FOTO În premieră, un set de fotografii color cu Universul va fi publicat astăzi de NASA, din misiunea telescopului spațial James Webb / Analizarea lor va ajuta la cunoașterea galaxiilor îndepărtate

670 de vizualizări
Foto: NASA
Un set de fotografii color cu Universul va fi publicat de către NASA astăzi, la ora 16:45. Ele au fost realizate cu ajutorul telescopului spațial James Webb, iar prima dintre acestea, o imagine cu o galaxie vechi de 4,6 miliarde de ani, a fost așteptată de întreaga lume și a apărut azi-noapte în România, informează agenția spațială pe Facebook.

Prima imagine (mai jos) “prezintă clusterul de galaxii SMACS 0723 așa cum apărea în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Masa combinată a acestui roi de galaxii acționează ca o lentilă gravitațională, amplificând imaginea galaxiilor mult mai îndepărtate din spatele său. NIRCam a lui Webb a pus în evidență aceste galaxii îndepărtate – acestea au structuri mici și slabe care nu au mai fost văzute până acum, inclusiv roiuri de stele și caracteristici difuze. Cercetătorii vor începe în curând să afle mai multe despre masele, vârstele, istoriile și compozițiile galaxiilor, întrucât Webb caută cele mai timpurii galaxii din univers”. Cercetătorii mai subliniază și progresul tehnic făcut față de sistemul de funcționare al telescopului Hubble care, potrivit acestora, era mult mai lent.

Fotografiile vor fi lansate într-un eveniment care începe, în SUA, la 09:45, adică 16:45 ora României. Misiunea telescopului spațial James Webb este a NASA, în coordonare cu Agenția Spațială Europeană (ESA) și cu Agenția Spațială Canadiană (CSA). Scopul proiectului este de a cerceta stele și galaxii mai vechi de câteva miliarde de ani, chiar până la 13.5 miliarde de ani (deci aproape de momentul nașterii Universului), dar și de a verifica dacă mai există planete îndepărtate pe care ar putea să existe viață, scrie BBC.

Iată fotografiile publicate azi în premieră:
Foto: NASA

Aceasta este prima fotografie, lansată în România marți, 12 iulie, în primele ore ale zilei. “Mii de galaxii – inclusiv cele mai slabe obiecte observate vreodată în infraroșu – au apărut pentru prima dată în vizorul lui Webb. Această felie din vastul univers acoperă o porțiune de cer de aproximativ mărimea unui grăunte de nisip ținut la distanță de un braț de către cineva aflat pe pământ“, mai anunță cercetătorii.

Foto: NASA
Foto: NASA
Foto: NASA
Foto: NASA

Conform publicației Britanice The Guardian, “telescopul în valoare de 10 miliarde de dolari este capabil să tragă cu ochiul în interiorul atmosferei exoplanetelor și să observe unele dintre cele mai vechi galaxii din univers, folosind un sistem de lentile, filtre și prisme pentru a detecta semnale în spectrul infraroșu, care este invizibil pentru ochiul uman. Până în prezent, sistemul “a funcționat impecabil”, potrivit lui Marcia Rieke, profesor de astronomie la Universitatea din Arizona”.

Telescopul, care este un proiect comun cu Agenția Spațială Europeană, a fost dezvoltat încă de la mijlocul anilor ’90 și a fost în sfârșit propulsat în spațiu în decembrie 2021. Acesta este descris ca fiind cel mai puternic telescop trimis vreodată în spațiu și se află în prezent la aproximativ 1 milion de kilometri de Pământ, îndeplinindu-și sarcina de a scana galaxiile antice, mai scrie sursa citată.

Ce se întâmplă acum că vin pozele?

Știință! După capturarea primelor imagini, vor începe observațiile științifice ale lui Webb, care vor continua să exploreze temele științifice cheie ale misiunii. Echipele au depus deja cereri prin intermediul unui proces competitiv pentru a obține timp să utilizeze telescopul, în ceea ce astronomii numesc primul său “ciclu”, sau primul an de observații. Observațiile sunt programate cu atenție pentru a utiliza cât mai eficient timpul telescopului.

Aceste observații marchează începutul oficial al operațiunilor științifice generale ale lui Webb – activitatea pentru care a fost proiectat. Astronomii vor folosi Webb pentru a observa universul în infraroșu, pentru a analiza datele colectate și pentru a publica lucrări științifice despre descoperirile lor, spun cei de la NASA pe site-ul proiectului.

Mai multe fotografii publicate azi pot fi găsite pe pagina proiectului: nasa.gov/webbfirstimages.

Amintim că, pe 8 iulie, în aşteptarea primelor fotografii color de înaltă rezoluţie realizate de telescopul spaţial James Webb, care urmează să fie dezvăluite pe 12 iulie, NASA a publicat o imagine ”teaser”, care scoate în evidenţă profunzimea Universului, informează joi AFP, scrie Agerpres. Mai multe detalii, aici.

Foto: NASA

Toate fotografiile capturate până acum de către acest telescop spațial pot fi accesate aici, mai informează agenția spațială americană.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE VIDEO Ministrul Cercetării și Digitalizării a ațipit de mai multe ori în timpul unei conferințe de presă. „Am avut o zi grea, iar dimineață m-am trezit la 5” / Oficialul și-a cerut scuze

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a ațipit de mai multe ori la o conferință de presă care a avut loc joi, la Sibiu, relatează publicația locală sibiuinimagini.ro, citată de Digi24…
Vezi articolul
dunarea de jos

Copy-paste în cercetare. Fostul ministru Lucian Georgescu, rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați, coautor al mai multor articole cu pasaje identice sau aproape identice și seturi de măsurători similare / Georgescu: Partea de cercetare e total diferită, nu există nici măcar o frază copiată din munca altora

Rectorul Universității “Dunărea de Jos” Din Galați, Puiu Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose, figurează drept coautor al unor serii de articole științifice între care există similitudini…
Vezi articolul