Federația părinților “nu susține sub nicio formă admiterea la colegii”, anunță liderul organizației, Iulian Cristache, după ce ministrul a anunțat schimbări cu privire la examenul de admitere

3.837 de vizualizări
Iulian Cristache / Foto: Facebook.com
“Federația nu susține sub nicio forma admiterea la Colegii, avem tot dreptul de a ne opune și a reprezenta interesele părinților”, a scris vineri, pe Facebook, liderul Federației părinților, Iulian Cristache, referitor la propunerile de schimbare a proiectului de lege, anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu după discuții cu sindicatele. Potrivit respectivelor propuneri, examenele de admitere ar urma să fie menținute la colegii, nu doar la cele naționale, dar să se desfășoare după Evaluarea Națională, cu subiecte realizate în afara colegiilor.

Potrivit lui Cristache, “se pare că ce s-a convenit nu schimba cu nimic datele problemei”.  El a scris că “Federația are obligația de a  trage un semnal de alarma atunci când proiectul nu concordă cu principiile echitații și transparentei. Mă refer doar la acest examen de admitere, nu la alte puncte convenite de sindicate și minister. Repet, înțeleg poziția sindicatelor, dar de data aceasta ne opunem categoric”. 

El a afirmat că “nu vom susține niciodată interesele nelegitime ale conducerilor acestor colegii care vor să susțină aceste examene”. Și amintește că a propus o variantă de compromis – admiterea la colegii “cu condiția ca fiecare u.i. [n. red. – unitate de învățământ] să-și selecteze elevii doar pentru o singură formațiune de studiu, nu pentru 90 sau 75% (…)”.

Potrivit lui Cristache, dacă ministerul va menține admiterea, “Federația va încerca să atace prin toate mijloacele posibile și legale”.

Mesajul integral:

Citește și:
Subiecte de admitere făcute “în afara colegiilor”, care vor putea organiza admitere doar după ce toți elevii de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională – printre schimbările majore aduse proiectului legii Educației
Examene la colegii după Evaluarea Națională, care devine obligatorie pentru toți elevii, din 2024, limba română – probă distinctă la bacalaureat din 2027, anunță Sorin Cîmpeanu după discuții cu sindicatele / Decizii și pentru filiera liceelor, palatele și cluburile copiilor, elevii cu cerințe educaționale speciale

7 comments
  1. Nu înțeleg de ce nu-i întreabă nimeni pe reprezentanții colegiilor naționale ce nemulțumire au față de copiii care le vin prin acest sistem de admitere! Nu sunt cei mai buni? Sunt alții mai buni care nu intră așa? Când ceri “x” procente din locuri printr-un alt sistem de admitere, logica spune ca aceste colegii consideră că acei “x”% copii admiși prin sistemul actual nu ar trebui de fapt să ajungă acolo. Oare chiar așa stau lucrurile? Cu siguranță niciun sistem nu este perfect și, punctual, îi poți găsi neajunsuri. Dar consider că sistemul actual este unul corect, echitabil și FIECARE copil se duce cam acolo unde-i e locul.

  2. 1. Nu este în limitele normalului ca un elev de 14-15 ani să susțină 2 examinări pentru același lucru. EN asigură o selecție națională / județeană suficient de bună.
    2. Faptul că aceste colegii refuză să accepte selecția prin EN ne transmite că aceste colegii nu au încredere în sau respect pentru EN. Cine sunt profesorii care fac subiectele pentru EN? Nu cred că sunt selectați de la școlile din rural.
    3. Liceele teoretice s-au tot comasat, liceele tehnologice parcă au intrat la apă în timp ce la colegii nu se modifică nimic. Ne poate spune cineva de ce la marile colegii nu se desființează clase? În condițiile în care populația școlară a scăzut foarte mult, licee întregi din plutonul 2 și 3 au dispărut, de ce nu se reduce procentual cota de elevi a colegiilor? Probabil că procentul de elevi cu performanțe excepționale în România a crescut în tot acest timp?

  3. Cand a dat sindicatele un comunicat oficial?
    Cand s-a consultat sindicatele cu profesorii?

    Este pozitia lor daca au dat nu a profesorilor, am ajuns mai rau ca in comunism, macar atunci se lua decezii fara consultare dar nu mureai de foame.

    1. Sindicatele “au dat”, “s-au consultat”, “se luau” decizii…
      Aveți grijă cum scrieți, păcat de idee, care e corectă. Afirmația că am ajuns mai rău ca în comunism, în schimb, e o prostie. Ați fost profesor pe vremea aceea și vă era mai bine ca acum? Duceți dorul comunismului?

  4. Pacat ca sindicatele o dau repede la pace, tradand pe toti cei pe care ar trebui sa ii apere!
    1. Ii tradeaza pe profesori, acceptand ca la doi ani de la o amanare rusinoasa a mariri salariilor prin aplicarea legii sa fie manjiti cu firimituri! Normal ca nu ii intereseaza, ca au salarii grase acolo la sindicat! In plus, se vede ca ei reprezinya pilosii, pe cei cu gradatii de merit, pe sefime, nu profesorii de rand, cu salarii de toata jena!
    2. Sindicatele ar trebui sa stie ce inseamna echitate si egalitate de sanse! Crearea de trasee paralele, accesibile doar anumitor copii, inseamna discriminare! Sa distrugi singurul sistem echitabil de admitere in liceu, prin evaluare nationala si repartitie computerizata, si sa faci posibile culoare paralele pentru anumiti copii este gretos, este infiorator pentru oricine, cu atat mai mult pentru cei care ar trebui sa apere calitatea si echitatea in invatamant, iar aceasta trebuie sa fie pentru toti copiii, nu pentru unii copii!
    3. Sindicatele nu si-au consultat membrii in vacanta, dar s-au dus la consultari! Pe persoana fizica se pare! Profesorii au fost in concedii, atat ministerul cat si sindicatele au mimat un joc al consultarilor, de fapt o bataie de joc la adresa tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu spune că majoritatea tinerilor cu BAC-ul picat din 2011 încoace au plecat “probabil” la lucru în afară. Dă vina pe Legea Educaţiei pentru deficitul de meserii creat de desfiinţarea şcolilor profesionale

Ministrul Educaţiei a pus pe seama Legii Educaţiei nr 1 din 2011 eşecul la Bacalaureat a “6-700 de mii de tineri” şi, potrivit Ecaterinei Andronescu, “majoritatea, fără niciun fel de…
Vezi articolul

Ultima zi în care elevii rromi și cei cu cerințe educaționale speciale pot completa fișele de opțiuni pentru admiterea la liceu 2023 / Repartizarea pe locurile distinct alocate acestora se face pe 13 iulie

În zilele de 10 și 11 iulie, elevii rromi și cei cu cerințe educaționale speciale (CES) pot completa fișele de opțiuni pentru admiterea la liceu 2023, conform calendarului oficial. Repartizarea…
Vezi articolul

DOCUMENTE Fișa de înscriere la liceu 2023, trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare / Calendarul admiterii la liceu 2023 și perioada în care se susțin probele de aptitudini

Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare fișa de înscriere la liceu 2023. Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în prezența părintelui și…
Vezi articolul