Programul național „Masă sănătoasă” va fi pentru minimum 1.000 de școli, nu maximum 1.000, „ca să cheltuim toți banii”, spune ministrul Educației

4.816 vizualizări
Foto: gov.ro
„Avem multe școli mici care sunt puse pe listă în programul „Masă sănătoasă” și atunci atingem pragul de 1.000 de școli, fără să atingem pragul maxim de număr de beneficiari. Vrem să corectăm acest lucru, să nu mai fie maximum 1.000 de școli, să fie minimum 1.000 de școli, ca să putem să cheltuim toți banii pe care îi avem”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință cu directorii de școli și inspectorii școlari, pe 7 februarie, referindu-se la un proiect de modificare a OUG nr. 115/2023, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

În județul Bistrița-Năsăud ar fi deja înscrise 19 unități de învățământ în acest nou program, conform ministrei.

Potrivit proiectului, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2023 se va modifica astfel: „în limita sumei de 1.139.400 mii lei, programul se va asigura pentru preșcolarii și elevii din minimum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat”, în loc de maximum 1000 de școli. 

„Din observațiile noastre, din ce ne-a venit din județe, avem multe școli mici care sunt puse pe listă și atunci atingem pragul de 1.000 de școli, fără să atingem pragul maxim de număr de beneficiari. Și atunci, practic, vrem să corectăm acest lucru, să nu mai fie maximum 1.000 de școli, să fie minimum 1.000 de școli, ca să putem să cheltuim toți banii pe care îi avem, deci să avem cât mai mulți copii care beneficiază de masă sănătoasă”, a declarat Ligia Deca.

Limitarea la 1.000 a numărului de unități de învățământ din care pot proveni beneficiarii acestei măsuri nu favorizează intervenția la nivelul unităților de învățământ cu număr redus de preșcolari și elevi, unități care se află, de regulă, în comunitățile dezavantajate socio-economic și/sau în mediul rural, în care este cea mai mare nevoie de măsuri de sprijin pentru asigurarea participării la educaţie a tuturor copiilor, din care face parte și Programul Național „Masă sănătoasă, conform notei de fundamentare.

Prin eliminarea limitei de 1.000, programul poate fi implementat și într-un număr mai mare de unități de învățământ, numărul de beneficiari fiind stabilit doar în funcție de bugetul alocat programului în anul 2024.

Art. IV Alin. (4) al Art XXVI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023 cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins, potrivit proiectului:

„(4) În anul 2024 pentru Programul Național Masă Sănătoasă se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în limita sumei de 1.139.400 mii lei aprobată într-o poziție distinctă într-o anexă la Legea bugetului de stat pe anul 2024, pentru preșcolarii și elevii din minimum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Repartizarea sumelor pe unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale și pe unități de învățământ, precum și normele metodologice de aplicare a Programului Național pentru anul 2024 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educației”.

Amintim că Guvernul Ciolacu a amânat pâna pe 1 ianuarie 2025 aplicarea prevederii din Legea învățământului preuniversitar despre Masă Sănătoasă acordată pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor. 

În cele 450 de școli, aprobate prin H.G. nr. 999/2023, incluse deja în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024, sunt 181.253 de beneficiari.

Citește și:
OFICIAL În două săptămâni, inspectoratele școlare trebuie să trimită Ministerului Educației lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă” / Abandonul școlar, numărul crescut de burse sociale și rezultatele slabe de la examenele naționale, printre criteriile generale de selecție
DOCUMENT Fișă de evaluare pentru școlile care aplică pentru programul „Masă sănătoasă”, publicată de ISJ Vâlcea

6 comments
  1. Buna ziua!
    Se stie ceva legat de data la care porneste acest program? Suntem destul de avansati in anul calendaristic si, din ce observam, se face “economie” pe spatele copiilor.
    Multumesc!

  2. Sa dea “masa calda” reala, nu sandvisuri triste si fara gust si pentru toti copiii din toate scolile din tara !
    Ajutati scolile sa-si poata amenaja un spatiu pt servirea mancarii calde si sa se incadreze in normele de igiena pt ca altfel nu se vor putea niciodata inscrie in acest program de hrana calda !
    Restul e gargara si populism electoral…

  3. Intenția e bună, dar masa caldă lipsește cu desăvârșire. Deja se discută de anul școlar viiitor cu masa caldă pentru ca anul ăsta școlar e făcut praf la acest capitol? Sau pe modelul nu ne doare gura să zicem, oricum nici maxim 1000, nici minim 1000 de școli nu vor primi nimic? Ca sa îl cităm pe domnul prim ministru, sa trecem de la fapte la vorbe? Ca la asta se pricep cel mai bine ☹️

  4. Vine 1 Martie și elevii nu au mai primit nimic de la începutul anului școlar, ceea ce nu s- a întâmplat de 30 de ani. Copiii s – au ,,saturat” de așteptare ! ,,Asociația părinților ” neglijează sau se preface că nu observă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciolacu cere criterii de performanță în învățământ, “pe lângă salarizarea corectă” / Ministra Deca susținea că salarizarea pe criterii de performanță nu ar fi posibilă

Șeful guvernului, Marcel Ciolacu, a făcut în mod repetat, marți, trimitere la nevoia de criterii de performanță în învățământ, “pe lângă salarizarea corectă și justificată” cerută de profesori, criterii necesare,…
Vezi articolul

Psihoterapeut: La început, nouă, părinților, ni se pare interesant că a învățat copilul să-și caute singur pe youtube. Ei bine, n-a învățat, se creează dependența asta de gest, de lumină. Copilul ajunge să nu știe să spună că îi e sete

„În momentul în care apare această dependență de ecrane, observăm că al nostru copil mănâncă doar dacă are acel ecran în fața lui”, a spus Monica Dobre, psihoterapeut, pentru TVR…
Vezi articolul
Foto: Asociatia Speologica Exploratorii

Asociația Speologică Exploratorii lansează proiectul “RuralKarst”, care vizează elevii și profesorii de geografie și de biologie, pentru a-i implica în activități pentru protejarea mediului carstic

Asociația Speologică Exploratorii din orașul Reșița derulează un proiect la nivel național intitulat RuralKarst, care vizează să implice 6.040 de cetățeni din 27 de județe, în marea lor majoritate elevi…
Vezi articolul

După mai multe controale SRI la Ministerul Educației, instituția decide desecretizarea documentelor clasificate din 1972 până în 2002 / Ce categorii de informații conțin documentele secrete

Ministerul Educației propune, printr-un proiect de hotărâre de Guvern publicat în transparență decizională, declasificarea documentelor emise înainte de 2002. Aceste documente au fost emise fie de către Ministerul Educației, fie…
Vezi articolul

Scurtarea vacanței de iarnă și prelungirea semestrului I, nedorite de 80% dintre cei peste 60 de mii de respondenți ai unui chestionar lansat de Consiliul Național al Elevilor: Solicităm ferm ca vacanța de iarnă să nu fie modificată, iar recuperarea să se facă în săptămâna „Școala Altfel”

Scurtarea vacanței de iarnă și prelungirea semestrului I după data de 3 ianuarie 2022, nu sunt măsuri dorite de 80% dintre cei peste 60 de mii de respondenți ai unui…
Vezi articolul

Horia Onița, Alianța Organizațiilor Studențești: Frauda nu trebuie tolerată / Chiar în cadrul Facultății de Drept există un profesor infractor / În iunie am avut în jur de 30 de studenți într-o situație similară, aceștia nu au fost exmatriculați

„Frauda academică nu trebuie tolerată, trebuie să existe sancțiuni energice și viguroase pentru a combate această cangrenă din învățământ”, a declarat Horia Onița la Radio România Cultural. Președintele Alianței Naționale…
Vezi articolul