VIDEO “Fă-o pentru mine! Vreau să am încredere în educația pe care o primesc. Ies la vot pentru că nu mai vreau să ies în stradă.” Elevi de liceu îndeamnă tinerii să meargă la vot pe 26 mai

5.973 de vizualizări
Mai mulți elevi de liceu s-au implicat în campanii pro vot pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, demersurile fiind organizate de diverse organizații pe paginile de socializare. Consiliile elevilor din mai multe județe, de exemplu, au publicat fotografii cu elevi care țin în mână foi pe care sunt scrise diverse mesaje de îndemn la vot. Au apărut și două clipuri în care apar elevi care spun de ce ar merge la vot, oferind motive și pentru alți tineri să facă la fel. Legat de cei care nu vor să meargă la vot, o elevă spune că “e vorba de indiferență și ignoranță”.

Mai multe Consilii ale elevilor au început să promoveze mesaje de îndemn la vot. Mesajul Consiliului Elevilor Satu-Mare, promovat de Andy Varga, este următorul: “De ce să mergi la vot? Mai sunt doar câteva zile până la alegerile Europarlamentare și este nu doar dreptul, ci și datoria ta să mergi la vot și să contribui la viitorul nostru.

Dacă încă nu ești convins cu privire la importanța votului tău, noi îți vom prezenta în următoarele zile câteva motive pentru care ar trebui șă îți exerciți dreptul de a alege. Astăzi, te trimitem la vot pentru cei peste 45 000 de copii care au unul sau ambii părinți plecați în străinătate (conform unui raport al ISJ-urilor din ianuarie 2018). Un copil care crește fără părinți și fără educație este un copil „fără viitor”. Dacă vrei să-i oferi unul, du-te la vot!”

Andy Varga are în mâini o pancartă pe care scrie: “Pentru copilul care locuieşte cu bunicii, în timp ce părinții muncesc în străinătate”.

Andy Varga este eleva care la Simularea de Bacalaureat a participat la protestul #foaiagoala și a scris pe foaia de examen nemulțumirile legate de sistemul de educație. Apoi aceasta a fost la dezbaterea viziunii Ecaterinei Andronescu, intrând cu ministrul Educației într-un dialog în care ministrul era aplaudat, în timp ce poziţiile elevei nu.

Consiliul Județean al elevilor Bacău are o campanie de mesaje, iar pe pagina oficială apare un îndemn: “Se strigă prezența la vot! Tu ce faci pe 26 mai? #dedataastavotez pentru că….” Fotografia arată o elevă îmbrăcată gros într-o sală de clasă cu o foaie pe care scrie “vrem căldură în clasă”.

Consiliul Elevilor din Mureş este implicat şi el în această perioadă: “Alessandra Iușan este secretara CJE Mureș, iar Vlad Bobis este directorul Departamentului PR & Comunicare.

Sunt doi tineri care spun că au încredere în puterile generației lor și sunt atenți la pulsul societății. „Nu vrem să stăm cu mâinile în sân și să ne așteptăm ca toate lucrurile să intre singure pe făgașul normal. Votul este modul prin care așezăm lucrurile la locul lor: un vot informat, un vot asumat, un vot înspre un viitor, sperăm noi, mai bun.”, apare pe pagina de Facebook a CJE Mureş. Alessandra are în mână o foaie pe care scrie “Ies la vot pentru că nu mai vreau să ies în stradă!”

“Aş vota pentru o țară în care şi copiii mei să aibă un viitor”, este mesajul de pe foaia unei eleve în fotografia care apare pe pagina Consiliului Judeţean al Elevilor Maramureş. O altă colegă de-a ei apare cu mesajul: “Aş vota pentru că vreau un viitor în care vocile noastre să fie ascultate”.

Clipul celor de la Forum Apulum este construit de la întrebarea “Ce faci pe 26 mai?”, după ce în deschidere doi elevi spun un vers dintr-o poezie a lui Mircea Dinescu: “Sunt tânăr, Doamnă, încă aripile mă ţin!”.

România e ţara mea şi vreau să rămân în ţară, spun apoi pe rând, elevii. Unul dintre ei spune că nu vrea să plece, dar că ar vrea să ştie că lucrurile merg înspre bine. O elevă spune “vreau să am încredere în educația pe care o primesc”.

 

O altă campanie a fost lansată de Project ONE, un proiect jurnalistic din Satu Mare. Într-un clip numit “Episod 1 : Generația “Z“ – PRIMA OARĂ LA VOT !”, clip în care mai mulţi apar mai mulţi elevi de 18 şi 19 ani vorbind despre ce înseamnă pentru ei faptul că în 2019 vor putea vota pentru prima dată. Aceştia explică cum văd ei Uniunea Europeană dar și ce așteptări au de la viitorii reprezentanți ai României în Parlamentul European.

“Cei care chiar nu au niciun chef să meargă la vot, oameni buni, eu nu vă înţeleg”, spune Bogdan, în vârstă de 18 ani, unul dintre elevi. “Mai curând cred că e vorba de indiferenţă şi ignoranţă. Dacă tu crezi că votul tău nu schimbă nimic pentru mine, ar putea să schimbe totul pentru mine!” susţine Silvia, o elevă în vârstă de 18 ani. Apare apoi mesajul “Peste 500.000 de tineri din România au împlinit 18 ani în perioada 2016-2019”

Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj are o campanie pentru îndemnul la vot. “#NuChiuliDeLaVot la care elevii au răspuns mai multor întrebări: „De ce să particip la vot?”, „Cum particip la vot?”, făcând chiar un kit electoral pentru aşa ceva.

FOTO: Facebook.com/capturi Youtube.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest și consilier onorific al premierului Ciucă: Voi pleda pentru ceea ce susțin profesorii / Cu o oră înainte de ședința de Guvern în care a fost aprobată legea educației, ministrul Finanțelor împreună cu alții au scos capitolul de salarizare unde salariul minim trebuia să fie mediu brut pe economie. Dacă eliminăm această piatră de temelie, restul rămâne suspendat în aer și se știa acest lucru

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, lider PNL și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, susține revendicările profesorilor în această grevă generală declanșată în sistemul de învățământ. Pirtea…
Vezi articolul

DOCUMENT O nouă sesiune de înscrieri pentru școlile care vor să folosească catalogul electronic în anul școlar 2024-2025, în perioada 11-13 septembrie, anunță Ministerul Educației / Model de solicitare

Ministerul Educației anunță o nouă sesiune de înscrieri sau reînscrieri pentru școlile care vor să folosească exclusiv catalogul electronic în anul școlar 2024-2025, în perioada 11-13 septembrie, ora 14:00, conform…
Vezi articolul

EXCLUSIV Nepotism la olimpiadă. Un profesor a fost evaluator la Olimpiada de Muzică pe București, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament: Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu / Șefa comisiei de organizare știa de incompatibilitate, dar abia acum a cerut explicații

Un profesor de muzică de la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din Capitală a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală, pentru clasele III-VIII, susținută între 7 și…
Vezi articolul

Subiecte și soluții Olimpiada județeană de Informatică 2024 – gimnaziu. Problemă prin care elevii să-l ajute pe personajul Ron Weasley „să construiască” o baghetă magică pentru Harry Potter, printre cerințele pentru clasa a VII-a

Subiectele de la olimpiada județeană de informatică (OJI) 2024 pentru elevii de gimnaziu, de duminică, 17 martie, au fost publicate pe site-ul sepi.ro. Elevii de clasele V-VIII au avut de…
Vezi articolul