Geografia, ca și Istoria, Limba Română, Matematica și limbile străine, nu trebuie să lipsească din trunchiul comun al învățământului liceal, la toate nivelurile, de la clasa a IX-a până la clasa XII-a, potrivit unei scrisori deschise a Societății de Geografie din România către ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. „Aceste discipline așează fundamentele cunoașterii și au proprietatea de a deschide orizonturi, de a forma acel sumum de competențe care sprijină solid potențialul de flexibilitate profesională ulterioară a tinerilor”, arată geografii în document.
În context, în timpul dezbaterilor pe planurile-cadru pentru liceu, pe 20 februarie, după o serie de reacții și întâlniri pe tema disciplinei Geografie, ministrul Daniel David a declarat că Geografia României va fi disciplină separată la liceu. De remarcat că David nu a spus clar dacă Geografia României va fi în trunchiul comun, adică obligatorie pentru toți elevii de liceu, cel puțin la clasele a IX-a și a X-a, pe modelul disciplinei Istoria românilor și a României, anunțată pe 13 februarie 2025 după o întrevedere cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie.
Proiectele de planuri-cadru de liceu lansate în dezbatere publică până pe 6 martie 2025, după care ar urma să învețe actualii elevi de clasa a VII-a, prevăd că Istoria și Geografia sunt eliminate din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a, pentru elevii de la uman, real și tehnologic. Potrivit legii educației în forma actuală, aceștia vor studia obligatoriu în clasele finale Istoria comunismului și Istoria evreilor, Holocaustul.
Filiala Timiș a Societății de Geografie din România propune următoarea structurare a prezenței geografiei în trunchiul comun la toate profilurile și clasele de liceu:
- „În clasa a IX-a, Geografie fizică, accentuând asupra categoriilor naturale fundamentale ale mediului și a elementelor de potențial al geosferelor pentru dezvoltarea societății;
- În clasa a X-a, Geografie umană, cu analiza conceptelor fundamentale ale sociogeosferei și accent pe problemele induse de dinamica umană actuală la nivel general;
- În clasa a XI-a Geografia României, ca prim nivel de integrare regională a dimensiunilor spațiale și funcționale ale geosferelor. Considerăm cunoașterea geografiei României de către liceeni ca o necesitate și o oportunitate de prim rang, am spune chiar ca pe un drept educațional de bază;
- În clasa a XII-a, Geografia Uniunii Europene în context regional și global, cu accent pe rolul și poziția UE în dinamica lumii contemporane, de la schimbările globale, la hazardele din antropocen și până la opțiunile fundamentale pe care țările UE le au în față pentru a construi un viitor mai bun pentru cetățenii lor”.
Profesorii susțin că „această structură permite în primul rând formarea unor baze solide pentru cultura generală a elevilor, apoi deschide orizonturi către abordările profesionale mai specializate, date de rezultatele cercetării și tehnologiei zilelor noastre. Prezența disciplinelor geografice în trunchiul comun (indiferent de filieră, profil, specializare) răspunde nevoilor de formare stipulate chiar în documentul care fundamentează propunerea noului plan-cadru – MO nr, 151 bis/15.02.2021”.
Documentul face referire astfel la Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.239/2021 privind aprobarea documentului de politici educaţionale „Repere pentru proiectarea, actualizarea şi evaluarea Curriculumului naţional. Cadrul de referinţă al Curriculumului naţional”, ordin de ministru abrogat prin alt ordin, în 2023, cel prin care a fost aprobat profilul de formare al absolventului.
Și precizează faptul că în actul normativ „se afirmă că sistemele de educație trebuie să se afle în consonanță cu tendințele și provocările globale și sunt listate 6 astfel de tendințe și provocări. Disciplinele geografice propuse pentru anii superiori ai liceului răspund la nu mai puțin de 4 dintre acestea, în mod direct și anume: “globalizarea și creșterea interdependențelor în lumea contemporană; dezvoltarea durabilă și protejarea mediului; provocările demografice; diversitatea” -, iar la celelalte două pot avea contribuții implicite, în funcție de modul de predare și condițiile locale ale procesului de învățământ) – avansul tehnologiei și digitalizarea. Aceeași deschidere o au disciplinele geografice și pentru formarea cunoștințelor, a competențelor și a atitudinilor constructive legate de cele 17 obiective ale dezvoltării durabile (ODD), adoptate de ONU și de care se ține cont în toate procesele de dezvoltare social-economică și de planificare teritorială”.
În încheiere, profesorii din Timiș subliniază că formarea profesorilor va fi esențială, după această etapă a aprobării planurilor-cadru pentru liceu. „Reușita înnoirii învățământului liceal din România, proces inițiat prin noul plan-cadru, va putea fi deplină și benefică pentru educabili doar în măsura în care, în perspectivă, vor fi prevăzute și soluții sustenabile de formare periodică a cadrelor didactice, astfel încât să existe o upgradare a conținuturilor predate și o racordare a acestora și a metodelor de predare și evaluare la nevoile de perspectivă ale societății”.
Scrisoarea deschisă poate fi descărcată de aici:
Foto: © Chormail | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Fără prezența unui ilustru geograf francez, de Martonne, la sfârșitul primului război mondial,Romania nu ar mai fi avut astăzi dimensiunea pe care o are.
Geografia e o știință mai complexă decât o cred unii, care confundă Geografia cu prozaicul “care e. capitala…?”