Geografia României va fi disciplină separată la liceu, „lucru pe care mi l-am dorit de la început”, spune ministrul Daniel David, după întâlniri de lucru cu decanii de facultăți, reprezentanți de la Academia Română și Societatea de Geografie din România (SGR). Oficialul a precizat că Geografia României vine în noile planuri-cadru de liceu pentru elevii care intră în clasa a IX-a în 2026 pe modelul disciplinei Istoria românilor / a României, despre care a anunțat recent că va fi separată și inclusă în trunchiul comun (clasele IX-X).
„Avem nevoie (la liceu – n. red.) de acea componentă despre care discutam, și anume o componentă de cultură și identitate națională, în care eu văd elementele de gramatică, elementele de istorie – dar nu orice istorie, ci istoria românilor și a României –, componentele de geografie – dar nu orice geografie, ci geografia României. Astfel încât, așa cum am spus de la început și în toate discuțiile publice, sunt dispus să gândesc numărul de ore în condițiile în care venim cu această conceptualizare și în condițiile în care venim cu noi modele, în care promovăm istoria, geografia și gramatica”, a spus Daniel David joi seară într-o intervenție live pe Facebook de răspuns la întrebările din public.
„Sigur, lucrurile merg bine, în sensul că am povestit despre întâlnirea pe care am avut-o cu istoricii, care mi-au propus un nou model de a gândi istoria la nivelul liceului, în care, după mulți, mulți ani, readucem disciplina Istoria românilor și a României, ceea ce mă bucură. Iar astăzi (n. red. joi, 20 februarie) am avut o întâlnire cu geografii, care și ei mi-au dat un alt model de a regândi geografia la nivelul liceului, astfel încât, după foarte mulți ani, vom avea din nou materia de Geografia României, lucru pe care mi l-am dorit de la început. Eu le-am gândit inițial – dacă țineți minte – să le aduc în clasele a IX-a și a X-a, pentru a le putea oferi tuturor copiilor, dar am fost deschis și la alte modele. Am spus că nu putem continua cu ce avem acum”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării.
- De remarcat că David nu a spus clar dacă Geografia României va fi în trunchiul comun, adică obligatorie pentru toți elevii de liceu, cel puțin la clasele a IX-a și a X-a, pe modelul disciplinei Istoria românilor și a României, anunțată pe 13 februarie 2025 după o întrevedere cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie.
Daniel David a mai precizat pe Facebook: „Mă bucur că Academia Română, universitățile mari și societățile profesionale din zona istoriei și geografiei au înțeles mesajul meu și au venit cu alte modele, cu care vom merge înainte, pentru a da acest curriculum important de cultură și identitate națională”.
Din aceeași intervenție pe Facebook:
Proiectele de planuri-cadru de liceu lansate în dezbatere publică până pe 6 martie 2025, după care ar urma să învețe actualii elevi de clasa a VII-a, prevăd că Istoria și Geografia sunt eliminate din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a, pentru elevii de la uman, real și tehnologic. Potrivit legii educației în forma actuală, aceștia vor studia obligatoriu în clasele finale Istoria comunismului și Istoria evreilor, Holocaustul.
Foto: © Sebastian Czapnik | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Noi planuri cadru, care ar fi atât de simplu de implementat: se iau planurile cadru de acum 40 de ani, se ajustează prin locurile esențiale, si iată o baza serioasă pentru dezvoltare.
Daca se pornește de la baza curenta, complet nesănătoasă, nu se poate obține decât peticirea acestora, adică un produs destinat eșecului.