Gratuitatea transportului pentru elevii navetiști să fie implementată, solicită Consiliul Național al Elevilor: „Sumele forfetare au reprezentat, cel puțin pe termen scurt, o soluționare temporară”

362 de vizualizări
Foto: Pexels.com
„Consiliul Național al Elevilor consideră necesară implementarea gratuității transportului public al elevilor”, se arată într-o informare a reprezentanților elevilor. Reacția vine în contextul în care elevii care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai au transport gratuit, ci doar decont, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar.

În anul școlar 2022-2023, transportul elevilor navetiști este decontat prin intermediul unor sume forfetare. „În momentul adoptării și agreării de către toți partenerii de dialog social a acestei propuneri, algoritmul de decontare a fost stabilit drept o soluționare a problemei pe termen scurt, până la intrarea în vigoare a noii legi a educației, unde va fi reglementată gratuitatea reală a transportului elevilor. Cu toate acestea, în forma prezentă pe surse, se poate observa cum termenul de gratuitate a fost înlocuit cu cel de decont”, se arată în informare.

„În contextul noului proiect de lege apărut pe surse, constatăm cum transportul elevilor este, din nou, lăsat sub semnul întrebării, întregul capitol fiind extrem de vag. Reglementarea neconformă a acestuia doar creează și mai multă confuzie în rândul actorilor educaționali”, susțin reprezentanții elevilor.

Consiliul Național al Elevilor consideră că înlocuirea gratuității cu decontul are legătură cu abandonul școlar: „Fiind prevăzut termenul de decont în locul gratuității, ne lovim de noi obstacole în asigurarea accesului la educație, în contextul în care România prezintă un procent alarmant de elevi care sunt nevoiți să abandoneze școala. Printre propunerile noastre, se numără și stabilirea unui termen-limită pentru încheierea contractelor de delegare a gestiunii și implementarea unor sancțiuni pentru consiliile județene în cazul în care acesta nu este respectat.”

Informații de context

Amintim că elevii care sunt nevoiți să facă naveta la școală nu vor mai beneficia de transport gratuit, ci ar putea să plătească din banii lor abonamentele de transport și apoi să primească înapoi sumele prin decont, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. – Mai multe detalii aici

Draftul de proiect aduce o modificare esențială în asigurarea transportului elevilor: în loc de gratuitate, se introduce decontarea serviciilor. Pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu nu este menționat că mai primesc în avans sumele forfetare.

Deputatul PSD Lucian Lungoci a remarcat faptul că modificarea referitoare la transportul elevilor, “decontare” în loc de “gratuitate”, din proiectele legilor Educației, varianta Deca, “îngrădește dreptul la educație pentru toți elevii și va crește abandonul școlar”.

Citește și:
Elevii care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai au transport gratuit, ci doar decont, și nu mai primesc nici suma forfetară abia introdusă de Ministerul Educației, decât cu o condiție, potrivit proiectului Deca al Legii Educației
Proiectele legilor Educației, criticate din interiorul Coaliției de guvernare: Modificarea referitoare la transportul elevilor, “decontare” în loc de “gratuitate”, din proiectele legilor Educației, varianta Deca, “îngrădește dreptul la educație pentru toți elevii și va crește abandonul școlar”, spune un deputat PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
identitatea de gen în școli

Klaus Iohannis: Recomandările sunt ca elevii să meargă la școală când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță. În țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică dimineață că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății “sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină…
Vezi articolul

Ministrul Educației spune că nu există riscul ca elevii să nu primească manuale la început de an școlar / Sunt totuși câteva cazuri punctuale la clasa a V-a și a X-a unde pentru început vor fi doar în format online, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu

Întrebat în conferință de presă dacă toți elevii vor avea manuale școlare la începutul anului, pe 5 septembrie, ministrul a dat asigurări că “nu există riscul ca elevii să nu…
Vezi articolul

USR cere ministrului Educației Ligia Deca “să rescrie din temelii legile Educației, nu să protejeze impostorii și plagiatorii” / “Adresându-se șefilor de partid, unii dintre ei cu plagiate evidente, Ligia Deca nu face decât să se îndepărteze de dezideratul României Educate” – senatorul USR Ștefan Pălărie

USR cere ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să rescrie cu adevărat din temelii cele două propuneri de modificare a legilor Educaţiei, astfel încât ele să asigure cadrul etic necesar modernizării procesului…
Vezi articolul