Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru profesori se calculează prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază – proiect de OUG

49.761 de vizualizări
Foto: © Zorandim | Dreamstime.com
Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, document pus în consultare publică de Ministerul Educației. Printre altele, proiectul de OUG urmărește să completeze Legea salarizării nr. 153/2017 și Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Săptămâna trecută, sindicatele profesorilor au anunțat că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază.

În nota de fundamentare se arată că „în prezent sunt dificultăți de aplicare a cadrului legal în vigoare privind norma de hrană, generate de faptul că norma generală nu este adaptată specificului sistemului național de învățământ, fiind astfel afectate drepturile personalului didactic, în sensul în care dacă veniturile totale nete încasate de salariat, în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizație de hrană.”

„Se propune astfel ca plafonul pentru stabilirea indemnizației se hrană să se raportează la salariul net al funcției de bază și nu la salariile nete cumulate obținute prin încheierea mai multor contracte individuale de muncă,” mai apare în nota de fundamentare.

Potrivit proiectului de OUG, Legea salarizării nr. 153/2017 se completează după cum urmează:

2. La articolul 18 după alineatul (1^1) se introduce un alineat nou, alineatul (1^2) cu următorul cuprins: „(1^2) Pentru personalul din sistemul de învățământ acordarea indemnizației de hrană prevăzute la alin (1) se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.”

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă se completează astfel:

La articolul 1, după alineatul (2^5) se introduce un alineat nou, alineatul (2^6) cu următorul cuprins: „(2^6) Pentru personalul din sistemul de învățământ acordarea voucherelor de vacanță prevăzute la alin. (2) se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, din luna acordării acestora.

Nota de fundamentare:

Proiectul de Ordonanță de Urgență:

Foto: © Zorandim | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază – document

14 comments
  1. dar copiilor cu dizabilități de ce nu li se mărește bani pentru hrana ? ei pot trai cu 22 de lei pe zi ?inbracaminte ,rechizite …nu li s-au mai mărit de 4 ani ?

  2. buna ziua dar cardurile educaționale care nu au venit când vin când se termină anul școlar sunteți de tot râsul bravo voua ceilalți copii nu au voie sa le primească!!

  3. de ce numai pentru profesori? corect este pentru toată lumea și alte profesii cumulează venituri. In Romania nu se respecta constituția, unii sunt mai egali decât alții, inclusiv la pensii, corect este sa se calculeze pentru toată lumea la fel.

    1. Pentru ca multi au plata cu ora, iar daca depasesti mai bine nu iei ore in plus. Daca profesorii refuza sa ia ore cine vine pentru 2-3 ore la o materie?

    2. Proiectul de ordonanță urmărește să fie la fel pentru toată lumea, cum ziceți. In cazul de față legea se aplică in mod discriminatoriu profesorilor.
      Dacă dumneata ai avea două contracte de muncă si ai primi 7900 de la penny și 7900 de la kaufland, ai benefia de indemnizatie de hrană de la fiecare loc de muncă.
      .

      Profesorului care are două contracte de muncă i se cumulează salariile. Dacă am 4000 de la o scoala și 4001 de la alta, mi se taie indemnizatia.

      Li se intampla să depășească 8000 profesorilor cu toate gradele didactice și vechime mare în învățământ care mai muncesc jumătate de normă pe langă cea de bază.

  4. 347 lei brut ramai cu 200 lei în mana ceea ce este praf în ochi pe lângă bonurile de masa de 800 lei lunar acordate obligatoriu prin lege. Sa le de-a Dumnezeu si lor sa trăiască doar cu salariile din grila fără nici un alt spor și cu 200 lei norma de hrana având copii, credite și alte datorii și atunci vor vedea ce bine este sa nu te ajungi de la un salariu la altul nici măcar sa mananci

    1. și bonurile de ce nu se dau ?!?
      deci pt ce draq au făcut oamenii ăștia greva ? nu pentru drepturi prevăzute de lege ?
      ce au obținut ? că îs vreo 300000 de suflete cu cățel și purcel . un oraș de lume . ce zice hancescu si care mai e p’ acolo !? mai trăiesc? își iau leafa ?!
      ba , ce oameni , ce vremuri , ..
      PS , cat e norma de hrana la restul bugetarilor , polițiști , armata , justiție , care știe , sa mă lumineze . mulțam .

  5. Este cea mai mică problema. Circa 100 de lei/luna, pentru voucher de vacanta.
    Evident, mai putin decât diferența dintre 950 de lei și nivelul “legal” al indemnizației pentru deținerea titlului de doctor, de exemplu. Sau decât diferența dintre valoarea acordată pentru sporul 10% neuro (înghețat și asta la nivelul 2019) și valoarea “legala”. Sau multe alte chestiuni înghețate și lăsate așa.

  6. Oricum tot la coada grilei suntem…salarii de asistent personal,balante -cum le zice in Italia.
    Nu se vrea ca acest popor să fie educat,asta e clar.

  7. in primul rand sa se actualizeze sporul doctoral la anul 2023.
    in al doilea rand cine are echivalare grad 1 cu doctorat , sa fie santos .
    in al treilea rand , cine face cercetare are nevoie de doctorat , SI justifica astfel sporul doctoral . cei din universitar sunt implicați in proiecte de cercetare / publicare . in preuniv trebuie vazut ce activitate ar echivala cu cercetarea. dar lucruri serioase nu prostii.
    in final indiferent de cat castiga un prof , e normal sa primească norma de hrana .
    nu mai stiu cat este acum cuantumul poate ma luminează cineva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii maghiari se pare că au avut rezultate mai bune la PISA 2022, decât cei care învață în limba română, susține sociologul Tamás Kiss / Pentru prima dată, performanța învățământului în limba maghiară din România a fost măsurată separat

„Una dintre noutățile PISA 2022 a fost că performanța sistemului de învățământ în limba maghiară din România a fost măsurată separat. Se pare că elevii care studiază în limba maghiară…
Vezi articolul