Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Sunt vizate voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și programul „Masă sănătoasă”

6.681 de vizualizări
Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com
Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și alte acte normative se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Concret, este vorba despre indemnizația de hrană și voucherele de vacanță, bursele elevilor de la liceele militare și programul național „Masă sănătoasă”.

Edupedu.ro a scris că indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, document pus în consultare publică de Ministerul Educației. Printre altele, proiectul de OUG urmărește să completeze Legea salarizării nr. 153/2017 și Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Pe 1 februarie, sindicatele profesorilor au anunțat că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază.

Potrivit proiectului, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2023 se va modifica astfel: „în limita sumei de 1.139.400 mii lei, programul se va asigura pentru preșcolarii și elevii din minimum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat”, în loc de maximum 1000 de școli. 

Limitarea la 1.000 a numărului de unități de învățământ din care pot proveni beneficiarii acestei măsuri nu favorizează intervenția la nivelul unităților de învățământ cu număr redus de preșcolari și elevi, unități care se află, de regulă, în comunitățile dezavantajate socio-economic și/sau în mediul rural, în care este cea mai mare nevoie de măsuri de sprijin pentru asigurarea participării la educaţie a tuturor copiilor, din care face parte și Programul Național „Masă sănătoasă, conform notei de fundamentare.

Pentru a debloca plata burselor pentru elevii din liceele militare, Ministerul Educației vrea să modifice prevederile art. 42 din legea învățământului preuniversitar, iar finanțarea burselor ar fi urma să fie asigurată de Ministerul Apărării Naţionale.

DOCUMENT Forma care a ajuns la Consiliul Economic și Social

DOCUMENT Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 198/2023 și modificarea și completarea unor acte normative, document pus în dezbatere publică de Ministerul Educației

Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Programul național „Masă sănătoasă” va fi pentru minimum 1.000 de școli, nu maximum 1.000, „ca să cheltuim toți banii”, spune ministrul Educației
Bursele elevilor de la liceele militare ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale / Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – proiect
Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru profesori se calculează prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază – proiect de OUG
Sporul de doctorat pentru profesori să fie plătit în urma unei verificări anuale, nu lunare / Modificarea tuturor fișelor de post ar duce la o birocratizare excesivă – proiect al Ministerului Educației care vrea să modifice ordonanța Ciolacu

9 comments
  1. Orice lege pe care nu faci cu Hei-Rup,va suporta modificare.Și orice modificare pe care o vei face la fel,va suport modificare la modificare… Trăiască România Mare,cu a sa modificare …

  2. Pentru că unii au 7-8000 roni net , și își permit mai multe, iar alții nu au asa pile la gradații de merit fără număr, ore suplimentare,dirigenție .
    Toți profesorii merită 8000 RON, nu doar clientela directorilor și inspectorilor…din păcate partidul unic care va fi istorie din decembrie vrea să le dea la toți vouchere, chiar și la cei cu salarii de 1800 de euro…

    1. ”unii au 7-8000 roni net , și își permit mai multe, iar alții nu au asa pile la gradații de merit”

      cu alte cuvinte :
      – cine are gradație nu merită pentru că are ”pile” ???
      – cine n-are ”pile” și totuși prin absurd (in viziunea postacului Side) are gradație, să nu primească voucher de vacanță că are prea multe deja ???

      1. Știți prea bune cum obțineți aceste gradații de merit,așa că, mai ușor cu văicăreala. Sunt mulți care muncesc din greu ,cu elevi slabi, defavorizați și nu primesc un leu în plus .Gradațiile de merit sunt pentru piloși, plimbăretii cu proiecte Europene, pilele inspectorilor etc.
        La un venit de peste 1800 de euro net nu te poți plânge că nu ai bani de o vacanță decentă, să fim rezonabili.
        Dar stați liniștiți că vă dau perdanții PSD PNL vouchere și vouă, nu de alta ,au nevoie de voturi ca măcar 5%să mai obțină la alegeri.

      2. Cei care aveți gradație de merit, știți prea bine cum le obțineți, nu are rost să vă lamentați. Dacă nu ești pila cuiva ,nu te plimbi bine prin mobilități cu proiecte europene, nu ai așa zisele performanțe cu elevii la olimpiade ,nu ai pile la isj etc,nu ai nici o șansă să obții marea gradatie.
        Sunt profesori care muncesc dublu fie cu elevi CEs ,defavorizați social etc și nu obțin nimic în plus la salariu .
        La 1800 de euro net pe lună nu poți spune că mai vrei și vouchere ….dar nu vă îngrijorați, vă dă partidul perdant struțo cămilă vouchere și vouă, doar ,doar să mai obțină ceva mărunțis de voturi

  3. NEDUMERIRE

    Nu e clar: se dorește ca voucherele de vacanță să fie acordate DOAR celor ce se situează sub un anumit plafon salarial ?

    Dacă da, vorbim despre O DISCRIMINARE CURATĂ! De ce i-am ”pedepsi” pe cei ce au – să zicem – spor de doctorat, gradație de merit și dirigenție crescându-le astfel salariul și pentru ”vina” astă să NU PRIMEASCĂ VOUCHERE?

    1. Asistenții sociali au primit de la 1 ianuarie o creștere salarială (la salariul de bază) de 5%. Asta i-a ”aruncat” pe unii dintre ei dincolo de pragul pentru impozite minime. Așa că, salariile au crescut cu 5% iar netul a scăzut cu 80 de lei.

      Asta e logica guvernului. Ca la Radio Erevan – s-au mărit salariile, dar s-au tăiat normele de hrană, voucherele de vacanță, etc… pentru că s-a depășit un minim ridicol. La un moment dat se vor judeca iar cu sindicatele și vor pierde, dar ce contează… acum e acum.

    2. Asa am zis și eu:de ce doar pilosii sa aibă ore în plus ,gradații de merit și proiecte cu finanțare UE din care le ies sute de milioane plus ca au si salariu.De ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like