Florian Lixandru o acuză pe ministra Educației, Ligia Deca, că i-a retras atribuțiile „pentru un delict de opinie” / Secretarul de stat scrisese pe Facebook că PSD va propune în Coaliție ca legile să nu fie grăbite, ci finalizate până în martie 2024

3.005 vizualizări
Foto: facebook.com
Florian Lixandru o acuză pe ministra Educației, Ligia Deca, că i-a retras atribuțiile pentru un delict de opinie, potrivit unui postări pe Facebook a secretarului de stat. Lixandru este secretar de stat din partea PSD și scrisese pe Facebook mai multe critici la adresa proiectelor de legi ale Educației, plus faptul că PSD va propune în Coaliție ca termenul pentru adoptarea legilor educației să nu fie grăbit, fiind destul timp pentru dezbatere și adoptare până în martie 2024, în condițiile în care Deca și PNL, prin premierul Ciucă, insistă ca proiectele să fie aprobate de Guvern rapid și trimise în Parlament luna aceasta, iar în martie 2023 să fie deja în vigoare.

„Ceea ce ne dorim cu toții este o dezbatere reală! Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuțiile…”, scrie Lixandru, după ce Ligia Deca a semnat un ordin de ministru prin care toate atribuțiile delegate îi sunt retrase.

Foto: captură Facebook.com/Repostarea lui Florian Lixandu

Lixandru a șters postarea critică, în primă fază, miercuri dimineață, după care la scurt timp după publicarea de către Edupedu.ro a informațiilor conform cărora i-au fost retrase atribuțiile delegate, acesta a republicat conținutul critic la adresa proiectelor de legi în varianta Deca.

Foto: postarea initială a lui Florian Lixandru

Ce scrie Florian Lixandru:

„Perspectiva PSD asupra Legilor Educației este ca sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete!

PSD va pune în discuția Coaliției stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educației are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024.

PSD are 4 obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor Legilor Educației;

1) Acces neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) Importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii

4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.

Analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor.

Admiterea în liceu; PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.

Probele de bacalaureat: PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect.

Eliminarea specializării învățător/învățătoare din cadru liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor; nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.

Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei materiale școlare.

Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora.

Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, Legea Educației a suferit 112!!! modificări

PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate, dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu martie 2024”.


2 comments
  1. Ce nu se stie despre dl prof. FLORIN LIXANDRU .
    Ca elev , a invatat intr-o scoala modesta de la marginea sectorului 1 ,a fost apoi in mai multe randuri un apreciat profesor
    director de scoala , inspector general al ISMB , secretar de stat al Ministerului Educatiei. A dovedit de fiecare data atasament , profesionalism si nu in ultimul rand o buna cunoastere a realitatilor cu care se confrunta scoala actuala .Este un tanar – inca – tineretea e o boala care trece – care doreste , folosind experienta acumulata de- alungul anilor sa promoveze , sa schimbe in bine invatamantul romanesc.
    Fireste, spunand adevarul a deranjat.
    De ce ? Pentru ca , vorba lui Iantu ,
    “Asa zic eu” . Oare ?
    Sunt sigur ca Doamna Ministru are dreptate – evident nu aici .
    In armata – pentru ca e la moda- sunt ofiteri care se ocupa de pregatirea
    de lupta si de desfasurarea acesteia,si ofiteri care se ocupa de logistica de aprovizionare, etc. etc.
    Deci cu toata consideratia o rog sa se ocupe de alte probleme si sa lase pe cei indrituiti prin experienta, sa se ocupe de “partea de.lupta”. Profesorul Lixandru , a dovedit prin activitatea desfasurata ca este un cunoscator al problemelor scolii, iar invatamantul.nu e o prioritate de partid , ci , o problema Nationala.

  2. Si uite asa in incompetenta ei manageriala doamna doctor adanceste furtuna din paharul pesede si penele cu apa murdara .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucian Bode, despre acuzațiile de plagiat și teza de doctorat: Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți / E publică la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională

Lucian Bode a transmis că îi va da în judecată de acum încolo pe toți cei care vor spune că și-a secretizat teza de doctorat, din cauză că lucrarea este…
Vezi articolul

Rectorul de la Universitatea „Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu, este acuzat de delapidare – Parchet / Procurorii cer Universității să decidă dacă se constituie parte civilă în procesul penal / Solicitarea apare în plin conflict între Georgescu și Ministerul Educației, pe seama viitorului mandat de rector

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Puiu Georgescu, aflat acum în centrul unui conflict cu Ministerul Educației legat de următorul mandat la conducerea instituției de învățământ superior, este…
Vezi articolul
Oana Gheorghiu / Foto: INQUAM Photos - George Calin

Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, prezentă la protestul pentru demiterea lui Cîmpeanu: Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației. Cum poate un astfel de om să ceară studenților care copiază să plece de la examene?

„Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației, adică acel minister care gestionează felul în care se întâmplă lucrurile în educație, în țara aceasta”, a declarat…
Vezi articolul