Fenomenele astronomice din anul 2023, listate de Serviciul de Astronomie al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad. Când sunt cele două eclipse de lună vizibile din România

3.592 de vizualizări
Foto: © davidhoffmannphotography | Dreamstime.com
O listă cu “cele mai importante fenomene astronomice ce vor avea loc în anul 2023” este prezentată de Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, pe site-ul propriu. În anul 2023 vor avea loc două eclipse de Soare și două de Lună, cele de Lună fiind vizibile din România.

“Aceste evenimente sunt grupate în două categorii: fenomene astronomice deosebite (cum sunt eclipsele, tranzitele planetelor Mercur/Venus, ocultaţii etc.), şi a doua categorie se referă la acele fenomene astronomice cu un impact mai mare în rândul celor pasionaţi”, scriu astronomii.

“În anul 2023 vor avea loc pe glob patru eclipse, din care două de Soare şi două de Lună, aşa cum sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Eclipsă hibridă de Soare din 20 aprilie 2023Va fi vizibilă din sud-estul Asiei, Indonezia, Australia, vestul oceanului Indian şi estul oceanului Pacific.
Eclipsă de Lună prin penumbră din 5 mai 2023Va fi vizibilă din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa şi Europa.
Eclipsă inelară de Soare din 14 octombrie 2023Va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, estul oceanului Pacific și vestul oceanului Atlantic
Eclipsă parțială de Lună din 28 octombrie 2023Va fi vizibilă din Europa, Asia, Africa și Oceanul Indian.

Fenomene astronomice vizibile din România

În anul următor din ţara noastră se vor observa două eclipse, ambele de Lună. Prima va avea loc pe 5 mai 2023 şi va fi una prin penumbră, mai puţin spectaculoasă, vizibilă seara spre orizontul estic, la răsăritul Lunii, în jurul orei 20:30 (pentru oraşul Bârlad).

Următoarea eclipsă vizibilă din România se va produce pe 28 octombrie 2023 şi va fi una parţială de Lună cu o acoperire mică, aproximativ 12%, magnitudinea eclipsei 0.122″, scrie pe astrobarlad.com.

Alte fenomene astronomice din anul 2023:

20 martie – Echinocţiul de primăvară;
22 – 23 aprilie – Maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18);
6 – 7 mai – Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50);

4 iunie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara);
21 iunie – Solstiţiul de vară;
28 – 29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20);
12 – 13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100);
27 august – Planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea);

19 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
23 septembrie – Echinocţiul de toamnă;
21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20);
23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața);
3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi);
13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15);

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150);
22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Sursa informaţiilor: www.seasky.org/astronomy și www.astropixels.com“, mai transmit astronomii pe astrobarlad.com.

Pe parcursul anului 2023, Observatorul Astronomic şi Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad vor organiza cu prilejul celor mai importante fenomene şi evenimente astronomice o serie de activităţi, cu scopul popularizării şi promovării astronomiei în rândul publicului, mai scrie pe site-ul muzeului.

Foto: © davidhoffmannphotography | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cătălin Drulă, președintele USR, reacție virulentă la propunerea de desființare a CNATDCU: Să-ți fie rușine, Sorin Cîmpeanu! USR îi cere lui Iohannis să intervină pentru schimbarea proiectului de lege astfel încât Consiliul să își facă treaba în continuare

Reacție dură a președintelui USR, Cătălin Drulă, la tentativa de desființare a CNATDCU – instituția-cheie care soluționează plagiatele din doctorate – propusă de noua lege a educației. “Să-ți fie rușine,…
Vezi articolul

OFICIAL Lista națională a temelor pentru proba practică a examenului susținut de absolvenții școlilor profesionale va fi publicată de Ministerul Educației până pe 15 ianuarie / Centrele de examen sunt stabilite până la sfârșitul lunii ianuarie

Lista națională a temelor pentru proba practică din cadrul examenului de certificare a calificării profesionale va fi publicată pe site-ul Ministerului Educației până la data de 15 ianuarie, potrivit unui…
Vezi articolul

Greva generală din școli – ziua 8. Federațiile sindicale anunță că greva continuă, după cel mai mare protest de stradă al angajaților din școli, după întâlnirea cu președintele Iohannis, miercuri au loc proteste în mai multe orașe

Calendaristic, în școli este a 8-a zi de grevă generală. Federațiile sindicale au avut aseară mai multe consultări cu liderii din teritoriu, conform surselor Edupedu.ro, iar decizia aproape unanimă a…
Vezi articolul