FOTOGALERIE Prima școală românească din Cluj-Napoca a împlinit 170 de ani de existență

992 de vizualizări
Prima școală românească din Cluj-Napoca / Foto: Școala Gimnazială „Ioan Bob”
„Școala Gimnazială „Ioan Bob” a împlinit 170 de ani de existență, fiind prima școală românească din Cluj-Napoca. A fost fondată de episcopul greco-catolic Ioan Bob, iar înființarea acesteia reprezintă un ideal de afirmare în plan cultural și național al tuturor intelectualilor români din acea vreme”, a scris Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, pe pagina de Facebook.

„Este prima școală românească din Cluj-Napoca și a fost fondată de episcopul greco-catolic Ioan Bob, iar înființarea acesteia reprezintă un ideal de afirmare în plan cultural și național al tuturor intelectualilor români din acea vreme. 

Instituția de învățământ a început să funcționeze din 1853, în curtea bisericii Ioan Bob. De-a lungul anilor, școala și-a păstrat valorile și principiile, la care s-au adăugat performanțele școlare și extrașcolare ale elevilor și profesionalismul cadrelor didactice.

Am oferit azi școlii, din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, o Diplomă de Excelență în semn de înaltă apreciere a calității actului educațional, cu ocazia aniversării a 170 de ani de existență, atestată documentar ca fiind prima școală românească dintre Zidurile Cetății””, a scris Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj pe pagina de Facebook.

„Pentru întreaga comunitate a Școlii Gimnaziale ,„Ioan Bob”, elevi, părinți, profesori, absolvenți, ziua de 27 noiembrie a stat sub semnul aniversării a 170 de ani de istorie și educație, de credință și zidiri, de tradiție și cultură. 

Am fost onorați de prezenţa unor invitați de prestigiu: Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, domnul profesor universitar doctor Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în frunte cu doamna Inspector Școlar General, profesor Marinela Marc, Părintele Cornel Coprean, Consilierul Cultural al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, domnul Ioan Ţene, reprezentantul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca

În semn de recunoștință  pentru cei care au întemeiat această școală și au vegheat la „devenirea întru ființă a omului”, cum spunea Constantin Noica, pentru cei care au sporit zestrea valorilor, pentru cei care au înțeles înalta lor misiune de a o transforma într-un reper al valorilor adevărate, s-a dezvelit și o placă omagială”, potrivit paginii oficiale de Facebook a Școlii Gimnaziale ,„Ioan Bob”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Webinar gratuit: Ce sunt știrile contrafăcute din mediul online și cum îi afectează acestea pe copii și adolescenți?

VIDEO Cum recunoaștem Fake News? Cum deosebim adevărul de fals? Răspunsuri pentru întrebările părinților

Accesul la internet deschide copiilor și adolescenților o lume infinită de lucruri interesante pentru descoperit și, cel puțin teoretic, îi ajută să înțeleagă mai bine cum funcționează lumea în care…
Vezi articolul

Subiecte Bacalaureat 2024, sesiunea specială, Limba română, publicate de Ministerul Educației. Eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text dramatic – la subiectul III pentru elevii de la uman

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura română, din cadrul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2024, au fost publicate de Ministerul Educației. Proba obligatorie…
Vezi articolul

Revocarea ministrului Bode din funcție, “dovedit ca plagiator de Universitatea Babeș-Bolyai”, cerută de comunitatea Declic / Imnul plagiatorilor, „Plagiamus Igitur” va fi cântat joi în fața Palatului Cotroceni

Comunitatea Declic cheamă cetățenii joi, 19 ianuarie, de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pentru a cânta Imnul plagiatorilor „Plagiamus Igitur”. Prin acest demers, activiștii îi solicită președintelui Klaus Iohannis…
Vezi articolul

Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București vrea să adopte modelul pilotat de Colegiul “Lazăr”, prin care elevii de clasa a XII-a merg doar 3 zile pe săptămână fizic la școală pentru materiile de BAC, în semestrul II / Proiectul de școală pilot „curăță” și orarul claselor IX-XI, organizând majoritatea disciplinelor pe module, nu pe tot anul

Colegiul “Gheorghe Șincai” își propune să preia modelul Liceului Gheorghe Lazăr din București, care în anul școlar 2021-2022 a aplicat un proiect pilot prin care în semestrul al II-a, elevii…
Vezi articolul