Statutul Istoriei și al Geografiei în noile planuri-cadru pentru liceu va fi reanalizat, potrivit clarificărilor de la Ministerul Educației incluse în documentul „Puncte de vedere asupra principalelor observații exprimate în cadrul consultării publice privind planurile-cadru de învățământ liceal”.
- Noile planuri-cadru ar urma să fie „gata de implementat din septembrie 2026” pentru actualii elevi de clasa a VII-a care vor intra atunci în clasa a IX-a, potrivit Ministrului Educației și Cercetării.
Clarificările oferite de minister includ referiri la numărul suplimentar de ore prin CS (curriculum de specialitate) flexibil și CDEOȘ (curriculum la decizia elevului din oferta școlii) și referiri specifice pentru diferite filiere, profiluri și specializări.
Atât pentru Istorie, cât și pentru Geografie, la final este precizat că statutul disciplinei va fi reanalizat: „Luând act de opinia publică, statutul disciplinei va fi reanalizat și, împreună cu specialiști, vom căuta soluții care să nu afecteze statutul altor discipline în urma deciziei care se va lua”, iar textul este încadrat într-un chenar de culoare roșie.
Redăm integral mai jos clarificările din partea Ministerului Educației privind statutul Istoriei și Geografiei în noile planuri-cadru:
Istoria. Alte discipline din domeniu
- Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului din România sunt incluse prin lege și trebuie respectate în proiectele curriculare.
- Proiectele planurilor-cadru prevăd câte o oră din domeniul istorie obligatorie în fiecare an. Astfel, indiferent de conținuturile și temele asociate, cum programele școlare ale disciplinelor din domeniu sunt centrate pe formarea de competențe similare, deci îndeplinind același scop educațional, se asigură cadrul în care elevul va deține bune competențe privind istoria, cu tot ceea ce înseamnă acest fapt, din perspectiva analizei de surse și informații, a gândirii critice, a exprimării de idei și a extragerii de sensuri din textele de specialitate, a luării unor decizii informate, inclusiv din perspectiva fake-news și a dezinformării.
- Filiera teoretică, profil umanist – există posibilitatea suplimentării studiului istoriei prin CS flexibil și/sau CDEOȘ:
- specializarea filologie: cumulat, CS flexibil și CDEOȘ prevăd între 16 și 26 de ore per total liceu.
- specializarea științe sociale: cumulat, CS flexibil și CDEOȘ prevăd între 20 și 30 de ore per total liceu.
- Programa școlară pentru disciplina Istorie se va reorganiza (ca toate programele școlare pentru liceu), iar prezența disciplinei la examenul național de bacalaureat nu implică obligatoriu studiul în clasa a XII-a, fiind probă obligatorie doar la specializarea științe sociale.
Luând act de opinia publică, statutul disciplinei va fi reanalizat și, împreună cu specialiști, vom căuta soluții care să nu afecteze statutul altor discipline în urma deciziei care se va lua.
Geografia
- filiera teoretică, profil umanist, specializarea științe sociale: TC+CS din proiectul planului-cadru menține același număr de ore ca cele din TC+CD din planurile-cadru actuale; CDEOȘ și CS flexibil pot adăuga ore suplimentare;
- filiera teoretică, profil umanist, specializarea filologie: TC+CS din proiectul planului-cadru adaugă o oră în clasele a XI-a și a XII-a, față de TC+CD din planurile actuale; CDEOȘ și CS flexibil pot adăuga de asemenea, și alte ore;
- filiera teoretică, profil real: TC+CS din proiectul planului-cadru diminuează cu câte o oră în clasele a XI-a și a XII-a, față de TC+CD din planurile actuale, dar CDEOȘ poate compensa prin teme de interes (migrațiune, sustenabilitate etc.);
- filiera tehnologică, profil servicii: TC din propunere diminuează cu câte o oră în clasele a XI-a și a XII-a, dar discipline de specialitate Geografia economică și Geografia serviciilor sunt introduse, menținând astfel numărul total de ore;
- filiera tehnologică, profilurile tehnic și resurse naturale și protecția mediului: TC+CS din proiectele planurilor-cadru diminuează cu câte o oră în clasele a XI-a și a XII-a, dar disciplinele de specialitate vor integra teme relevante;
- programa școlară a disciplinei se va reorganiza, iar statutul disciplinei la examenul național de bacalaureat nu impune obligatoriu studiul în clasa a XII-a (nefiind obligatorie tuturor absolvenților de liceu, având ca exemple Logica și argumentarea – clasa a IX-a, Biologia vegetală și animmală – clasele a IX-a și a X-a, în actualul examen)
Luând act de opinia publică, statutul disciplinei va fi reanalizat și, împreună cu specialiști, vom căuta soluții care să nu afecteze statutul altor discipline în urma deciziei care se va lua.
Informații de context
Potrivit proiectului de planuri-cadru pentru liceu, lansate în dezbatere publică vineri seară, pe 31 ianuarie, istoria și geografia sunt eliminate din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a pentru elevii de la real și tehnologic.
Reacția ministrului Daniel David la unul dintre primele puncte de vedere exprimate în dezbatere de către Mihai Manea, președintele Asociației Profesorilor de Istorie, a fost de respingere a acuzațiile privind marginalizarea Istoriei în noile planuri-cadru: „Hai să stopăm conspirațiile și dezinformările (…) Istoria națională ar trebui introdusă mai repede, din clasele a IX-a sau a X-a, deoarece așa ajungem la toți elevii”, a afirmat el.
Ulterior, președintele Academiei Române a acuzat o „nouă ofensivă contra istoriei și geografiei”, spunând că „«specialiștii» ministerului educației […] au scos istoria și geografia – cele două cenușărese ale materiilor școlare – din «trunchiul comun» (cu posibilitatea puțin probabilă ca școala să poată repara vag această nedreptate)”.
Ministrul Educației a replicat, într-un articol publicat pe blogul său: „Îl întreb pe președintele Academiei Române dacă ne place cum actualul sistem de educație ne tratează copiii și domeniile legate de identitatea/cultura națională. Mie, nu (și știu că nici lui)! Mă uit la testele naționale și internaționale și sunt extrem de îngrijorat când văd procente adesea de peste 40% sub sau la limita funcționalității. […] Aș vrea să văd predate conținuturi mai aerisite și relevante, cu mijloace de predare și manuale atractive, care să-i încurajeze și să-i entuziasmeze, nu să-i plictisească pe copiii noștri, atunci când vorbim despre aspectele legate de identitatea/cultura națională”, a răspuns acesta.
Mai mult, decanii de la 12 facultăți de Istorie din țară, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și șeful secției de Istorie-Arheologie al Academiei, Victor Spinei, i-au cerut ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, să includă cel puțin câte o oră de Istorie în fiecare an în planurile-cadru de liceu pe care le pregătește pentru intrarea în vigoare din septembrie 2026.: „Istoriei ca disciplină îi poate fi alocat prin planurile cadru un loc în conformitate cu importanța și statutul pe care îl merită prin reducerea curriculumului de specialitate și mărirea ponderii trunchiului comun, fără ca acest lucru să afecteze ponderea celorlalte discipline”, este mesajul transmis de ei.
Și profesorii Facultății de Istorie a Universității din București au criticat eliminarea disciplinei Istorie din trunchiul comun la clasele XI-XII și au argumentat că actuala oră de Istorie este oricum insuficientă pentru a combate valul anti-rațiune și pseudoștiințific și pentru a forma tineri care să înțeleagă critic mecanismele istorice și trecutul pentru a contribui în prezent la o societate democratică.
De asemenea, profesorii de Geografie din București și Ilfov au criticat eliminarea Geografiei la clasele XI-XII din proiectele de planuri-cadru 2025: „Geografia este, astfel, capabilă să educe temeinic generațiile viitoare pentru noul „mâine” care, cu siguranță, nu va mai arăta ca în prezent. Este de datoria noastră să nu aruncăm viitoarele generații în mrejele teoriilor conspiraționiste, ci să le oferim șansa unei educații temeinice, bazată pe știință și pe argumente”.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat, miercuri, că discuțiile despre noile planuri cadru puse deja în dezbatere de instituția pe care o conduce sunt blocate pe numărul de ore și discipline. „Nu asta este miza. Miza este cum trebuie să fie arhitectura acestor planuri-cadru, ce punem în trunchiul comun, ce punem în curriculum de specialitate”, a spus Daniel David, la lansarea raportului național de alfabetizare matematică din România.
Foto: © Chormail | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
10 comments
Unii de pe lista cu specialisti au documente false, poate domnul ministru verifica mai cu atentie…unii se dau ce nu sunt, doar ca sa apara pe lista si apoi sa ne spuna cum fac ei parte din comitete si comitii. Se numeste fals in acte.
Mie nu mi a folosit la nimic să învăț pe de rost istoria- orice fel de istorie. Nu îți folosește practic în viața de zi cu zi. Îți este utila doar sa afli cine sunt dușmanii strămoșilor tai, ce popoare criminale și jefuitoare au fost și care pe care a omorât. Macar de am înțelege asta din ce predau profesorii la liceu. Dar nici asta nu înțelegem cu mintea de liceeni. Vrem doar sa luăm mai mult de nota 4 ca sa nu ne facem de râs în comparație cu alții.
Nu învățăm istoria Intr un mod logic, nici negru pe alb nu spun profesorii cine sunt marii criminali asupritori ai poporului român. Și măcar de am fi învățați istoria adevărată a României nu falsificată!
F bine că se reduc orele, că oricum noi avem istorie fabricata. Minciuni peste minciuni.
Noi din școală doar suntem obișnuiți și obligați să ne sculam de dimineață că așa se face, ca sa ne obișnuim la programul de caca.t care trebuie urmat după ce am absolvit și Facultatea, anume: cca 35-40 de ani de sculat in fiecare zi la 6 a.m, ajuns acasă la 18-20 p.m. și să numim epuizarea asta bolnava, fericire. De ce? Pt că toată lumea face asta.
Nu îmi folosește la nimic să tocesc ore întregi despre Sumer și babilonieni. Noi nu suntem întrebați nimic, mă refer când am fost o data liceeni. Și dacă îți exprimi părerea ești pus la zid și înjurat. Apoi iei nota 4 și ieși din liceu cu traume că nu ai corespuns standardelor.
Ni se spune de către formatori de opinie sa nu ne comparam între noi , căci suntem diferiți, dar apoi, ca adulți vomiți când auzi că, COMPETIȚIA a adus dezvoltarea oamenilor și că trebuie să fie competiție în economia de piață care ne nenorocește oricum pe toți întrucât profitul este urmărit, nu sănătatea noastră.
Competiția in sine este anti prietenie, anti iubire, anti intr-ajutorare reciproca.
Oamenii cu vârste mari nu asculta și nu se asculta între ei și nu vor să știe nici ce au de zis cei de vârsta mai mica. Eu una știu că profesorii își băteau joc și se isterizau pe opiniile noastre în liceu. Erau dornici de pedepse, nu sa te sprijine sa înțelegi sau sa te încurajeze sa pui întrebări.
Cati dintre noi mai știu ce au învățat cu de a sila la istorie în liceu? Sau la geografie sau la matematica? Nimeni? Mai știi cate ceva doar din acea disciplina către care aveai nativ predilecție sau daca ai ajuns profesor în acel domeniu.
Nu mai știu nimic din istoria României. Absolut nimic. Nici anii domnitorilor români, nici bătăliile de la Călugăreni, nimic. Știu, se vor găsi multi sa injure pe aici, dar asta e realitatea multora dintre noi. Faptul că nu mai știu, deși i am învățat ca sa trec clasa, datele morții sau ale domniei ai celor mai importanti Voievozi, nu mă face să fiu mai puțin româncă ori să mă simt mai puțin romanca.
Voi puteti numi un fizician român? Am făcut un referat la liceu despre fizicienii români, am umblat la biblioteci pt asta, dar habar nu mai am ce am scris acolo, atunci. Mă face mai puțin românca? Mai puțin educata, deși nu dau in cap, nu escrochez, nu omor, nu înșel, nu am răutăți?!
Daca gândești – cum poți, ce poți, ești taxat că îți exprimi părerea. Așa era și în anii 90+. Acum e si mai sinistru. Profesorii direct fac bullying elevilor (din surse)
Tot ceea ce glăsuiesc academicienii acum sunt niste idealuri. Chestia cu apartenenta, cu nu știu ce identitate și civism și gândire critica. Nu școala cu profesori isterici care nu ma sprijineau la nimic mi le a format, ci credința nativa. Bunul simț nativ. Înclinația către dreptate, nativa. Detestarea hoției, nativă. Etc.
E bine sa avem cultura generala dar să știm la ce ne servește, de cine / ce sa ne apărăm etc.
Școală nu ne educa. Ne baga cunoștințe în cap cu forța și ne pedepsește daca nu le am tocit corect. Atât. (Habar nu am cate lacuri are Romania sau cate râuri. Nu mai știe nimeni, doar profesorii de Geografie. Dar daca vreau sa aflu, caut și aflu informația. Mă face mai puțin român? Sunt mai puțin civilizat că tastez in Google câte județe are Romania?)
Școala nu te face mai puțin lacom, mai puțin conflictual, mai puțin escroc, hoț precum politicienii romani. Nu ai materii in care sa înveți să nu produci rău individului/individei cu care te culci.
Da, putem învăța istorie daca ea este predată concis și extras ideile principale care sa îmi folosească la ceva. Altfel, efectiv eu nu as mai vrea sa trec prin școală cu formatul din anii 90+. Nu mai vreau să învăț pe de rost despre crime, războaie, sclavagism, cum erau omorâți creștinii sau istoria celor două razboaie Mondiale, etc. Mă fac să vomit. Ca apoi, ca adult sa constat că raul din epoca sclavagista nu a fost eradicat in capitalismul nostru.
Suntem sclavi în colonie dar noua ni se dau lozinci cum că, daca nu cunoști istoria o repeți. Serios? Asta e cauza???
Tinere, dacă citești aici, ești mințit de toți! De adulți. Toți te mint! Nu ți spun ce este în jurul tau, nu te pregătesc de mic pt jungla din jurul tau la care unii contribuie (posibil și ei).
Profesorii Îți predau idealisme, utopii și astfel nu schimbi nimic. Cati profesori își mint elevii și studenții că noi suntem în democrație? Deși e minciuna?! Alții vin să ne impună ca religie știința, cică ea aduce lumina. Care lumina? Aia cu bombe, nucleare, grenade, contaminări chimice, războaie tehnologice între state? De ce nu aflam de la profesori în liceu câți ani de Pace au fost pe Terra după anul 0? Sa ne spună de ce se urăsc bipezii între ei. Asta ar fi educativ!
PSD plus PNL și UDMR și USR ne au falimentat tara, ne au băgat în depresie din cauza veniturilor de caca.t, ne au abuzat pentru că nu au învățat Istoria României sau a evreilor??? Serios??????
Apoi vin popii și ne spun sa facem plozi ca sa fim fericiți. Deși suntem complet nefericiți intrucat relațiile umane sunt in mare parte nesănătoase. Părinți nefericiți cu copii nefericiți. Și dacă nu vrei copil căci nu vrei sa l vezi chinuindu-se ca tine într-o lume de rahat, vine popimea și societatea sa te arate cu degetul.
Cea mai tare învățătura pe care o înțelegi este cum sa te simți vinovat, căci ți se induce constant vinovăție! Vinovăție că nu te supui, că nu corespunzi standardelor soției/soțului/ parintilor, nu te supui dogmei bisericii, societății, statului – care nu exista, e un concept la care suntem obligați să ne supunem.
Așa că, per total,la ce probleme de fond sunt, cui ii pasa de istorie sau de geografie sau de orice altceva ce cred ei că e important dpdv social să învețe la liceu??
Uman suntem praf! Iar asta ne distruge pe toți! Nu avem nici un fel de libertate!
Școala este pentru cei care vor să învețe. cei cărora nu le place să studieze ar trebui să se rezume la clasele primare. Ei vor alcătui apoi marea masă a celor care cred că toate popoarele le datorează dacilor limba, cultura și tot ce înseamnă civilizație, că Ștefan cel Mare comunica telepatic cu răzeșii săi și, ce să vezi, tocmai la noi în țară s-a născut cel care îl va aduce a doua oară pe Isus pe pământ….
Tocmai de aceea este bine să studiezi, ca să nu te manipuleze orice bolnav psihic adânc cuprins de propriul său ego…..
Mda.
De fapt, obsesia cu numărul redus de ore e una dintre cauze. Hulitul “pe vremea mea” îi oprește pe mulți să spună răspicat că în anul 2000 elevii de liceu stăteau la școală 35 de ore pe săptămână. Și dădeau 4 teze.
Așa că să nu “avem pretenții” să le intre toate așteptările noastre în plan, fiindcă acum nici măcar 30 de ore nu sunt, o sumă de chestii sunt noi (TIC, Religie și cele două discipline istorice) și nici vreun stres nu mai trebuie cumva să forțeze elevul să știe efectiv CEVA.
Atât pot.
Al științelor nu ? Nu trăim într-o societate bazată pe științe?
nouă ofensivă contra istoriei și geografiei”, spunând că „«specialiștii» ministerului educației […] au scos istoria și geografia – cele două cenușărese ale materiilor școlare – din «trunchiul comun» (cu posibilitatea puțin probabilă ca școala să poată repara vag această nedreptate)”.
Tocmai asta este marea problema: nu au existat specialiști în acele comisii de lucru care sa aibă habar de istorie și geografie. Cum adică sa nu fie afectat statutul altor discipline? Dar statutul istoriei și Geografiei sa fie fără discuții AFECTAT.
D na Deca habar nu a avut ce “specialisti” a avut în comisii. RUȘINE!!!!
Vânzătorii de țară cedează?
Ar trebui sa își facă bagajele și sa plece acolo de unde primesc ordinele!
Rușinos!
Analizat my…ass!!Ori totul e un bluf ca să nu zicem nici mâlc dacă ne vor dubla normele ca să facă economie ori vor tăia din ore ca să facă economie.
Dle ministru,vă urmăresc inițiativele, răspunsurile susținătorilor ş contestatarilor dar, mental, sunteți departe de adevărul educațional românesc.
De ce?
Deoarece se vede de la distanță că faceţi “filozofie” cu psihologia elevului din clasele I şi XII. Am fost profesor de istorie la gimnaziu şi liceu iar din acest motiv prestația dvoastră pentru aceste clase nu se potriveşte modelului românesc.
Încă nu vă ridicați, profesional vorbind, la nivelul membrilor Academiei Române pentru a putea să vă îndoiți de sugestiile lor.
Şi acum pārerea mea: până nu este numit un ministru al învățământului ce are vechime în predare la clasele 5-12, şcoala românească suferă în continuare.
Ştiu, am studiat aberațiile unui alt “filozof” clujean ajuns ministrul educației şi cu ce efect nefavorabil pentru relația elev-profesor s-a manifestat incompetența lui!