Exemplu de subiect dacă Religia ar fi probă opțională la Bac: “Să descrie stilul brâncovenesc”, spune purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu

4.559 de vizualizări
Foto: © Bereczki Barna | Dreamstime.com
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a dat un exemplu de posibil subiect pe care elevii l-ar avea de rezolvat, în cazul în care Bacalaureatul ar conține și o probă opțională, Religia, așa cum au cerut cultele religioase într-o scrisoare către ministrul Educației, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Elevii de clasa a XII-a care ar alege Religia ca probă opțională la Bac ar putea avea ca subiect “să descrie stilul brâncovenesc”, a spus Vasile Bănescu, la Digi24.

Un posibil subiect la o probă de Religie la Bac, dacă cererea cultelor religioase ar fi acceptată de ministra Educației pentru modificarea proiectului legii învățământului preuniversitar, ar fi “descrierea stilului brâncovenesc”, a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu. Întrebat dacă proba s-ar ține oral sau în scris, Vasile Bănescu nu a dat un răspuns concret: “Probabil că ambele probe, deși diferite, sunt acceptabile. N-aș putea să vă răspund exact”.

Amintim că Edupedu.ro a scris că 13 reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute de statul român, au cerut într-o adresă comună trimisă ministrei Educației, Ligia Deca, ca Religia să poată fi aleasă ca disciplină de examen la Bacalaureat.

Reprezentanții bisericilor vorbesc despre faptul că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun, care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bac.

Într-un interviu acordat Antena 1, purtătorul de cuvânt al Bisericii Romano-Catolice, Francisc Doboș nu a putut da exemple de subiecte ce ar putea fi date de elevi la Bac, dacă ar alege Religia, printre probe.

Fragment din interviul cu purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, referitor la posibila introducere a religiei ca probă opțională la Bac:

Digi24: Susțineți ca religia să fie materie la bacalaureat doar în cazul liceelor cu profil teologic sau pentru toate liceele din România?

Vasile Bănescu: De vreme ce Religia e predată la toate liceele din România, e firesc să existe materie opțională, la bac, în toate liceele. Nu e nimeni forțat să aleagă Religia.

Digi24: Cum poate opta, de pildă, un elev de confesiune mozaică, pentru a da examen la Religie? În baza cărui manual?

Vasile Bănescu: Fiecare cult religios a avut libertatea să propună Ministerului Educației manuale făcute după programe acceptate și avizate de Minister. Fiecare cult religios a propus manuale pentru zona lui de expertiză religioasă. Îmi pun și eu problema: când un elev va alege să dea bacalaureatul la Religie, sunt două posibilități: fie să existe o înțelegere la nivelul tuturor cultelor pentru o programă pe care elevii să o pregătească de comun acord, fie să se păstreze această linie confesională și elevii să fie examinați la bacalaureat din programele studiate de-a lungul anilor în confesiunea lor. Asta nu știu și rămâne o discuție deschisă.

Digi24: Ipotetic vorbind, cum vedeți dumneavoastră desfășurarea examenului de Religie la bacalaureat? Probă scrisă sau probă orală?

Vasile Bănescu: Mă întrebați un lucru în fața căruia răspunsul meu e irelevant. Asta o decide Ministerul, în mod clar. Propunerea cultelor nu vizează un astfel de detaliu. Probabil că ambele probe, deși diferite, sunt acceptabile. N-aș putea să vă răspund exact.

Digi24: Puteți sugera un posibil subiect care s-ar da la bacalaureat, la Religie?

Vasile Bănescu: Să descrie stilul brâncovenesc. Să cunoască istoria familiei Brâncoveanu, cei mai importanți martiri din istoria creștinismului românesc. Lucruri de genul acesta. În niciun caz nu aș opta pentru un subiect de natură strict dogmatică. Nu aș merge într-o direcție a subiectelor strict teologice, pentru că elevii care termină un liceu nu trebuie să iasă teologi.

Foto: © Bereczki Barna | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Religia să poată fi aleasă ca disciplină de examen la Bacalaureat, solicită cultele religioase
Religia ca disciplină la Bac în țările europene: în unele nu există deloc, în altele apare ca opțional, atât ca studiu al diverselor doctrine, cât și prin abordări de filosofie și istorie a religiei, religie și sexualitate, religie și știință, pluralism religios
Explicația lui Francisc Doboș, reprezentant al Bisericii Catolice, pentru cererea cultelor religioase ca “orientarea sexuală” să fie ștearsă din proiectul Legii educației: “Marea majoritate de ce să fie discriminată?” / Întrebat de patru ori cum ar arăta proba de religie la Bac, el nu a putut răspunde

8 comments
  1. Acest citat este rostogolit peste tot deoarece a fost rostit de Einstein dar nimeni nu ne spune în ce context a fost enunțat și de-asemenea nu cred că foarte mulți ar putea explica acest citat

  2. Einstein: „Știința fără religie e șchioapă, religia fără știință e oarbă”. Conflictele dintre religie și știință sunt false, nu au o bază adevărată și sunt întreținute doar de răuvoitori din ambele părți.

    1. Acest citat este rostogolit peste tot deoarece a fost rostit de Einstein dar nimeni nu ne spune în ce context a fost enunțat și de-asemenea nu cred că foarte mulți ar putea explica acest citat

  3. Asa e!!!! Daca nu o sa se introduca Religia ca materie la BAC, toate problemele umanitatii vor disparea in neant! Va curge miere si lapte pe strazi iar cainii vor umbla cu covrigi uriasi in cozi, iar perele vor cadea in gurile nataflete!

  4. Doamne ajuta! Amin! Scoala a luat fiinta in Biserica – iar Biserica mereu a aparat și militat pentru promovarea științei. Dacă intr-adevar suntem un stat democratic, trebuie sa lăsam libertatea elevului de a opta și pentru a susține proba la bacalaureat din religie.

  5. Aia mai lipsea, sa bagati religia la BAC! In rest nu avem lipsuri, legi strambe, coruptie, saracie, economie zero, jaf in banii privatilor care nu se pot dezvolta nicicum cu taxele impuse de hotia legilor si de hotii de la putere.
    Treziti-va oameni buni si nu mai incarcati copiii cu lucruri inutile. N-are bor-ul bani destui? Nu e inutil acest bor pupat in c-r de toti politicienii si pupatoarele de moaste? Lasati naiba copiii in pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primele date ale recensământului: Aproximativ 19 milioane de locuitori pe teritoriul României, cu un milion mai puțin decât în 2011 / Președintele Statisticii: “În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore”

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat joi câteva date rezultate din recensământul general al populației. El a spus că ”aproximativ 19 milioane e populația aflată pe…
Vezi articolul

Școala gimnazială nr. 11 din Buzău, prima școală verde din țară, finalizată încă din 2020 din fonduri europene și locale, vizitată azi de președintele Iohannis / Școala colectează deșeuri pe 8 fracții, apa pluvială pentru rețeaua publică și produce energie solară mai mult decât consumă

În contextul în care pe 5 iunie a fost Ziua Învățătorului și Ziua Mediului, șeful statului a vizitat prima școală circulară sau verde 100 % din România, la doi ani…
Vezi articolul