Întrebat „ce își dorește învățământul românesc să producă în acest moment?”, secretarul de stat Florian Lixandru a spus luni, 17 martie, la TVR că „dorim o țară de oameni educați, în primul rând, de oameni capabili se gândească din punct de vedere critic”. El a subliniat faptul că Ministerul stimulează excelența, dar „școala românească nu este concepută pentru a pregăti pentru excelență, exclusiv”.
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a spus că școala românească nu este pregătită să scoată genii exclusiv, dar „stimulează excelența”.
„În același timp intenția noastră este de a scoate oameni bine pregătiți la nivel mediu, astfel încât aceștia, atunci când vor intra pe piața muncii sau vor intra în societate, să fie capabili să se descurce singuri”, a spus Lixandru.
Redăm răspunsul integral al secretarului de stat Florian Lixandru, pe acest subiect
TVR: Ce își dorește învățământul românesc să producă în acest moment?
Florian Lixandru, secretar de stat: “Dorim o țară de oameni educați, în primul rând, de oameni capabili se gândească din punct de vedere critic, să distingă într-adevăr și minciună între fake news și știrile adevărate. O țară de oameni care sunt capabili să execute anumite competențe pe care profilul absolventului care prevede cele opt competențe cheie pe toate domeniile: de la literatură, matematică, domeniul artistic, domeniul IT și așa mai mai departe. Deci asta ne dorim. Nu dorim să scoatem genii, pentru că școala românească nu este concepută pentru a pregăti pentru excelentă, exclusiv. Da, stimulăm excelența, dar în același timp intenția noastră de a scoate oameni bine pregătiți la nivel mediu, astfel încât aceștia, atunci când vor intra pe piața muncii sau vor intra în societate, să fie capabili să se descurce singuri, să poată accesa un loc de muncă, să poată accesa un program de studii universitare.
Vorbesc din perspectiva învățământului preuniversitar pe care îl coordonez, cam aceasta ne dorim de la absolvenții noștri de învățământ preuniversitar”.
Informații de context
Ministrul Educației, Daniel David a spus recent că gândirea critică trebuie predată sub aspect metodologic la Logică, Filosofie, Psihologie și încă o disciplină opțională. În ceea ce privește celelalte discipline, aceasta trebuie să devină un mod de predare.
În prezent, proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică pe 31 ianuarie, la ora 18:00. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.
Au fost organizate 4 mari dezbateri publice în 4 orașe centre universitare din țară. În luna mi, ministerul va anunța care sunt pașii următori, dacă și în ce formă vor fi adoptate planurile-cadru pentru liceu.
7 comments
na , belea
exemplu de gândire critica :de ce ești matale mare șef în educație când ai pregătire de contabil ?
ce te recomanda in raport cu atâția alți specialiști din domeniul educației ??
șeful matale , specialist in psihologie dealtfel , ce zice ?
Clisee preluate de la șef. Mai, copii, va spun așa pentru că sunt mai bătrân, gândiți critic! 😁Orice disciplină are metoda problematizării sau studiul de caz, nu ați inventat apa calda. La mate, fizica,bio,chimie,geografie,istorie etc. exista PRO-BLE- MA -TI -ZA- REA!!!
O rezolvă ei, scot ore (aproape toate) de la disciplinele astea, prea multă gândire critică strică.
Dacă și oamenii ministerului au ajuns la concluzia lui Bāsescu și fac in concordanță… “Școala românească scoate tâmpiți”… Practic domnul din imagine recunoașre că e o strategie care se derulează de ani buni, iar la alegerile din 2024 am văzut consecințele.
Din nou clișeul cu “gândirea critică”. Cine anume să îi învețe pe elevi sa gândească critic? Profesorii care nu mai au unde să se formeze, deoarece universitățile desființează programe de Filosofie “nerentabile”? Sau aveti impresia ca oricine poate preda științe umaniste care să aibă un rol formator? Ca să nu mai spun de înghesuiala la cariera de profesor, unde salariul e cât al unei casiere de supermarket.
Care gândire critică?
Care copii?
Aveți un județ din Oltenia unde inspectoare pe un întreg calup de discipline e o atârnătoare a cărei singură experiență la clasă e 1 an Educatoare (da! Ați citit bine – educatoare de nivel grădiniță – doar 1 an) și încă 1 an Învățătoare (adică un SINGUR an la nivel de clasele 1-4, primar – UN AN, nu mai mult, nici măcar o generație nu a dus la capăt).
Și exemplarul asta face și desface toată politica la nivel de județ pentru Logică – Filosofie – Sociologie – Educație Antreprenorială – Economie – materii predate la liceu, când ea nu a trecut cu “vasta” ei experiența de clasa a I-a! Dvs realizați enormitate?
Mai nou încearcă să își bage și bărbatul în sistem, profesor de fizică! Altă nulitate! După pile puse pe la centrul de corectare și minister, abia a trecut de 5 (da, CINCI! Nota 5! Ați citit bine), la titularizarea din 2024
Care gândire critică? Ce alfabetism funcțional?
Ce pretenții să mai avem când noi punem responsabili toți Hoții și neaveniții?
Bună ziua,
Ne puteti trimite mai multe informatii va rugam pe adresa redactiei ? redactie@edupedu.ro. Sau pe adresa alexa.stanescu@edupedu.ro. Multumesc