Facultatea de Medicină din Sibiu a decis ca studenții să nu mai facă practică în spitale, până pe 31 martie / UMFST Târgu Mureş suspendă stagiile clinice două zile

584 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Studenţii Facultăţii de Medicină din Sibiu nu mai fac practică în spitalele din municipiu, începând de luni, a anunţat Universitatea “Lucian Blaga”, relatează Agerpres. Măsura a fost luată până la finalul lunii martie. Și Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş a suspendat toate stagiilor clinice, dar timp de doar două zile, urmând ca acestea să se desfăşoare apoi în spaţii puse la dispoziţie de universitate, altele decât clinicile universitare.
  • Și Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, și Universitatea Carol Davila din București, precum și Universitatea Victor Babeș din Timișoara au suspendat anumite cursuri.

Decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu, Gabriela Boţa, a declarat că “având în vedere situaţia epidemiologică privind infecţia cu COVID-19 şi Hotărârea nr. 6 din 06.03.2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, se suspendă în totalitate activitatea didactică a studenţilor din spitalele în care ne desfăşurăm activitatea, până la data de 31 martie 2020. Activitatea didactică desfăşurată în alte spaţii decât spitalele partenere se va desfăşura conform orarului. Toate informaţiile referitoare la desfăşurarea procesului didactic vor fi transmise studenţilor prin şefii de an”.

Rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, Sorin Radu, a anunțat că “în acest moment situaţia la nivelul oraşului şi, implicit, a universităţii nu impune măsuri extreme, ci doar de prevenţie. Suntem în permanent contact cu autorităţile şi vom adapta măsurile în funcţie de deciziile ce se vor lua la nivel naţional“.

La Târgu Mureş, Consiliul de Administraţie al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” a decis suspendarea tuturor stagiilor clinice şi lucrărilor practice timp de două zile, pentru limitarea riscului de infecţie cu COVID-19, urmând ca apoi acestea să se desfăşoare în spaţii puse la dispoziţie de universitate, altele decât clinicile universitare, scrie Agerpres.

UMFST Târgu Mureş a anunțat că “se suspendă în totalitate stagiile clinice şi lucrările practice pentru disciplinele clinice ale studenţilor Facultăţii de Medicină, Facultăţii de Medicină în limba engleză, Facultăţii de Medicină dentară şi Facultăţii de Farmacie, pentru zilele de 9-10 martie 2020. Lucrările practice desfăşurate în alte spaţii spaţii decât clinicile universitare precum şi cursurile se vor desfăşura conform programului normal. Începând cu data de 11 martie 2020, stagiile clinice şi lucrările practice pentru disciplinele clinice se vor desfăşura în spaţiile puse la dispoziţie de către universitate, altele decât cele aparţinând clinicilor. Şefii de disciplină vor organiza aceste activităţi sub formă de Case-Based Learning şi Problem-Based Learning, utilizând Must Seen Clinical Situations corespunzător fiecărei discipline clinice. În acest sens, se va face o programare săptămânală a temelor şi a cadrelor didactice responsabile de acestea, care vor fi transmise la decanatele facultăţilor“.

Decanatele vor evalua, luni, spaţiile necesare pentru desfăşurarea acestor activităţi şi vor aloca spaţii fiecărei discipline clinice în funcţie de numărul de studenţi aflaţi în stagiu, precizează agenția de presă.

În situaţii speciale, se vor muta ore de seminarii, cursuri sau lucrări practice care se desfăşoară între orele 8,00-14,00 în segmentul orar 14,00-20,00, pentru a elibera spaţiile necesare activităţilor (…) Serviciile administrative vor lua măsuri de urgenţă pentru funcţionalizarea tuturor spaţiilor care pot fi utilizate în scopuri didactice şi pentru intensificarea măsurilor profilactice specifice“, a mai decis consiliul de administraţie al universităţii.

Toate cursurile postuniversitare şi manifestările ştiinţifice programate să se desfăşoare în universitate se amână până la stabilizarea situaţiei actuale, iar deplasările cadrelor didactice în zone cu risc epidemiologic şi mobilităţile studenţeşti de tip outcoming şi incoming se suspendă, relatează Agerpres.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile de medicină reacționează la criticile rectorului Universității din București, Marian Preda, legate de finanțarea disproporționată pe care acestea o primesc și declară susținerea pentru actualul proiect de lege

„Considerăm acest proiect de lege ca fiind unul modern și flexibil, pe care Alianța G6-UMF îl susține și avem convingerea că din dezbaterile și propunerile care sunt în derulare, anumite…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București protestează față de proiectul Ministerului Educației de clasificare a universităților și de ierarhizare a programelor de studii

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București protestează față de proiectul Ministerului Educației și al ARACIS de clasificare a universităților și de ierarhizare a programelor de studii. Indicatorii de…
Vezi articolul

Zeci de profesori și specialiști în drept, alături de reprezentanți ai societății civile, solicită înființarea unei comisii parlamentare comune pentru revizuirea Constituției: “Este necesară o dezbatere chibzuită, fundamentată științific și transparentă”

Cadre didactice, specialiști și pasionați de drept constituțional, precum și reprezentanți ai societății civile din România le solicită, printr-un apel public, parlamentarilor să ia în considerare înfiinţarea unei Comisii speciale…
Vezi articolul