SURSE Ligia Deca i-a dat alte atribuții secretarului de stat Florian Lixandru (PSD): sport, activități cu refugiații ucraineni și extracurriculare / Lixandru a refuzat ordinul de ministru, iar Deca a revenit cu un nou act cu aproape toate atribuțiile inițiale

3.099 de vizualizări
Foto: colaj Edupedu.ro/gov.ro
Situație extrem de tensionată în Ministerul Educației, între ministrul Ligia Deca și secretarul de stat Florian Lixandru (PSD). Joi seara Ligia Deca, ministra Educației, a semnat un nou ordin de ministru cu atribuțiile delegate ale secretarului de stat, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Larisa Gojnete. Aceasta a confirmat pentru Edupedu.ro existența noului ordin semnat la o zi după ce Deca îi retrăsese toate atribuțiile secretarului de stat Lixandru, ca urmare a criticilor aduse de Lixandru, pe Facebook, proiectelor de legi ale Educației în varianta înaintată de ministră partidelor politice.

Potrivit surselor Edupedu.ro, ordinul de ministru semnat de Ligia Deca joi seara prevedea atribuții delegate pentru sport, activități cu refugiații ucraineni și activități extracurriculare.

Secretarul de stat Lixandru nu a acceptat ordinul respectiv și ar fi solicitat să se respecte decizia luată de Coaliția de guvernare, de acordare a atribuțiilor delegate inițiale, cele pe care le-a avut până miercuri, 1 februarie.

După circa o oră un nou ordin de ministru a fost emis, conform surselor Edupedu.ro, de data aceasta acesta conținând atribuțiile delegate inițiale, mai puțin cele pentru relația cu parlamentul.

Edupedu.ro a solicitat atât purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Larisa Gojnete, Cât și celor doi protagoniști ai acestor tensiuni, Ligia Deca și Florian Lixandru, să facă publice ordinele de ministru, precum și puncte de vedere legate de situația creată. Până la publicarea acestui articol nu am primit niciun document sau reacție din partea acestora.

Reamintim că Ligia Deca, ministrul Educației susținut de PNL, i-a retras atribuțile delegate lui Florian Lixandru după ce acesta anunța pe Facebook că PSD va cere dezbatere temeinică pe proiectele de legi, pe care le critica, și propunea ca acestea să nu fie aprobate în grabă, ci până în martie 2024. Secretarul de stat a șters postarea miercuri dimineața, după mai multe ore de la publicare. A declarat că „am fost chemat de dimineață la dumneaei în birou și informat că, urmare a postării mele publice cu poziția PSD privind legile educației, îmi retrage atribuțiile”.

Lixandru a republicat criticile la proiectele de legi, miercuri la prânz, acuzând faptul că retragerea atribuțiilor a fost făcută pentru „delict de opinie”.

Lixandru este unul dintre experții PSD în echipa desemnată de partid să corecteze proiectele legilor învățământului, în varianta Deca.

Articol în curs de actualizare


3 comments
  1. Sunt sigura ca maine dimineata doamna Deca trimite niste activitati in curtea scolii!
    mainile ridicate PNL
    mainile pe langa corp PSD!

  2. Nu este vorba despre intelegerea dintre PNL si PSD ci despre neintelegerea intre doi romani chemati sa lucreze impreuna pentru renasterea Educatiei in Romania care este decedata ca si Justitia. Intotdeauna se gaseste un motiv de vrajba intre 2 romani. Ceeace conteaza este ca procentul de anlafabeti sa-l depaseasca pe cel de analfabeti functionali si impreuna sa atinga cel putin 75% din populatie.
    Daca socotiti ca exagerez ce spuneti: Educatia va atrage jumatate din fondurile europene prevazute in PNNR? Daca nu se recunoaste lipsa profesorilor calificati -asa cum nu se recunoaste lipsa medicilor- credeti ca astia vor face vreo reforma viabila?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gândire de Ev Mediu: Biserica Ortodoxă din Moldova, subordonată Rusiei, lansează într-un document oficial teorii ale conspirației cu Bill Gates, antene 5G și vaccin cu microcip

Biserica Ortodoxă din Moldova, subordonată Patriarhiei Moscovei, a lansat într-o adresă oficială către autoritățile statului toate marile teze conspiraționiste promovate de propaganda rusă în perioada pandemiei. Astfel, ierarhii moldoveni, în…
Vezi articolul

10 olimpiade școlare județene în finalul de săptămână 23-24 martie, printre care la Chimie, Limba Engleză – oral, Limba franceză și limbile romanice / Elevii pot folosi calculatoare neprogramabile la Chimie și încep proba la 9:30

Al doilea final de săptămână din anul 2024 cu mai multe olimpiade naționale școlare – fazele județene este 23-24 martie, când au loc olimpiadele de Limba engleză – oral, Chimie,…
Vezi articolul