Ghid pentru probele scrise de la Bacalaureat: Când poate fi anulată lucrarea și cum se corectează o greșeală

12.175 de vizualizări
Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com
Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a susțin pe 20 iunie proba scrisă la Limba Română de la examenul de Bacalaureat 2022, conform calendarului. Potrivit unui ghid publicat anul trecut de către Ministerul Educației, dar făcut pe baza metodologiei, care este similară pentru acest an, sunt interzise obiectele care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum: cărți, dicționare, culegeri, formulare, însemnări, rezumate sau lucrări ale altor candidați.
 • Marți, 21 iunie, are loc proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie este programată proba la alegere a profilului și specializării.
 • Întreaga serie de articole cu sfaturi pentru probele de BAC 2022, pentru fiecare disciplină, poate fi accesată aici: edupedu.ro/tag/sfaturi-bac/.

În sala de examen, este interzis ca elevii să aibă telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet/la la rețelele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați din centrul de centrul de examen sau cu exteriorul.

Cei care nu respectă aceste reguli riscă să fie eliminați din examen, chiar dacă materialele interzise au fost sau nu folosite.

După ce elevii și-au lăsat obiectele în sala de depozitare, se îndreptă către sala de examen în care au fost repartizați, conform ghidului. Aceștia vor fi repartizați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina și de tipul de subiect primit, conform listelor afișate la avizier.

Înainte de distribuirea subiectelor, asistenții vor explica cum se va desfășura proba și cum se completează datele personale pe foaia tipizată. Lucrarea poate fi anulată dacă elevul își scrie numele pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive.

Niciun candidat nu mai poate intra în sală după ce au fost distribuite subiectele. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Elevii pot părăsi sala cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează predarea ei.

La redactarea lucrărilor, absolvenții de liceu folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen.

Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.

Elevii care au fost eliminați de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, potrivit ghidului menționat anterior.

Ghidul făcut de Ministerul Educației mai prevede:

Candidații la Bacalaureat se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate la avizier sau pe ușa sălii de examen. Fiecare elev primește apoi o coală de hârtie tipizată, pe care trebuie să își scrie numele cu majuscule, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt în actul de identitate, precum și celelalte date de pe colțul de foaie ce urmează să fie lipit.

Cu ce nu au voie să vină la Bacalaureat candidații

Elevii care susțin BAC-ul NU au voie să vină la examen cu următoarele:

 • ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete
 • manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor elevi
 • telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare

Candidații la Bacalaureat sunt obligați să lase obiectele mai sus menționate într-o sală stabilită de comisia de bacalaureat. Elevii care refuză să lase obiectele în sala specială nu sunt primiți în examen.

Ce pățesc absolvenții de liceu prinși cu copiuțe la BAC 2022

Candidații la Bacalaureat 2022 care intră în sala de examen cu materiale nepermise (manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor elevi, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare) sunt dați afară din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.

Cei care au fost eliminați din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot să participe la următoarele probe și nu mai au nici posibilitatea de a le fi recunoscute, în sesiunile următoare, notele la probele promovate anterior eliminării.

Se consideră că acești candidați au picat Bacalaureatul.

Cei care au fraudat nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Aceștia vor relua examenul integral de BAC cel mai devreme în a treia sesiune după cea la care au fost eliminați.

Regulile de desfășurare a examenelor de Bacalaureat 2022

Înainte de distribuirea subiectelor în săli, profesorii asistenți le vor explica elevilor cum se desfășoară examenul și cum să completeze datele personale pe foaia tipizată. De reținut că elevii nu au voie să își scrie numele pe alt spațiu decât cel care se sigilează; în caz contrar, lucrarea va fi anulată, pentru că poate fi identificată la corectare.

Candidații vor primi atâtea coli tipizate marcate cu ștampila “Bacalaureat 2022 – C.E.” câte le sunt necesare.

Din momentul în care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate intra în sala de examen.

Elevii nu au voie să vorbească între ei în timpul examenelor, nici să copieze, să transmită materiale altor candidați și nici să facă schimb de foi sau ciorne cu ceilalți colegi.

Candidații pot să iasă din sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează de predare.

În cazuri excepționale, dacă se simt rău, candidații pot cere părăsirea temporară a sălii și vor fi însoțiți de unul dintre profesorii asistenți, până la reîntoarcerea în sala de examen. Dar timpul alocat rezolvării subiectelor nu se va prelungi.

Absolvenții de liceu au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele.

Pentru rezolvarea subiectelor de la BAC 2022, candidații pot să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și a desenelor pot să utilizeze doar creion negru. La examenele la Matematică și Geografie, elevii au voie să folosească instrumente de desen.

În examen se folosește numai hârtia care le este distribuită elevilor de către profesorii asistenți.

Dacă vor să corecteze o greșeală pe foaia de examen, absolvenții de liceu trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.

După ce se termină cele 3 ore de examen, candidații predau lucrarea în forma în care aceasta se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sala de examen până când este predată și ultima lucrare.

Calendarul examenelor de bacalaureat, prima sesiune:
 • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise, conform unei informări a Ministerului Educației.

Citește și:
Bacalaureat 2022. Luni, 20 iunie, are loc proba scrisă la Limba română – regulile examenului

Foto: 19140696 / Highschool © Alexander Raths | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română, după o oră de la începerea probei, fără prelungirea timpului de examen. Comisia ar fi luat decizia anulării a peste 70 de lucrări pe motiv că numele probei nu se incadra perfect pe două rânduri, ca în foaia model dată de inspectorat – surse

Anchetă a Inspectoratului Școlar București la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, după ce mai multe lucrări au fost anulate, cu mult timp după începrea probei la Limba și literatura…
Vezi articolul

AmCham România face apel la Guvern “să asigure continuitatea procesului de educație”, să relaxeze curriculumul școlar aferent ultimelor 2 luni și să decaleze examenele de finalizare a studiilor

Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) face apel la Guvern “să asigure continuitatea procesului de educație chiar și într-un astfel de context”, cum este criza COVID-19. “AmCham Romania susține…
Vezi articolul