Gabriela Firea, despre regulile care trebuie respectate de elevi la școală: Nu s-au dat, sunt la nivel teoretic

2.021 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Gabriela Firea
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat Guvernul că nu a trimis către primării și directorii de școli ghidul sanitar pentru redeschiderea școlilor, nici cu o lună înainte de redeschiderea tuturor școlilor și grădinițelor. “Nu s-au dat (n.r. regulile), sunt doar la nivel teoretic”, a declarat Firea, citată de Agerpres.

Amintim că Ministerul Sănătății nu a publicat nici până la această oră ghidul sanitar care este obligatoriu să fie respectat de toate școlile și grădinițele, în organizarea efectivă a deschiderii anului școlar. Deși președintele a anunțat descentralizarea deciziei de redeschidere școlară, Ministerul Sănătății întârzie cu regulile care să formeze cadrul general care să fie aplicat de autoritățile locale, școli și respectat de copii.

Noi am propus să se organizeze de urgenţă o şedinţă a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, în care să venim toţi – primar general, primari de sectoare şi directori de şcoli şi Inspectoratul Şcolar. Tot aşteptăm să fim chemaţi. Între timp, prefectul se ocupă cu abuzuri, să atace dispoziţiile mele ca primar general şi hotărâri ale Consiliului General“, a declarat Firea la TVR.

Întrebată care este implicarea primăriilor în distribuirea tabletelor pentru elevi, Gabriela Firea a răspuns: “Niciuna, pentru că Guvernul a spus că va cumpăra tablete pe bani europeni. Împărţirea lor o fac inspectoratele. Inspectoratele şcolare sunt descentralizate ale Guvernului, adică sunt în subordinea Ministerului Educaţiei“, transmite Agerpres.

Precedentul redeschiderii grădinițelor – eveniment cu startul ratat din cauza lipsei normelor de la Ministerul Sănătății

Marea necunoscută pentru organizarea efectivă a deschiderii anului școlar 2020-2021 o reprezintă ghidul sanitar. Este vorba despre un set de reguli de bază realizat de Ministerul Sănătății și așteptat de primării și de școli, pentru redeschiderea unităților de învățământ, ghid care nu a fost publicat de Ministerul Sănătății nici astăzi, la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat în premieră descentralizarea deciziei privind deschiderea școlilor.

Un precedent cu privire la modul în care Ministerul Sănătății tratează redeschiderea unităților de învățământ este deschiderea grădinițelor, în vară.

9 iunie, Klaus Iohannis: Va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private

Pe 9 iunie 2020, președintele Klaus Iohannis anunța oficial că “pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății”.

Anunțul a fost făcut după o ședință cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri.

9 iunie, Raed Arafat: Deschiderea after school-urilor nu s-a discutat în prezența mea

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat, potrivit G4Media.ro, că redeschiderea after school-urilor nu s-a discutat la ședința de la Cotroceni, cel puțin nu în prezența sa și că nici ministrul Educației nu a fost la acea întâlnire.

Nu s-a discutat acolo (la întâlnirea cu premierul Orban și președintele Iohannis, n.red.) despre after school-uri. Sunt foarte similare școlilor și ați văzut că multe țări care au deschis le-au reînchis”, a completat el.

La observația că președintele Iohannis a făcut acest anunț, secretarul de stat a răspuns: „Nu s-a discutat cât am fost acolo”.

14 iunie, Monica Anisie: Mâine nu se redeschid grădinițele, creșele sau after school-urile. Normele sunt în pregătire, probabil că mâine le vom finaliza

“Mâine nu se vor redeschide” creșele, grădinițele și after school-urilor, a anunțat pe 14 iunie, în conferință de presă, ministrul Educației. Deși Hotărârea de Guvern publicată vineri în Monitor prevede că deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor este permisă din 15 iunie, atât la stat cât și la privat, Monica Anisie a declarat că aceste unități de învățământ preșcolar nu pot fi deschide decât în momentul în care există normele de securitate și igienă finalizate.

15 iunie Ministrul Sănătății: Ordinul cu normele metodologice pentru redeschiderea grădinițelor va fi gata până la prânz și va fi publicat în Monitorul Oficial. De mâine vor putea începe activitatea

Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că ordinul cu normele metodologice pentru redeschiderea grădinițelor va fi gata până luni la prânz și va fi publicat în Monitorul Oficial, potrivit G4Media.ro.

„Până în prânz ordinul este gata și va fi publicat în Monitorul Oficial. Este deja la Ministerul Educației”, a spus Nelu Tătaru. Întrebat dacă, în aceste condiții, de mâine își pot reîncepe activitatea grădinițele private, ministrul Sănătății a răspuns afirmativ.

15 iunie Normele pentru redeschiderea grădinițelor, creșelor și after school-urilor au fost publicate în Monitorul Oficial

Amintim că Edupedu.ro a publicat în exclusivitate prima variantă a ghidului INSP privind redeschiderea școlilor din septembrie 2020, ghid anunțat apoi de ministrul Sănătății ca fiind unul în dezbatere, pentru ca doar o zi mai târziu Nelu Tătaru să afirme că ghidul său este unul vechi.

Potrivit surselor Edupedu.ro, autoritățile din sănătate au avut următorul motiv major pentru retragerea ghidului din dezbaterea publică: regulile ar fi trebuit să apară public mai “aproape de septembrie”, nu “atât de devreme”.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

DOCUMENT Ministerul Educației decontează câte 60 de lei de participant pentru fiecare activitate extracurriculară organizată online de universități, de 6 ori mai mult față de cele organizate fizic. Rectorii trebuie să trimită lista pentru bani până pe 2 decembrie

Ministerul Educației aprobă decontarea unei sume de câte 60 de lei pentru fiecare participant la o activitate extracurriculară organizată online de universități, potrivit ordinului de ministru al educației publicat în…
Vezi articolul

Rafila: S-a folosit acest pretext, că deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri / Studiile arată că nu influențează semnificativ evoluția epidemiei / Sănătatea mintală a copiilor nu a fost pusă niciodată în balanță

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că afirmațiile de tipul „deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri de COVID-19” nu sunt altceva…
Vezi articolul