testării standardizate din perioada 30 mai – 10 iunie este interpretată diferit de la școală la școală. Părinții care au elevii la o astfel de unitate de învățământ, participantă…
Vezi articolul