Grila cu majorarea salariilor personalului din învățământ pentru anul 2024 ar fi definitivată azi, pentru a se putea calcula impactul financiar, conform sindicatelor 

31.694 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Început de săptămână decisivă pentru salariile angajaților din Educație – la Ministerul Finanțelor are loc luni definitivarea grilei cu majorările de salarii, conform unei informări, trimisă de sindicate membrilor lor, obținută de Edupedu.ro.

Referitor la majorarea salarială pentru anul 2024, reprezentanții federațiilor sindicale au solicitat un procent, care să fie în consonanță cu dispozițiile O.U.G. nr. 57/2023 și cu grila de salarizare propusă de Ministerul Educației și organizațiile sindicale reprezentative din sistemul educațional, ce a fost înaintată Ministerului Muncii și Solidarității Sociale încă din vara acestui an.

În cadrul discuțiilor s-a convenit ca luni, 27 noiembrie, să se definitiveze grila privind majorarea salariilor personalului din învățământ pentru anul 2024, pentru a se putea calcula impactul financiar. De asemenea, pe parcursul săptămânii viitoare se va desfășura discuția finală cu Prim-Ministrul României și se va decide majorarea salarială ce se va acorda în anul 2024”, scriu liderii FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater” în adresa publicată de Edupedu.ro.

În ceea ce privește inechitățile salariale din sistemul de învățământ, în special cele cu care se confruntă personalul încadrat pe funcții de conducere, s-a convenit ca acestea să fie înlăturate prin același act normativ care va stabili majorările salariale de care va benenfica personalul din sistem începând cu 1 ianuarie 2024”, au mai transmis reprezentanții organizațiilor sindicale în documentul către membrii de sindicate.

Discuțiile despre salariile majorate vin după ce oficialii care până de curând promiteau că își vor respecta promisiunile și actele legislative în vigoare, iar recent bat în retragere și își nuanțează declarațiile de la o zi la alta. Creșterea ar fi trebuit să fie de circa 50%, conform OUG 57/2023, dar o parte din sindicate dau o mână de ajutor: „Salariile din Educaţie vor creşte de anul viitor, dar procentul urmează să fie stabilit în urma negocierilor purtate cu partea guvernamentală: dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, după întâlnirea de vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

În iunie, premierul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor public, când a preluat funcția de prim-ministru: “Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță”, spunea Ciolacu atunci.  

La rândul său, Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern din octombrie, cu sindicatele din Educație, a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor“.

În ultimele luni, ministra Ligia Deca a vorbit despre soluțiile care se caută pentru ca profesorii și restul personalului din educație să primească ce li s-a promis în OUG 57/2023, după greva de luna mai, fără să dea un răspuns clar cum vor fi acordate majorările salariale având în vedere că legea salarizării nu este gata.

Pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Deca. 

Pe 28 septembrie, la TVR ministra Ligia Deca, a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii de la 1 ianuarie 2024, așa cum a promis Guvernul, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.

Pe 17 octombrie, Ligia Deca a spus într-un interviu la Europa Liberă că Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. “Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, spunea Deca.

Pe 4 noiembrie, Ligia Deca și-a schimbat discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024, spunând că acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile. Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”.

Promisiunea asumată de Guvern prin OUG nr. 57/2023 prevede o “creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între actualul salariu în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuarie 2024″, spunea Ligia Deca.

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Ciolacu spune ca nu e Harry Potter

Pe 23 noiembrie, înainte de ntâlnirea cu sindicatele, de săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu declara: „Profesorii au avut o creștere aprobată în avans de 25% care, când s-a pus în aplicare, s-a dovedit a fi de aproape 30%. Ca și efort bugetar, nominal, e… cifrele nu au cum să mintă. Mâine-poimâine, la ora 10:00, am iarăși întâlnire cu liderii. Nu vom avea o lege a salarizării pusă în aplicare de anul viitor. Vom avea discuțiile astfel încât până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acest 50%. Sunt ferm convins că voi avea discuții…”

Moderator: „Asta a fost una din principalele promisiuni făcute profesorilor din stradă. Vine legea salarizării mintenaș și uite… n-a venit”.

Marcel Ciolacu: „Și o s-o respect. O s-o respect. Înțeleg că și dumneavoastră, și eu, și toți românii ne dorim să le fi făcut pe toate în patru luni. Repet, nu sunt Harry Potter, mă numesc Marcel Ciolacu”.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. buna ziua fac parte din personalul nedidactic plătită din fonduri bugetare am înțeles k nu vom primi prema de 500 Ron cariera didactică. mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Costoiu, fost ministru al Cercetării: România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al ELI DC / ELI-ERIC. Am înlocuit oamenii care au fost în stare să poarte un dialog instituţional politic pe politica ştiinţei cu tot felul de filozofi

Mihnea Costoiu, fost ministru al Cercetării, a declarat astăzi că România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al Extreme Light Infrastructure Delivery Consortium (ELI DC) / European Research Infrastructure…
Vezi articolul