Florian Lixandru, fost secretar de stat în Ministerul Educației, a fost numit inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București

26.985 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Natalia Intotero
Fost secretar de stat din Ministerul Educației și Cercetării, Florian Lixandru preia șefia celui mai important inspectorat școlar din țară. Acesta a fost delegat prin ordin de ministru inspector școlar general al ISMB, de luni, 14 aprilie 2025. Informația a fost confirmată de oficial pentru Edupedu.ro.

Postul de secretar de stat a fost deținut de Florian Lixandru în perioada 30 decembrie 2021 – 3 aprilie 2025, adică pentru o perioadă de 3 ani, 3 luni și 3 zile, dacă nu punem în calcul ziua numirii. În perioada mandatului său miniștrii Educației au fost: Sorin Câmpeanu, Ligia Deca și Daniel David.

În locul lui Lixandru, la Ministerul Educației și Cercetării, a fost numită de premierul Ciolacu prin decizie, pe funcția de secretar de stat, Irina Danielescu, consilier local PSD Sector 4 și „omul lui Băluță”, o persoană fără legătură cu educația.

Despre schimbările acestea, atât cele de la minister, cât și cele de la ISMB, Edupedu.ro a scris încă din 3 aprilie, iar informațiile publicate atunci pe surse au fost confirmate integral de faptele care au urmat.

Florian Lixandru o înlocuiește la conducerea ISMB pe Marilena Stroescu, cea care a condus ISMB, tot prin delegare, din decembrie 2024 până în prezent. Profesoară de Matematică, Stroescu a declarat pentru Edupedu.ro la numire că nu este membru de partid.

Florian Lixandru este membru PSD și a candidat pentru un post de senator din partea PSD Vrancea la alegerile parlamentare din 2024. Acesta a deținut în perioada 2020-2021 și un mandat de consilier în Consiliul General al Capitalei. A demisionat la preluarea funcției de secretar de stat.

Toate funcțiile și posturile de inspectori din inspectoratele școlare sunt făcute politic, fie de ministru (pentru conducere) fie de șeful inspectoratului (pentru restul angajaților), precedenții miniștrii liberali ai Educației refuzând sub diverse pretexte să organizeze concursuri în aceste instituții.

Revenind la Lixandru, acesta a mai fost inspectorl școlar general pe București în perioada 2015 – 2018, după ce anterior fusese inspector școlar general adjunct. Acâștigat concursul pentru funcția de director la Colegiul Național „Sfântul Sava” în sesiunea 2021, în timp ce era în poziția de secreetar de stat la minister, dar după ce a preluat postul a fost suspendat pe perioada derulării mandatului. A fost director al Școlii gimnaziale “Titu Maiorescu” din București, în 2009-2012. Este licențiat în contabilitate și informatică de gestiune la ASE București, iar în 2016 a obținut o diplomă în domeniul “Securitate și bună guvernare” de la Colegiul Național de ApărareVezi aici CV-ul lui Florian Lixandru.

Ca element de culoare, Florian Lixandru a fost protagonistul singurei opoziții politice interne pe perioada mandatelor Ligiei Deca, când acesta a criticat la începutul anului 2023, public, susținut de partid, proiectele de legi înaintate de ministru partidelor și a cerut aplicarea lor în 2024.

Florian Lixandru va conduce cel mai mare inspectorat școlar din țară și va coordona, administra și verifica circa 430 de unități de învățământ din sectorul public, plus cele 227 de unități de învățământ private din rețeaua școlară a Bucureștiului.

Așa cum mai bine de 10% din populația României se află în Capitală, circa 10% dintre elevii din România învață în școlile din Capitală, adică peste 260.000 în școlile publice și circa 35.000 în cele private. Datele sunt la nivelul anului 2024.


7 comments
  1. totuși,câți secretari de stat sunt la MEC?! parca se reduceau….și inspectoratele când se desființează sa nu mai apară acei inspectori cu mutre de tătuci ?!

  2. E o rusine imensă! Ministrul David stie oare cine e acest personaj sinistru? Cum a fost posibila aceasta numire, se întreabă orice om onest din învățământ.

  3. Este un profesionist, bun organizator și un om de calitate! Succes! ISJ București este din nou pe mâini bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu schimbă referința pentru bugetul alocat educației, de la PIB la bugetul național: “Susțin alocarea a cel puțin 15% din bugetul național” / Aceasta ar însemna doar puțin mai mult decât banii de acum și tot sub 6% din PIB cât prevede legea, procent calificat drept “himeră” de către ministru 

“Sunt printre cei care susțin alocarea a cel puțin 15% din bugetul național pentru cheltuielile din educație (…) Mai mult de un leu din șapte din bugetul național, în opinia…
Vezi articolul

Georgeta Pânișoară, profesor: Copiii de astăzi sunt crescuți de generațiile care au trecut printr-o școală dură și autoritară și s-au gândit să nu mai fie școala la fel și pentru copiii lor și s-a pierdut încet-încet din autoritate

Ce se poate face pentru a întări autoritatea profesorilor? Georgeta Pânișoară, profesor la Catedra de Psihologie aplicată și Psihoterapie de la Universitatea din București, propune regulamente mult mai clare, astfel…
Vezi articolul

SURSE Poliția a fost chemată la ARACIP, agenția care evaluează școlile și grădinițele, după ce într-o comisie de disciplină ar fi fost prezent la audieri fostul avocat al președintei instituției, Mariana Dogaru, acum avocat contractat cu 345 de lei pe oră de agenție

Poliția a fost chemată miercuri la sediul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), potrivit surselor Edupedu.ro. Un echipaj de poliție ar fi răspuns astfel unui apel telefonic…
Vezi articolul